Életmód
Életmód

Sisi kedvenc virágai és az ibolyás parfüm

Sisi kedvenc virágai és az ibolyás parfüm

Agrofórum Online

Sisi híres volt arról, hogy az illatos virágok a mindennapi életének részei voltak. A legkedveltebb virága a rózsa és az ibolya volt, mégpedig olyannyira nagy kedvencek voltak ezek, hogy még parfümöket is készíttetett belőlük.

Erzsébet királyné, vagyis Sisi nagy virágrajongó volt és ennek örömére évről évre megrendezik a Nagytétényi Kastélyban is a kedvenc virágaiból a kiállítást. A virágkötészeti kiállítást az ibolya ihlette.

Virágos teadélután Sisi-hangulatban

Ha szeretjük a virágokat, akkor itt az ideje az ehető virágokból teát készíteni. Az ehető virágok nagy tudora hazánkban, Halmos Monika is számos szakácskönyvvel örvendeztette meg a nagyérdeműt már, bőven találhatunk receptet is teakeverékekhez.

Az ibolya, levendula, hibiszkusz jól illeszkedik teaként is a keverékekben, egy kis zöld teával vagy fehér teával ez jó kombináció lehet egy baráti összejövetelre.

Ha már Sisi és a virágok, akkor muszáj megemlíteni a fenséges parfümöket, melyeket virágillatok ihlettek még Sisi idejében. De ezeket ma már magunk is elkészíthetjük, ha egy kis kézügyességünk van, és szeretünk keverni kozmetikumot.

Hogyan készítsünk házilag parfümöt?

A parfümkészítés egy tudomány, nem lesz ez feltétlen egy világmárkával vetekedő minőség azért, de igen jó minőséget lehet előállítani, ha magunk készítjük. Nem mellesleg legalább tudjuk mi van benne, ami sosem hátrány:

Hozzávalók:

  • 30 csepp ibolya illóolaj,
               
  • 20 ml 70%-os alkohol.
Az ibolya a levendulával és a hibiszkusszal jól illeszkedik teaként is a keverékekben (fotó: Pexels)

A parfüm elkészítése végtelenül egyszerű házilag. Az alkoholba keverjük bele a választott illóolajokat. Az ibolya, rózsa, levendula, bergamot kellemes keveréket alkot, de az ibolya vagy frézia mellé tehetünk fás illatjegyekkel rendelkező cédrust is. Nem érdemes két-háromnál többet választani, különben az egésznek egy kemény, fura “szaga” lesz.

Kicsit a pacsuliról: a pacsuli is egy külön illóolaj, aminek meglepően más illata lesz mint várnánk, hiszen igen sokan világmárkákhoz társítják a pacsulit, mint illatot.

Ha kész a keverék és az illatával meg vagyunk elégedve, akkor az egészet töltsük bele egy szórófejes üvegbe. Az illóolaj kiválasztásánál fontos szempont, hogy mindig megbízható helyről válasszuk, lehetőleg bio illóolajat, mert nem az ár lesz itt a döntő, hanem a tisztaság. Ne dőljünk be a sokat reklámozott illóolajcsapdának, mert lehet kapni elérhető áron is igazán magas minőségű illóolajat, csak keresni kell! Illetve nem árt arra is figyelni, hogy melyik olaj milyen hatással van a közérzetre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Akcióban a tollas, szőrös, kitines és pikkelyes szúnyogirtók

2024. július 21. 14:10

Ha szúnyoginváziótól szenvedünk, vegyszerek helyett érdemes a szúnyogok természetes ellenségeinek segíteni. A WWF megmutatja, kikről van szó.

Libalegelőből hoztak létre gyógyfürdőt Kelet-Magyarországon

2024. július 20. 14:10

Azt már az 1930-as években megállapították a szakemberek, hogy számos más környező településhez hasonlóan itt is gazdag hévízkincs rejtőzik.

Az árvaszúnyogok jelzik, milyen állapotban van a Balaton

2024. július 20. 10:10

Az árvaszúnyogok azokat a változásokat is érzékelik a Balatonban, amit a tudomány nem. A fajösszetételük átalakulása fontos nyom lehet.

Ne dobja ki a dinnyehéjat, ennyi minden készíthető belőle

2024. július 20. 08:10

Természetesen nem a külső kemény zöld héjból, hanem a zöld héj és a piros gyümölcshús közötti fehér részből, amit egy éles késsel könnyedén le lehet fejteni.

Megél a rózsa egy 20 literes edényben, rózsaföldben?

2023. április 4. 04:39

A rózsa 20 literes vödörben, rózsaföldben megél-e, kibírja-e a későbbi új helyére, földbe való átültetésig?

Ezért ne metsszük meg a rózsáinkat januárban!

2023. január 23. 05:37

Ha a zöld részeket kezdjük el metszeni télen, akkor az a rózsa számára tipikusan azt jelenti, hogy itt a tavasz. Ez igen veszélyes lehet a tél további részében, mert túl korán indulhat be a nedvkeringés.

Miért foltosodnak a rózsa virágai?

2019. augusztus 22. 15:44

S. László kérdése: Rózsavirágok sziromlevelein, elsősorban bizonyos fajtáknál, foltosodás lépett fel. Teljesen tönkre tette a virágokat, le kellett vágni. Mi okozta, lehet-e ellene védekezni?

A kártevők a dísznövényeinket sem kímélik

2018. május 4. 05:30

Dísznövényeink közül a buxuson ismét tarol a selyemfényű puszpángmoly hernyója.