Gépinfo
Gépinfo

„Az év magyar mezőgépe 2020”

„Az év magyar mezőgépe 2020”

Agrofórum Online

A Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar Mezőgazdaság Kft. által alapított innovációs díj eredménye:

1. CLAAS Convio Flex 930 hevederes vágóasztal – CLAAS Hungária Kft.

 • magyar fejlesztés
 • hazai gyártás
 • nemzetközi forgalmazás

2. LTH-5 térállítású középmélylazító – BUSA Bt.

 • magyar fejlesztés
 • hazai gyártás
 • hazai forgalmazás

3. ORS-6/3 FM dupla szerelvényes sorközművelő kultivátor – Omikron Kft.

 • magyar fejlesztés
 • hazai gyártás
 • hazai forgalmazás

Az elmúlt év hazai mezőgép fejlesztési tevékenysége sikeres volt, mivel 39 vállalat termékeinek megtekintésére nyílt lehetőségünk. Az idei kiállításon korábbi termékek továbbfejlesztett változataival, illetve igazi innovációs munkát reprezentáló gépekkel egyaránt találkoztunk. Ezért a legjobb hazai mezőgép kiválasztása most is nehéz feladat volt és csak hosszas, részletes értékelés alapján született meg a végeredmény. A felkeresett cégek közül több jelezte, hogy komoly fejlesztések folynak, amelyek eredményei a következő AGROmashEXPO/AgrátgépShow kiállításon lesznek láthatók.

Szakmai zsűri:

 • Dr. Jóri J. István (BME) – a zsűri elnöke
 • Dr. Bense László (MTA ABMB)
 • Dr. Hajdú József (Mezőgazdasági Technika)
 • Dr. Kelemen Zsolt (szakértő)
 • Antos Gábor (Magyar Mezőgazdaság)
 • Forgács Tibor (mmg géppiac)

Az oklevelet és az ezzel járó díjat Andreas Szakacsi, a CLAAS Hungária Kft. ügyvezető igazgatója; Domokos Ferenc, a gabona és szója vágóasztalok fejlesztését vezeti; Tótok Balázs, a nyertes termék főkonstruktőre és Csanádi Tamás, a CLAAS Hungária Kft. fejlesztési igazgatója vette át Kerényi Györgytől, a GTE mezőgépipari szakosztályának elnökétől és Horváth Rolandtól, a Magyar Mezőgazdaság marketingvezetőjétől. (Fotó: Mile Máté)

1. CLAAS Convio Flex 930 hevederes vágóasztal– CLAAS Hungária Kft.

A CLAAS cég kombájnjainak gabonavágóasztal választéka, az elterjedt Cerio, Vario és Maxflex típusokra épülő, új fejlesztésű Convio, illetve Convio Flex változatokkal bővült.

Az új Convio adapterek vázkerete, motollahajtása és kaszaszerkezete hasonló kialakítású a korábbi típusokéhoz. Különlegessége a középre hordó hevederes behordó-rendszer, amely a levágott terményt két oldalról szállítja a középen elhelyezett, vezérelt ujjas bedobó hengerhez, amelynek a szélein lévő, kis menetemelkedésű csigalevelek a ferde felhordóba történő jobb beterelést segítik. A lapos állásszögben elhelyezett, alacsonybordás gumihevederekkel (behordó szalag) az állandó térfogatú, egyenletes terményáram eltömődés-mentesen továbbítható a középső gyűjtő-etető szalaghoz. Az üzemelés biztonságát növeli a behordó szalagok sebességének automatikus összehangolása a munkasebességgel (Automatic Belt Speed funkció).

A Convio változat kaszaszerkezete osztott merev-kaszasínnel van felszerelve, míg az univerzálisabban használható, több funkciós Convio Flex adapter terhelésvezérelt kaszasínje és a hevederváza is flexibilis kialakítású. Utóbbi konstrukciónál a kasza a hevederekkel együtt a teljes munkaszélességben tökéletesen képes követni (keresztirányban kopírozni) a talajfelszínt, ezáltal a beállításnak megfelelő (alacsony) vágási magasságú, egyenletes tarlót hagy maga után és a terményáram is folyamatos. Az Auto Contour alkalmazásával a terepegyenetlenségek (pl. földtúrás, kő, művelőút-vályú, stb.) hosszirányban is pontosan követhetők, a kaszagerendely a talajszinthez képest függőlegesen 225 millimétert (lefelé 135, felfelé 90 mm) képes folyamatosan, automatikusan elmozdulni.

Convio Flex 930 hevederes vágóasztal

Az új fejlesztésű, hidraulikus meghajtású és szabályozású motolla íves kialakítású vezérlőpályáján haladva a műanyagból készült, különleges formájú motollaujjak a rövidebb szárú terményt, vagy a felemelt fekvő állományt kíméletesen irányítják a vágószerkezethez, így csökkentik a levágatlanságból származó veszteséget. A felül – átfordulás funkció (Flip Over) megakadályozza a termény szárának felcsavarodását a rudazatra, a behúzóerő-szabályzással pedig elkerülhető az ujjak földbeakadása.

Az új Convio adaptercsalád a hazai bemutatkozás előtt már komoly nemzetközi elismerésekben részesült: bronzérmet kapott a párizsi SIMA kiállításon és elnyerte az ASABE (Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Társasága) innovációs díját is. A hazai fejlesztésű és gyártású termék a magyar szakemberek munkáját dicséri, öregbítve a magyar mezőgépgyártás jó hírnevét.

