Gépinfo
Gépinfo

A német kormány kiemelten támogatja a precíziós mezőgazdaságot

A német kormány kiemelten támogatja a precíziós mezőgazdaságot

Agrofórum Online

A Német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium vezetője Júlia Klöckner, a Berlinben tartott Nemzetközi Zöld Hét 2019 (International Green Week 2019) megnyitója alkalmából felhívta a figyelmet a precíziós mezőgazdaság fontosságára.

Az élelmiszertermelés több évtizedes gyakorlata megváltozott, sokkal modernebb, gépesített, digitális, globális és meghatározó lett.

Ezért a mezőgazdasági termelésre és termelőkre gyakorlott nyomás fokozódik. A fogyasztók egyúttal kritikusan tekintenek a környezet-, a klíma-, a nyersanyagforrások- és az állatállomány védelmére.

Előadásában a hallgatósággal megosztotta a 2030-as évek mezőgazdaságára vonatkozó gondolatait. Az élelmiszertermeléssel és állattartással foglalkozó vidéki lakosság harmonikus kapcsolatban lesz a természettel és a környezettel. A fejlett hi-tech mezőgazdasági gépek könnyebbé teszik a gazdálkodást.

Júlia Klöckner, agrárminiszter

Robotok fognak dolgozni mindenhol és a termelési adatok felkerülnek a “felhőbe”, a szupermarketek polcaira és a fogyasztókhoz. A modern mezőgazdasági üzemek precíziós módszerekkel, illetve gépekkel fognak dolgozni annak érdekében, hogy minimalizálják a vegyszer és műtrágya használatot.

Klöckner szerint ez a helyzet már nincs messze a mai állapotoktól. Már most vannak olyan tehenészetek, ahol a fejés automatizált, az állatok egészségi állapota folyamatos megfigyelés alatt van, és az adatok a farmerek okos telefonjára kerülnek. Ehhez persze nagysebességű internet – digitális “autópálya” – kell, nem zavaros hálózat. Ez alapvető fontosságú a farmok számára, mivel a tegnapi fejősajtár helyett ma már fejő robotokat használnak.

A miniszter asszony foglalkozott az adat tulajdonlás problémájával is. A farmerek kíváncsiak vajon kinél gyűlnek a gépeik és termelési adataik- az államnál vagy a gyártóknál? Ez az amelyet közösen kell meg vizsgálni és szabályozni.

Klöckner szerint a modern, digitalizált mezőgazdaság világméretű lehetőség a sokkal hatékonyabb, energiatakarékos gazdálkodás számára, amellyel lehetséges a növekvő számú népesség ellátása elegendő élelmiszerrel. Ez a rendszer hasznos lehet azon országok számára is, ahol komoly probléma a tömeges kivándorlás.

Angela Merkel szövetségi kancellár előadása a Mezőgazdasági és Élelmezési Világ Fórum (Global Forum for Food and Agriculture) Berlinben tartott tanácskozásán (szerkesztett változat)

A kancellár köszöntötte a Nemzetközi Zöld Hét (International Green Week) küldötteit és az esemény jelentőségét a Davosi G20 tanácskozáshoz hasonlította. Reményét fejezte ki, hogy Berlin hasonlóan jó házi gazda lesz.

Merkel kancellár, Klöckner mezőgazdasági miniszter asszony a berlini „Zöld héten”

A mezőgazdaság jelentőségét hangsúlyozva felhívta a figyelmet az éhínség elleni harcra, amely fontos fejezete lesz a 2030–as Fenntartható Fejlesztési Célkitűzéseknek (Sustainable Development Goals, SDGs). Az innovációs potenciál lehetőségeit a világ növekvő népességének élelmiszer ellátására és ugyanakkor a természeti források védelmére kell összpontosítani. A digitális technológiák számos lehetőséget biztosítanak e kihívások legyőzésére, de ezeket csak megfelelő irányítással, szabályzással és keret megállapodásokkal lehet megvalósítani.

