Életmód, gasztronómia

Óvatosan a műanyag vágódeszkákkal

Agrofórum Online

Óvatosan bánjunk a műanyag vágódeszkákkal, legalábbis a Science Dailyban megjelent kutatás szerint. Igaz ugyan, hogy ezek a konyhai eszközök rendkívül jó szolgálatot tesznek a mindennapokban, de közel sem mindegy, hogy miből készültek.

A műanyagból készült deszkák ugyanis a szervezetünkre is káros mikróműanyagok forrásai lehetnek – fogalmaz a cikk.

Mikroműanyag szabadulhat fel a használatukkal

A hazai háztartásokban jórészt műanyagból, vagy fából készült vágódeszkák találhatóak, de találkozhatunk bambusz, jóval ritkábban pedig olyanokkal amelyek alapanyaga a gumi.

Mint az ismeretes egyes műanyag lapok, köztük a polipropilén és a polietilén használata során nano- és mikroméretű műanyagrészecskék keletkeznek. Ám azt ezidáig nem mérték fel pontosan, milyen mértékű műanyagszennyezés keletkezik, he egy ilyen terméken pl. zöldséget vagy gyümölcsöt szeletelünk. Pedig ez lényeges kérdés, hiszen az élelmiszerre jutó mikroműanyagok szervezetünkbe is bejuthatnak.

Mit nevezzünk mikróműanyagoknak?

Azokat az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat nevezzük így, amelyek a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével. Az már eddig is ismert volt, hogy az étellel és a vízzel lenyeljük a mikroműanyagokat, valamint be is lélegezzük azokat, sőt: csecsemők és felnőttek székletében is megtalálták a részecskéket. Nemrég azonban az emberi vérben is kimutatták ezeket az anyagokat.

Vágódeszkák esetében

A kutatók önkéntesek bevonásával vizsgálták azt, hogy a hétköznapi használat során milyen mértékű mikroműanyag-szennyezés keletkezik ezekben az esetekben. A kutatás során kapott adatokból a csapat kiszámította, hogy az ételkészítés során évente 14-71 millió polietilén mikroműanyagot és 79 millió polipropilén mikroműanyag szabadulhat fel a deszkákból. Ezek azonban olyan számok, amelyeket számos körülmény módosíthat. Ezek a következőek:

  • Egyéni darabolási stílus;
  • A tábla anyaga;
  • Az élelmiszerek átvágásához szükséges erő;
  • Az, hogy az összetevőket apróbb, vagy nagyobb darabokra vágják fel;
  • Az, hogy milyen gyakran használják a vágódeszkát.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Franciaország betiltja a gyümölcsök és zöldségek műanyag csomagolását

2021. október 13. 07:36

Jövő évtől körülbelül 30 fajta gyümölcsöt és zöldséget csak műanyag csomagolás nélkül lehet értékesíteni Franciaországban.

Csomagolóanyag növényekből

2022. július 6. 16:40

Szerkezetének köszönhetően az új műanyag kémiailag is újrahasznosítható.

A nanoműanyagok elárasztják az Atlanti-óceánt

2025. július 20. 16:10

Friss kutatás szerint akár 27 millió tonna nanoműanyag lehet az Atlanti-óceánban – több, mint a nagyobb műanyagok együtt.

Pepsi-jövőkép műanyag hulladék nélkül

2021. január 5. 07:03

A PepsiCo élelmiszeripari-óriásvállalat meg akar szabadulni a műanyag hulladéktól és a cukortól, mint összetevőtől a jövőben.