Convio Flex 930 hevederes vágóasztal munkában (Fotó: Claas Hungária Kft.)

2. LTH-5 térállítású középmélylazító – BUSA Bt.

A forgó kapás felszíni talajművelő gépeiről elhíresült cég, most egy új középmélylazítót mutatott be. A függesztett gép különlegessége, hogy a gerinclemezeket nem V alakú keretre, hanem rácsos keretszerkezetre szerelik. A megoldás előnye, hogy a gerinclemezek egy sorban vagy két sorban szerelhetők fel. A kétsoros elhelyezéssel a nagymennyiségű növényi maradvánnyal borított területeken is elkerülhető az eltömődés, illetve az egymást követő lazítótestek hatékonyabb munkát végezhetnek kevesebb energia felhasználással. A gerinclemezek előtt elhelyezkedő csipkés tárcsáscsoroszlyák által végzett talajnyitás szintén segíti az energiatakarékos üzemeltetést. A lazító egység mögött elhelyezkedő hengersor pedig a műveletet lezárva olyan talajállapotot hoz létre, amely segíti a talajnedvesség megőrzését.

LTH-5 térállítású középmélylazító

3. ORS-6/3 FM dupla szerelvényes sorközművelő kultivátor – Omikron Kft.

A frontfüggesztésű folyékony műtrágya adapter megalkotásának elsődleges célja, hogy a már jól ismert és eredményesen alkalmazott szilárd vagy folyékony műtrágya kijuttatására alkalmas kultivátorainkat kiegészítse. Használatával egy munkamenetben megvalósítható a sorközműveléssel talajba juttatott műtrágyázás mellett a lombtrágyázás is, csökkentve ezzel a taposási kárt, optimalizálva az erőforrások felhasználását. Az orrsúly „haszontalan” tömege helyett hasznos tömeggel valósítható meg az erőgép megfelelő súlyelosztása.

Műtrágya kijuttató adapterrel nem rendelkező kultivátorok esetén a berendezés költséghatékony megoldást jelent a meglévő kultivátorok folyékony műtrágya kijuttatására alkalmassá tételében. Ebben az esetben a kultivátorra helyezett szerelvényezéstől függően megvalósítható a műtrágya talajba juttatása a rugóskapákra szerelt rozsdamentes lefolyócsöveken keresztül, vagy a lombtrágyázás az állítható magasságú és szórásirányú permetező fúvókák segítségével.

ORS-6/3 FM dupla szerelvényes sorközművelő kultivátor

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Qarry, az új elektromos áruszállító

2024. április 21. 08:10

A gyümölcsök és zöldségek szállítása egy étterembe vagy üzletbe a városközpontban gyakran elég körülményes, drága és nehézkes. Lorenzo Engelen és csapata kidolgozott egy praktikus megoldást: a Qarryt.

Ők nyerték a Fliegl Abda Kft. év kereskedői díját – Rekorderedmények a mezőgazdasági eszközök értékesítésében

2024. április 18. 16:10

A Fliegl Abda Kft. minden évben fontosnak tartja, hogy kiemelje és díjazza legeredményesebb kereskedőinek a munkáját. Közel tíz éve támogatása jeléül minden évben egy saját kivitelezésű díjjal és egy oklevéllel teszi eme közösen elért sikert emlékezetessé.

Átadásra került az 1000. eladott Tempo Magyarországon!

2024. április 18. 14:10

A Väderstad magyarországi leányvállalata egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. Az 1000. Carrier, majd 1000. Rapid és a 6000. Magyarországon értékesített Väderstad munkagép után, 2024. április 4-én ünnepélyesen átadta a Magyarországon értékesített 1000. Tempo szemenkénti vetőgépet, mely egy 750 mm-es sortávú, 12 soros Tempo L.

Ilyen lesz a debreceni BMW!

2024. április 17. 13:10

A BMW Group új tanulmányautója első ízben enged betekintést a Neue Klasse modellgeneráció SAV karosszériaváltozatába.

Így látjuk az AGROmashEXPO-t – képekben

2023. január 25. 20:08

Január 25-én megnyitotta kapuit hazánk legjelentősebb agrárrendezvénye. Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow a hagyományokhoz híven idén is a HUNGEXPO területén rendezkedett be.

A magyar mezőgépfejlesztés az elmúlt évben is sikeres volt

2019. január 29. 09:36

„Az év magyar mezőgépe 2019” díj odaítéléséhez a zsűrinek 33 vállalat termékeit kellett megtekintenie. Ezért a legjobb hazai mezőgép kiválasztása nehéz feladat volt és csak hosszas, részletes értékelés után született meg a végeredmény.

Proceed, elektromos no-till vetőgép, IDEAL kombájn – Videón az AGROmashEXPO kiállítottjai

2023. január 31. 10:24

Gépdömping az AGROmashEXPO-n! Az idei rendezvény sem telhetett el anélkül, hogy ne készítsünk szakmai videókat a kiállítók körében, legyen szó Massey Ferguson traktorokról, no-till vetőgépekről vagy épp a Väderstad díjnyertes Proceed eszközéről. Hamarosan vágott videókkal is jelentkezünk, de addig is összegyűjtöttük a kiállításon felvett élő közvetítéseinket.

Könnyebb és rövidebb lett az Omega direktvetőgép

2018. március 12. 18:57

A Bednar vetőgépe több vonatkozásban is megújult az előző szériához képest, a magtartályt a gyártó például mostantól műanyagból készíti.

Gépészet Videó