Céljaink megvalósítására számos lehetőség van, amelyeknek kidolgozása a jelenlévő mezőgazdasági szakemberektől és start-up-októl várható. A lehetőségek közé tartozik a kemény fizikai munka is, de erre a jövőben már nem lesz szükség. A robotok például átveszik a fejés feladatát, amit volt szerencsém megtekinteni az elmúlt nyáron. A farm tervezési- és irányítási rendszerek egyszerűbbek lesznek. Ilyen megoldásokat, amelyek a jövőben általánosak lesznek, már ma is lehet látni és nemcsak a nagy farmokon. Németországban megpróbálunk fókuszálni a kis és közepes méretű gazdaságokra, amelyre nagyobb figyelmet kellene fordítani az Európai Bizottságban.

Annak érdekében, hogy a farmerek képesek legyenek élni a digitális technológia adta lehetőségekkel, mindenek előtt meg kell teremteni a high-tech digitális infrastruktúrát. E tekintettben még sok feladatunk van Németországban, de azt gondolom nincs ez másként a többi országban sem. Mindenekelőtt be kell vezetnünk a nagysebességű internetet a vidéki körzetekben, még pedig állami támogatással. A precíziós mezőgazdaság klasszikus példája annak, hogy nem elég, ha csupán a farmközpont rendelkezik internettel. A farmernek szüksége van internet elérésre a gazdaság bármelyik pontján. Ebből is látszik, hogy ez egy nagyon fontos kérdés, és nem elegendő csak a nagy vállalkozások esetén foglalkozni a digitális technológiákkal.

A mezőgazdaság tradicionális szektora erősen beágyazódott országunk gazdasági és hozzáadott érték politikájában. A mezőgazdaság szintén fontos szerepet játszik a környezet és kultúra megóvásában, továbbá a megújuló források és természetesen az élelmiszer ellátásban.

Az ENSZ számításai szerint 2050-re további két-három milliárd ember ellátásáról kell gondoskodni, ami azt jelenti, hogy a mezőgazdaság termelését mintegy kétharmaddal kell növelni. Viszont napjainkban sem vagyunk képesek az éhínség leküzdésére. Ez is erősíti annak fontosságát, hogy olyan új utakat találjunk, amelyekkel megelőzhető az ökológiai katasztrófa. Az élelmiszertermelést feltétlen növelni kell, különösen a „fejlődő országok” vonatkozásában.

Felhívta a figyelmet a digitális technológia fejlődésére, a nemzetközi kooperáció fontosságára, amelynek jó példája a jelenlegi tanácskozás. Sajnálatos, hogy nincs minden körülményre alkalmazható megfelelő megoldás. A problémák teljes mértékben eltérőek nemcsak észak és dél, hanem az egyes országok között is. Ez azt jelenti, hogy megfelelő megoldást kell találnunk a kis-, a közepes- és a nagy farmok számára egyaránt.
Természetesen biztosítanunk kell a biodiverzitás megőrzését, a talaj- és az ökoszisztéma megújulását. Ha tekintetbe vesszük a világon található eltéréseket, be kell látni, hogy ez hatalmas kihívás.

A klímaváltozás hatása szinte az egész világon érezhető, és megállapítható, hogy ez komoly ökológiai kihívást jelent. Ezért kell támogatni a Párizsi Klíma Egyezményben megfogalmazott feladatokat, amelynek a fenntartható mezőgazdaság is része lehet. A globális felmelegedés 1,5 C0 alatt tartásához az egyes szektorok eltérő módon járulhatnak hozzá. A mezőgazdaság számára például nem egyszerű a CO2 csökkentés, főleg az állattartás miatt. Érdekes kísérleti módszerekkel rendelkezünk, amelyek megmutatják az élelmiszer előállítás és a CO2 kibocsátás közötti összefüggéseket, de még hosszú az út a megnyugtató megoldásig.

