Életmód, gasztronómia

Van ólom a csapvizemben? Most pontos lakcím alapján megnézheti

Agrofórum Online

Habár nem ebben az évben készítette el a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGy) a „Nyitott laboratórium” nevet viselő országos ivóvízminőség felmérését, de annak eredményei mai napig érvényesek, sőt valószínűleg napról napra több fogyasztót érintenek.

Az Európai Uniós forrásokból megvalósult projekt a hazai csapvizek ólomtartalmát, illetve a határérték feletti ólomtartalmú csapvíznek kitett lakosság nagyságát vizsgálta. Emellett elemezték az ólom-oldékonyságot befolyásoló vízminőségi tényezőket is.

Miért volt erre szükség?

Leginkább azért, mert az ólom közismerten egészségkárosító anyag. A vízben jelenléte csak vizsgálattal mérhető, hiszen nincs jellegzetes íze, szaga. A véráramba bejutva nagyobb része távozik, kisebb része azonban elraktározódik. Különösen kisgyermekek, illetve várandósok számára jelenthet kockázatot az ólommal szennyezett víz fogyasztása.

Arról, hogy a csapvizet fogyasztva mekkora mennyiségben jut a szervezetünkbe, illetve milyen romboló hatása van, igen kevés információ áll rendelkezésünkre. Az ólomkockázat ( a jelenlegi eredmények szerint) az 1970 előtt épült házakat, intézményeket is érinti, de még inkább azokat, amelyek 1945 előtt készültek, és ólomcsövekkel oldották meg a vízlevezetést.

A mi lakhelyünkön is lehetséges?

A vizsgálat eredményeképpen elkészült egy térkép is, amely segít megtudni, hogy az adott lakóhelyen mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata. Ehhez nem kell mást tenni, mint kiválasztani a vármegyét, ahol élünk, majd a keresőbe beírni a pontos lakcímet:

https://efop180.antsz.hu/temak-konyezetegeszsegugy/olom-az-ivovizben/olomkockazati-terkep.html

Milyen kockázati szinteket különböztethetünk meg?

Nagyon magas kockázati szint

Nagyon magas a kockázata, hogy a csapvíz ólomtartalma az épülettömbben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalma csak vizsgálattal állapítható meg biztonságosan. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata mindenképp javasolt. Amennyiben az eredmények igazolják, az épületen belüli ólomforrások felderítése szükséges.

Magas kockázati szint

Magas a kockázata, hogy a csapvíz ólomtartalma az épülettömbben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalma csak vizsgálattal igazolható biztonságosan. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata javasolt, az 1945 előtt épült épületekben, különösen a várandósok és a kisgyermeket nevelők részére. Amennyiben az eredmények igazolják, az épületen belüli ólomforrások felderítése javasolt.

Közepes kockázati szint

Előfordulhat, hogy a csapvíz ólomtartalma az épületben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalma csak vizsgálattal igazolható biztonságosan. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata javasolt az 1945 előtt épült épületekben, illetve a várandósok és a kisgyermeket nevelők részére.

Alacsony kockázati szint

Alacsony kockázatú épülettömb. Kis esélye van, hogy a csapvíz ólomtartalma az épületben meghaladja az egészségügyi határértéket, az ólomcsövek jelenlétének kockázata alacsony, egyéb ólomtartalmú szerelvényekből történő kioldódás előfordulhat, de az egészségügyi határértéket meghaladó ólomszintek valószínűsége alacsony.

Nagyon alacsony kockázati szint

Nagyon alacsony kockázatú épülettömb. A csapvíz ólomtartalma az épületben nagy valószínűséggel megfelelő.

És mit kellene tenni?

A szakemberek szerint az ólombevitel jelentősen csökkenthető, ha a fogyasztás előtt folyatjuk a vizet 1-2 percig. Segíthet a bevizsgált víztisztító berendezés használata is. Megnyugtató, végleges megoldást azonban csak az jelent, ha az ólomcsöveket, illetve egyéb ólomtartalmú anyagokat lecserélik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Új, gyakorlati eljárás a gyomirtószer-rezisztencia vizsgálatára

2024. június 3. 10:10

Már vannak cégek, amelyek a gyomnövények gyomirtószer-rezisztenciáját üvegházban vizsgálják. Hogyan működik ez az eljárás?

(Gyümölcs)húsba vágó vizsgálatok

2021. május 21. 07:37

A gyümölcsöket érő terhelések sokaságában az ismétlődő terhelés az egyik legjelentősebb veszélyforrás, ami gyakran a szállítás közben fellépő rezgésekből adódik.

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

2021. július 10. 04:38

Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.

Kiváló minőségű pezsgőkből válogathatunk szilveszterre

2018. december 29. 07:31

A Nébih által tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.