Gasztronómia

Jobb-e a töméssel hizlalt libamáj?

Agrofórum Online

A világ sok részén elborzadnak a magyarországi libatöméstől, ami bár hosszú történelmi múltra tekint vissza és a libamáj révén a hazai gasztronómia szerves részét képezi, ma mégis az állatvédők első számú célpontját jelenti.

A hízott libamáj a hiedelmekkel ellentétben nem modern étel. Igaz, az ókorban még nem voltak állatvédők, mégis, egy-egy híres filozófus, költő és író epésen írt a gazdagok asztalára kerülő libasültekről és májakról.

A római és görög lakomák csemegéje

A hízott libamáj története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol már Kr. e. 2500-ban tenyésztették és tömték a libákat. Az egyiptomi hagyományok idővel beszivárogtak a mediterrán térségbe is, ahol szintén szokássá vált ez a tradíció. Ez azonban nem mindenkinek tetszett.

A görög Kratinosz (Kr. e. 500-ban) például élesen bírálta a libák hizlalását. Kratinosz az ókori Görögország egyik híres írója-költője volt, aki komédiáiban gúnyt űzött a libamájat habzsoló, fényűző életmódot élő gazdagokból.

Célja nem annyira az állatvédelem, mint inkább a lakomák kifigurázása volt, ám ezek szerves részét képezte a hízott libamáj, ami ilyesformán egyfajta társadalmi szimbólum is volt, hiszen csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak. Az író darabjai azonban rávilágítanak arra, hogy a libák tömésével felhizlalt libamáj már akkor is elérhető ínyencségnek számított.

A Kárpát-medence libái

Hazánkban ennyire régre nyúló gyökerekkel ugyan nem rendelkezik a libatömés hagyománya, de a Kárpát-medence vidékéről vannak olyan – a témával összevágó – dokumentumok, amelyek közel ezerévesek.

A magyar ludak mindig is híresen jó fajtáknak számítottak, így a májuk is különlegesen finom volt. Az évszázadok során a hízott libamáj éppen ezért a magyar főúri és királyi konyha szerves részét képezte, sőt, idővel Bécsbe is átgyűrűzött. Ha hihetünk a legendáknak, akkor a libamáj az év legnagyobb részében puritán étkezést folytató Ferenc József császárnak is kedvence volt.

A jólét szimbóluma

Ahogy az ókorban, az elmúlt évszázadokban is a gazdagság és a jólét jelképévé vált a liba, s vele együtt a libamáj is, ami a szegények számára elérhetetlennek számított. József Attila nem véletlenül írta meg a versében is: „De szeretnék gazdag lenni, egyszer libasültet enni…”

Ma a magyar kacsa- és libamáj – a történelmi múltjával együtt – hungarikumnak számít. Magyarország a világ elsőszámú hízottlibamáj-exportőre. A libamáj a hazai gasztronómiában is rendkívül népszerű, noha a kilónkénti ára akár 25-30 ezer forint is lehet. Sikere nem csak gazdag ízvilágának, de zsírtartalmának is köszönhető, mivel jól beilleszthető az egészséges étrendbe.

Az állatvédők nem így látják

A Négy Mancs állatvédő szervezet azonban egész más aspektusból látja mindezt. A libák szempontjából ugyanis mindez, a tömés és ez a fajta állattartás kimeríti a kínzás fogalmát. A libákat ugyanis naponta 2-3 alkalommal tömik, ami rendkívül nagy fájdalmat és stresszt okoz az állatoknak.

A libák ráadásul nem mehetnek ki a szabadba, ketrecbe zárva kell élniük, hogy minél kevesebbet mozogjanak és jól felhízzanak – ez már-már a Jancsi és Juliska című ikonikus mese horror-borzalmát idézi, amikor a banya úgy akarta felhizlalni a fogságába esett gyerekeket, hogy ketrecbe zárva etette őket. Az állatvédő szervezet hangja azonban, úgy tűnik, messzire elhallatszott, mivel sok kereskedelmi lánc visszautasította a libamáj vásárlását.

Mit mond a tudomány?

Prof Dr. Sótonyi Péter és Dr. Lorászkó Gábor, az Állatorvostudományi Egyetem munkatársai mást állítanak: kutatási anyaguk boncolásokon alapszik, és ebből az látható, hogy a libatömés nem jelent kínzást az állatoknak.

A szövettani eredmények nem utalnak arra, hogy fájdalmat okozna ez a fajta hizlalás, a májban nem látszik kóros elváltozás. Összességében az orvosok kíméletesnek találták a módszert, ahogy a hazai libatenyésztők az állatokat tömik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan tegyük el befőttként a gombát?

2024. november 8. 08:10

„Eltenni való” gombának általában a csiperkegombát ajánlják, mert ez sűrűbb textúrájú és jól „viselkedik” a savanykás lében.

Az a jó, ha sötétebb a tojássárgája?

2024. november 6. 07:10

A tojássárgája színe, vagyis annak a mélysége azon múlik, hogy milyen tápon nevelkedett a tyúk, amelyiktől a tojás származik.

Kombucha: mennyit érdemes inni belőle?

2024. november 2. 14:10

Néhány embernél fejfájás, gyomorpanaszok vagy enyhe hasmenés jelentkezhet, különösen az első napokban, amíg a szervezet hozzászokik a probiotikus italhoz.

Fejenként 3 mázsa élelmiszert dobnak ki az egyik uniós országban

2024. október 29. 14:10

Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországbanaz egy főre eső mennyiség „csupán” 71-84 kilogrammot ért el.

Klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

2022. július 2. 14:36

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Állatjóléti felelős képzésre lehet jelentkezni

2019. június 21. 08:33

Azt a személyt lehet állatjóléti felelősnek kijelölni, aki a kijelölést megelőzően állatvédelmi képzésen részt vett, és képesítési bizonyítványt szerzett.

Elfogadta az Európai Bizottság a brojlercsirkékre vonatkozó állatjóléti jelentést

2018. április 20. 06:40

Az EU világszinten is a brojlercsirke-piac jelentős szereplője - a globális termelés 11,3 százalékát adva -, az összes baromfihús-termelés 2014-ben 14,1 millió tonnát tett ki.

Miniszteri biztost kapott az állatvédelem

2020. október 2. 09:17

Ovádi Péter munkakörébe tartozik még, hogy felhívja a lakosság figyelmét a felelős állattartás szabályaira, amellyel kapcsolatban szükség szerint konzultációt kezdeményez.