Életmód, gasztronómia

Óvatosan a műanyag vágódeszkákkal

Agrofórum Online

Óvatosan bánjunk a műanyag vágódeszkákkal, legalábbis a Science Dailyban megjelent kutatás szerint. Igaz ugyan, hogy ezek a konyhai eszközök rendkívül jó szolgálatot tesznek a mindennapokban, de közel sem mindegy, hogy miből készültek.

A műanyagból készült deszkák ugyanis a szervezetünkre is káros mikróműanyagok forrásai lehetnek – fogalmaz a cikk.

Mikroműanyag szabadulhat fel a használatukkal

A hazai háztartásokban jórészt műanyagból, vagy fából készült vágódeszkák találhatóak, de találkozhatunk bambusz, jóval ritkábban pedig olyanokkal amelyek alapanyaga a gumi.

Mint az ismeretes egyes műanyag lapok, köztük a polipropilén és a polietilén használata során nano- és mikroméretű műanyagrészecskék keletkeznek. Ám azt ezidáig nem mérték fel pontosan, milyen mértékű műanyagszennyezés keletkezik, he egy ilyen terméken pl. zöldséget vagy gyümölcsöt szeletelünk. Pedig ez lényeges kérdés, hiszen az élelmiszerre jutó mikroműanyagok szervezetünkbe is bejuthatnak.

Mit nevezzünk mikróműanyagoknak?

Azokat az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat nevezzük így, amelyek a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével. Az már eddig is ismert volt, hogy az étellel és a vízzel lenyeljük a mikroműanyagokat, valamint be is lélegezzük azokat, sőt: csecsemők és felnőttek székletében is megtalálták a részecskéket. Nemrég azonban az emberi vérben is kimutatták ezeket az anyagokat.

Vágódeszkák esetében

A kutatók önkéntesek bevonásával vizsgálták azt, hogy a hétköznapi használat során milyen mértékű mikroműanyag-szennyezés keletkezik ezekben az esetekben. A kutatás során kapott adatokból a csapat kiszámította, hogy az ételkészítés során évente 14-71 millió polietilén mikroműanyagot és 79 millió polipropilén mikroműanyag szabadulhat fel a deszkákból. Ezek azonban olyan számok, amelyeket számos körülmény módosíthat. Ezek a következőek:

  • Egyéni darabolási stílus;
  • A tábla anyaga;
  • Az élelmiszerek átvágásához szükséges erő;
  • Az, hogy az összetevőket apróbb, vagy nagyobb darabokra vágják fel;
  • Az, hogy milyen gyakran használják a vágódeszkát.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Ez a hazai élelmiszeripari cég is csökkenti csomagolásaiban a műanyagot

2023. február 1. 14:01

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt.

Csomagolóanyag növényekből

2022. július 6. 16:40

Szerkezetének köszönhetően az új műanyag kémiailag is újrahasznosítható.

Lebomló műanyagok bűvöletében

2023. január 16. 13:09

Az óceánokban ringatózó műanyagtárgyak millliárdjai csupán a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen legnagyobb tömegben ezek az anyagok mikroműanyagok formájában halmozódnak fel a talajban...

Létezik egy tenger, amelynek nincsen partja

2024. január 27. 10:10

A különleges terület klímájában, flórájában és faunájában is élesen elkülönül a környező vizektől, mégsem övezi szárazföld. Ez a Sargasso-tenger.