Életmód

Spenótból – palacsintát!

Agrofórum Online

A legtöbben a spenótból főzeléket főzünk vagy nyersen, salátába tépkedve fogyasztjuk el. De miért ne lehetne a spenótot másféleképpen is elkészíteni? Például palacsintatésztába sütni, sonkával, sajttal megpakolni, rétegezni, és úgy, harsogó zöld levelekkel kisütve, olvadó sajttal a közepében a család elé rakni?

Mi, magyarok, a palacsintát lekvárral, kakaóval, túróval, dióval, pudinggal töltjük meg. Ám túl lehet lépni a megszokotton, ki lehet próbálni elsőre hajmeresztőnek tűnő ötleteket is… Mert ahogy például a káposztás lángos is mennyei (pedig kinek jut magától eszébe, hogy káposztát reszeljen a hagyományos lángos tésztájába?), úgy a palacsinta is egészen különleges lesz – egy jókora doboznyi spenóttól.

Most azonban lássuk a receptet, amit bizony háziasszonyként is élmény elkészíteni, annyira látványos, annyira gyors és akkora nagy sikert arat a végén. 

Hozzávalók: 2 tojás, 30 dkg liszt, 4 dl tej, 4 dl ásványvíz, 1 teáskanál tengeri só, pici cukor, egy csipet szerecsendió, 1 doboz (100 g) bébispenót (nyersen!), 1 evőkanál olívaolaj

Tölteléknek: szeletelt lapsajt (1 csomag), szeletelt főtt sonka (1 csomag)

Elkészítés:

1.) A palacsinta hozzávalóit (a spenót kivételével) egy mély tálban habverővel (konyhai robotgéppel) simára keverjük, és állni hagyjuk 1 órát.

2.) A spenótot megmossuk, felaprítjuk, és a palacsintatésztába keverjük, majd előveszünk egy serpenyőt (palacsintasütőt), kissé megolajozzuk, és szép sorban kisütjük a palacsintákat. Ezek elég vastag palacsinták lesznek, szinte omlett kinézetűek, nekem összesen 8-10 db lett belőle, nem több.

3.) A kész palacsintákba még forrón beleteszünk 2 szelet lapsajtot (a reszelt sajt vagy a mozzarella is teljesen jó) és 2 szelet vékony sonkát, majd félbe hajtjuk a palacsintát, és így tesszük majd rá a következő megtöltött spenótos palacsintát. Tálalás előtt félbevágjuk őket, és 2-2 jut egy tálra. 

Íme egy videó a spenótos palacsinta elkészítéséről (bár ez amerikai palacsinta, érdemes ilyenformán is kipróbálni, mert nagyon finom!): KATTINTSON!

Ha másnapra is marad belőle, érdemes jénai tálba tenni őket, sütőben kb. 15 perc alatt gyönyörűen átmelegednek, a sajt pedig szépen megolvad bennük. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá – bár nálunk a gyerekek simán ketchupot nyomtak rá… 🙂 

Természetesen a spenótos palacsinta alaptésztája elkészíthető gluténmentesen is, zabpelyhes verzióban is (illetve ki, hogyan szereti), a töltelék pedig lehet kapros túró, rántotta, bármilyen sült hús, vegán grill zöldségek, sajtok, halak – a lehetőségek mondhatni, végtelenek.

Végül egy videó a „ledarált” spenótos, zabos zöld palacsinta elkészítéséről, ezúttal rántottával: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyűjtsük össze a tobozokat, áldani fogjuk magunkat érte!

2024. december 15. 10:10

Tudja, mi az a life hack? Olyan ötletes megoldás, amely megkönnyíti az életet otthon és a ház körül. Mutatunk néhányat a karácsonyi szezonra.

Alternatív fűtési megoldások: mikor érdemes faaprítékkal fűteni?

2024. december 13. 09:40

Ha valaki alternatív fűtési rendszerre szavaz, már a fatüzelésen belül is többféle megoldást választhat. Kinek ajánlott faaprítékot használni?

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.

Milyen szobanövényekkel helyettesíthetjük a karácsonyfát?

2024. december 9. 08:10

A karácsonyfa helyettesíthető más növényekkel is. Hiszen feldíszíteni akár más növényt is lehet anélkül, hogy kivágnánk, így elpusztítva azt.

A zsályalevelek felhasználásának 7 módja

2023. augusztus 28. 11:10

A zsálya sokak kedvenc fűszernövénye, amely nemcsak hihetetlenül könnyen termeszthető, de a legrosszabb körülmények között is jól fejlődik, ráadásul a kerten és a konyhán kívül is sokféleképpen felhasználható.

Cukkinis lasagne - recept

2019. augusztus 24. 07:48

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.

Töltött káposzta: a magyar gasztronómia ikonikus fogása - 2. rész

2021. április 15. 08:37

Folytatjuk utunkat a töltött káposzta körül, és ellátogatunk ezúttal egy-egy jó receptért Borsodba, a Hajdúságba és végezetül, de korántsem utolsó sorban Kolozs megyébe.