Életmód
Életmód

Tényleg károsak az energiaitalok? Zacher Gábor is elmondta a véleményét

Tényleg károsak az energiaitalok? Zacher Gábor is elmondta a véleményét

Agrofórum Online

Károsak vagy hasznosak az energiaitalok? A vita nagyjából két évtizede zajlik, amióta a fogyasztásuk ugrásszerűen megnövekedett, különösen a gyerekek és fiatal felnőttek körében.

Sok fiatalt láthatunk reggelente, amint – akár iskolába menet – energiaitallal kezdik a napjukat. Vajon mennyire teszik ezt helyesen? Az International Journal of Health Sciences szakfolyóirat szerint az energiaitalok ugyan jótékony hatással lehetnek a fizikai teljesítményre, ám csak limitáltan, nem az agresszív reklámkampányok sugallta mértékben.

A gyerekek és serdülők számára viszont kifejezett egészségügyi kockázatot jelentenek, márpedig az energiaitalok kétharmadát a 13–35 évesek fogyasztják. Legfontosabb összetevőjük a koffein, egy pohárban (240 ml) 80–150 mg található ebből, ami körülbelül 1,5 deciliter kávéval egyenértékű.

A szakfolyóirat tanulmánya szerint az energiaitalok a szív- és érrendszerre is hatnak, szívfrekvencia-ingadozás és vérnyomásnövekedés is tapasztalható a fogyasztását követően. Neurológiai szempontból is hatást fejtenek ki, szorongást, álmatlanságot, gyomor- és bélrendszeri zavarokat, izomrángásokat okozva a fogyasztóknál.

Az energiaitalok fokozzák a vizeletkiválasztást, nagy melegben tehát érdemes mellőzni, mert dehidratációt eredményezhetnek. Az energiaitalokat fogyasztó gyerekeknél 2,4-szeres emelkedést figyeltek meg a fogak eróziója terén is.

A negatív hatások listája meglehetősen tekintélyes, éppen ezért is érdekes a Pénzcentrum cikke, amelyben – mások mellett – Zacher Gábort is megszólaltatták. Az országszerte ismert és elismert főorvos, oxyológus, mentőorvos pedig a következőket mondta a témában:

„Megyünk a belvárosban, csomó iskola van itt a környékünkön. Látunk 2-3 fiatalt, kezükben valamilyen fantázianevű energiaitalos dobozkával, csacsognak, jönnek-mennek. Mit fogunk róluk mondani? Hát, hogy ezek a fiatalok! Ez az energiaital irgum-burgum… De ugyanezek a fiatalok, ha ennek a kávézónak az asztalánál ülve beszélgetnek, és mindegyik előtt van egy csésze kávé, akkor azt fogjuk mondani, hogy… Semmit, tulajdonképpen. Vagy azt mondjuk, hogy milyen édesek. Ott ülnek, beszélgetnek, milyen tök normális. Egy doboz energiaital és egy jó minőségű kávé koffeintartalom szempontjából egyenlő.”

Dr. Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára szerint az jelenti a fő problémát, hogy nincsenek hiteles információk szolgáltatva a fogyasztóknak. Az energiaital nem víz, hogy hidratáljon, és nem sportital, hogy a fizikai aktivitás során elvesztett ásványi anyagot pótolja. De nem is üdítő, amit frissítésre használunk.

Az energiaital egy olyan funkcionális ital, amelynek az a rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget, sok vitamin kíséretében. Emellett viszont hangsúlyozta azt is, hogy a fiatalok koffeinfogyasztását természetesen nem támogatja a Magyar Energiaital Szövetség, beleértve ebbe a kávét és a kólát is.

Dr. Havasi Katalin PhD, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke rámutatott a Pénzcentrumnak arra, hogy felnőttek számára a szakirodalom szerint 400 milligramm a maximális határ koffein tekintetében. Ez körülbelül 4-5 feketekávét, presszókávét jelent egy nap, az még nem káros.

Ugyanakkor egy kisgyerek számára már a 40–50 milligramm is sok lehet, illetve felső határ lehet egy nagyobb gyerek (8–10 éves) számára a 80 milligramm. 12–18 év között sem javasolják a 100 milligramm fölé emelkedő fogyasztást. Nagyjából 14 éves kornál lehet meghúzni azt az életkori határt, amelytől már engedett lehet a koffein fogyasztása.

(Fotó: Herbich/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászorulókat segítenek a terápiás veteményeskertből

2024. július 14. 16:10

A feltöltődést szolgálja a Budapest Bike Maffia új veteményeskertje, a terményt viszont a rászorulók kapják. A palántákat a DélKerTÉSZ biztosítja.

Kovászos uborka, gluténmentesen

2024. július 13. 12:10

Próbálja ki a falusias verziót, krumpliszeletekkel készítse el a kovászos uborkát, és az még finomabb is lesz, mint a kenyeres változat.

10 természetes szúnyogriasztó

2024. július 12. 14:40

A legtöbben rovarriasztó spray-ket, vagy elektromos szúnyogriasztó készülékeket használnak, hogy megszabaduljanak a szúnyogoktól.

Új faj, a bütykös ásólúd fészkel a Hortobágyi-halastavon

2024. július 12. 10:40

A hazánkban ritkaságnak számító madárfaj, a bütykös hattyú már nem csak látogatóban járt a Hortobágyon, hanem otthonra is talált.

A kávé segíthet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban

2019. július 20. 11:22

Tudósok felfedezése szerint a kávé stimulálja a barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú az energiaégetés szempontjából. Azt még nem tudják, hogy a koffeinnek van-e ilyen hatása, vagy a kávé más összetevőjének.

Fontos dolog derült ki az almáról és a flavonoidokról

2023. szeptember 6. 15:10

Mint azt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet legutóbbi prognózisában hírül adta, az idei évben mintegy 500-550 ezer tonna közötti almatermést várhatunk, amelyből 100-120 ezer tonna az étkezési alma. A fajták összehasonlításában is kiegyensúlyozottnak tűnik a termés és a gyümölcsméretek igen kedvezően alakulnak. Minden adott tehát, hogy a napi egy almánk meglegyen.

CNH Industrial: magas színvonal a COVID-19 helyzetben is

2020. április 12. 04:36

A CNH Industrial műszaki és alkatrész szolgáltatások üzletága számára a fő prioritás az egészség és a biztonság, a már megszokott, magas szolgáltatási színvonal fenntartása mellett.