Életmód, gasztronómia

Fejenként 3 mázsa élelmiszert dobnak ki az egyik uniós országban

Agrofórum Online

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az Európai Unióban az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló erőfeszítések nem vezetnek eredményre. Legalábbis ezt mutatják a Közösségi Statisztikai Hivatal (Eurostat) legfrissebb adatai.

Az Eurostat szerint a kidobott mennyiség az utóbbi időben tovább emelkedett. Ennek megfelelően 2022-ben minden uniós lakos körülbelül 132 kilogramm élelmiszerpazarlást okozott; a teljes mennyiség 59,2 millió tonna volt.

2020-hoz képest a mennyiség mintegy 2,2 millió tonnával nőtt. Az Eurostat adatai nemcsak az ehető élelmiszereket tartják nyilván, hanem a fogyasztásra alkalmatlan hulladékot, például a csontokat is.

A háztartások vezetnek

A korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is a legtöbb élelmiszerpazarlás a magánháztartásokban történt. Az EU egészében 32,1 millió tonna volt, ami a teljes mennyiség mintegy 54%-ának felel meg.

Az elsődleges termelésben 4,6 millió tonnát, azaz 8%-ot dobtak ki a kereskedelemben elért 4,8 millió tonnával szemben. 6,6 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezett a házon kívüli vendéglátásban; ennek a mennyiségnek csaknem kétszeresét, 11,1 millió tonnát feldolgoznak, hasznosítanak valamilyen formában.

Német adatok

Az Eurostat adatai szerint a beszámolási évben az élelmiszerhulladék Németországban elérte a 129 kilogrammot egy főre, vagyis körülbelül 10,8 millió tonnát; 2020-hoz képest ez nem jelent jelentős változást.

A háztartásokban 6,8 millió tonna, a vendéglátóhelyeken pedig mintegy 2,0 millió tonna került a szemétbe. Az elsődleges termelésben mintegy 178 ezer tonna élelmiszerhulladék, a feldolgozásban pedig 1,6 millió tonna keletkezett – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal.

Nálunk kevesebb az élelmiszerhulladék

A tagországok összehasonlításában a Szövetségi Köztársaság továbbra is a középmezőnyben volt. Az egy főre eső 123-139 kilogramm közötti mennyiség Lengyelországban, Hollandiában, Ausztriában, Észtországban, Olaszországban és Franciaországban is hasonló nagyságrendű volt. Érezhetően kevesebb élelmiszerhulladék keletkezett Szlovéniában, Horvátországban és Magyarországon, ahol az egy főre eső mennyiség 71-84 kilogrammot ért el.

Ciprus vezet

Az éllovas 2022-ben Ciprus volt, ahol a mennyiség elérte a 294 kilogrammot egy főre. A második helyen Dánia következett 254 kilogrammal lakosonként. Feldolgozásra azonban fejenként 118 kilogrammot továbbítanak, ami majdnem kétszer annyi, mint az ezen a listán második Belgium esetében.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Cél az élelmiszerpazarlás csökkentése

2023. március 29. 14:41

Az élelmiszerpazarlás csökkentésével kapcsolatos javaslatcsomagot állított össze az EU uniós állampolgárok bevonásával.

Élelmiszerpazarlás visszaszorítása: az EU kötelező célokat vezetne be

2023. október 9. 14:10

A fenntarthatóság része mindennapjainknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomon követése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta Felkai Beáta Olga Tapolcán, a Business Days 2023 Konferencián tartott előadásán.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

Évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el

2020. október 17. 11:02

Az élelmiszerpazarlás ellen az elmúlt években Magyarországon széleskörű összefogás volt tapasztalható.