Az intenzív mezőgazdasági termeléssel együttjáró magas nitrogén és növényvédő szer kijuttatás szintén problémát okoz. A megfelelő válasz a precíziós mezőgazdaság lehet. A digitális technológiák segítségével a növényeket akár egyenként tudjuk elérni, igényeiket meghatározni, ami által csökkenthető a műtrágya felhasználás. A mesterséges intelligencia alkalmazásával olyan fantasztikus dolgokra lehetünk képesek, amelyeket ma még elképzelni sem tudunk. Amint a drónok bekerülnek a precíziós technológiákba a termelők speciális lehetőségekhez jutnak.

A digitális technika az előnyök mellett problémákat is jelenthet. Nem lehet tudni ki egy adat tulajdonosa és ki a felelős annak kezelésére. A jövőben meg kell határozni, hogy ki az, aki ellenőrizheti az adatokat és ki az, aki forgalmazhatja azokat. Ennek szabályozására megfelelő globális előírásokat kell kidolgozni, hasonlókat, mint a német General Data Protection Regulation (Általános adatvédelmi előírás).

Ez a fórum nagyon hasznos lehet a mezőgazdasági szektor igényének megismerésére és a szektorban dolgozók munkájának bemutatására. Boldog vagyok, hogy elfogadtam Julia Klöckner meghívását és meglátogattam az International Green Week eseményt. Remélem a tanácskozás nagyon sikeres lesz és jó állásfoglalással zárul.

Forrás: Hugo Claver, Future Farming; https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/speech-by-federal-chancellor-dr-angela-merkel-at-the-global-forum-for-food-and-agriculture-in-berlin-on-18-january-2019-1572744

Nem a győzelem a fontos - veterán traktorok szántóversenye

2019. április 22. 04:36

Wales legészakibb megyéje Flintshire, ahol a gazdák azzal akarják beírni magukat a történelembe, hogy öreg traktorokkal rendeznek szántóversenyt. A márciusi volt a 111. verseny.

Csúcstechnológia: automatizált műtrágyaszóró

2019. április 21. 10:36

A mezőgazdasági járműveket, gépeket gyártó DOT Technology és a New Leader Manufacturing bejelentette együttműködését. Első közös termékük egy csúcstechnológiás száraz műtrágyaszóró lesz.

400 forint fölé drágul az üzemanyag

2019. április 15. 12:15

A Mol Nyrt. bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán

Újautó-piac: márciusban Ford, Suzuki, Toyota sorrend alakult ki

2019. április 8. 11:33

Az éves alapú havi bővülés üteme februárban 13,9, míg januárban 11,2 százalékos volt – derült ki a Datahouse adatiból. Tehát míg februárban gyorsult a bővülési dinamika az előző hónaphoz képest, addig márciusban lassult.

Nagy István: esélyegyenlőséget kell biztosítani a gazdáknak a digitalizáció terén

2019. január 20. 10:08

Az agrárminiszter elmondta, hogy a digitális beruházások megtérülése egészen más a nagyüzemi méretű agrárvállalkozások és a kisgazdaságok esetében, ezért azt is meg kell vizsgálni, hogy miként lehet esélyegyenlőséget biztosítani.

Megnyitotta kapuit a Nemzetközi Zöld Hét Berlinben

2019. január 20. 08:49

A Nemzetközi Zöld Hét 93 éves történetében az idén mutatkozik be a legtöbb kiállító, 61 országból 1750-en. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik, ami szintén rekord. Magyarország előkelő helyen, Franciaország és Lengyelország mellett kapott helyet.

Nem engedünk a GMO-nak

2017. január 26. 10:55

Az éghajlatváltozásra, és más kihívásokra sem lehet megoldás a GMO-s termesztés, a GMO hatásai kiszámíthatatlanok.

Elkezdődött a berlini Zöld Hét, Magyarország a díszvendég

2017. január 20. 12:03

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW).