Gépinfo
Gépinfo

Mezőgépgyártók rangsorai az Egyesült Államokban és Kanadában

Mezőgépgyártók rangsorai az Egyesült Államokban és Kanadában

Agrofórum Online

A Farm Equipment magazin harmadik alkalommal elemezte az EDA (Equipment Dealer Association) éves mezőgép gyártó rangsorait, amelyet a mezőgép dílerek elvárásai alapján készítenek.

Az EDA májusban tette közzé a dílerek véleménye alapján készített 2018. évre vonatkozó gyártói rangsorát.

A full-liner gyártók közül a Claas cég kapta a legmagasabb pontot a legtöbb kategóriában és érte el a legnagyobb összpontszámot. A Claas 5 kategóriában nyert, amelyet a John Deere követett 4 kategória győzelemmel. A Kubota kapta a második legnagyobb összpontszámot.

 Dealer’s Choice Awards

Full Line: Claas
Gold Level:
 John Deere, Kubota
Tractor: LS Tractor
Gold Level:
 Branson Tractor, Yanmar America
Shortline: Bourgault Industries
Gold Level: Landoll, MacDon, Meyer Mfg., Vermeer

Az EDA éves jelentését február 7-ig közölte a dílerekkel és március 7-ig adott lehetőséget a reakcióra. A felmérés elkészítéséhez 28 gyártó adta meg az egyesült államokbeli és kanadai dílerhálózatának listáját.
A dílerek 1-7 között pontozták a gyártmány-minőséget és az alkatrész – ellátást 12 kategóriában, külön értékelve az általános elégedettséget.

Az értékelésben 1 pont jelentette az extrém elégedetlenséget, a 7 pont az extrém elégedettséget. Az idei felmérésben 2200 díler vett részt, 8800 pontozó lappal, ami azt jelenti, hogy átlagban egy díler 4 gyártót értékelt. A felmérés az USA 50 államát és Kanada 10 provinciáját ölelte fel.

A felmérés adatait az EDA a következő gyártói csoportosítás szerint dolgozta fel: full-line (erő-és munkagépgyártó), traktorgyártó, short-line (munkagépgyártó) és stabil erőgép.

Joe Dykes az EDA elnökhelyettese szerint a gyártó-díler kapcsolati adatok a gyártók és a dílerek számára egyaránt fontosak. A dílerek névtelenül kifejthetik véleményüket és az eredményeket felhasználhatják a termék skálájuk összeállításnál. A gyártók viszont felhasználhatják az eredményeket a dílerhálózatuk minősítésére és fejlesztésére.

Full-Line gyártók

A full-line gyártók számára 2018 nem volt a legjobb év. A csoport 6 tagja közül csupán egy, az AGCO tudta az átlag pontszámát növelni. Mindezek ellenére az összpontszám 0,2% növekedést mutat, köszönve a csoporthoz most csatlakozó Claas magas pontszámainak.

A full-line gyártók a legmagasabb pontszámokat az alkatrész minőség és a gyártási minőség tekintetében kapták. Ezzel szemben alacsony pontszámokat értek el a díler igények kielégítése, a menedzsment kommunikáció és a marketing/reklám szempontok alapján.

A Claas cég, amely a korábbi években a munkagépgyártók között szerepelt és a mezőny közepén helyezkedett el, 2018-ban átkerült a full-line gyártók közé. Az új kategóriában erős versenyt vívott a korábbi első John Deere és a kategóriában az összpontszámot tekintve második helyezet Kubota céggel, amelyek a jelenlegi felmérésben „Gold Level” minősítést szereztek. Végül is a Claas első lett a gyártó képesség, a gyártás minőség, a gyártmány műszaki színvonala, az alkatrész minőség és a menedzsment-kommunikáció mutatók terén.

A John Deere az alkatrész szállítás, a garancia eljárás és a garancia költség mutatókban lett első. A Kubota a maradék két kategóriában (a díler igények figyelembe vétele, marketing/reklám) és az általános elégedettség tekintetében lett első.

Shawn Skaggs a Livigston Machinery Co. (Chckasha, Oklahoma) CEO-ja felhívta az értékelők figyelemét arra, hogy az egyes gyártó vállalatok összevetése egymással nem egyszerű, annak ellenére, hogy azonos kategóriában szerepelnek. Ha például a nagyteljesítményű négykerék hajtású traktorokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy a New Holland, Case IH, Agco, John Deere cégek forgalmában ezek meghatározóak. A kategóriába tartozó Kubota traktor ajánlata viszont megáll 150 LE-nél és egyéb gyártmányai is kisméretűek. Vagyis e cégek dílerei nem azonos igények kielégítését célozzák.

Leif Magnusson a Claas Global Sales elnöke nagy megtiszteltetésnek tekinti az elnyert Dealer’s Choice Award kitüntetést. Az amerikai és kanadai farmereket ellátó dílerek nélkül nem lennénk képesek feladatainkat ellátni.

Az EDA munkatársai szerint a Claas társaság azért kerülhetett 2018-ban a full-line kategóriába, mert gyártmányai az elmúlt években felfuttatott traktorgyártás eredményeként felölelik a teljes mezőgép szortimentet (kombájn, betakarítógépek, traktorok, munkagépek).

A Claas céget megelőzően a Kubota 2017-ben került be a full-line kategóriába sorozatos cég felvásárlásainak (takarmány betakarító gépek, talajművelő gépek, vető gépek) eredményeként.

Traktorgyártók

A traktorgyártók eredménye rosszabb, mint a 2017. évi, amely viszont elmaradt az azt megelőző évitől.
A dílerek a traktorgyártók mutatói közül legmagasabbra az alkatrész minőséget, a gyártmány minőséget és a szállítási képességet minősítették. Ezzel szemben leggyengébbnek minősült a díler igény figyelembevétele, a garancia eljárás, a garancia költségek és menedzsment- kommunikáció.

A legjobb traktorgyártó címet („Dealer’s Choice) 2018-ban, sorozatban negyedik alkalommal a dél-koreai LS Tractor cég nyerte el. A kategóriák közül négyben érte el a legmagasabb pontszámot.

A Yanmar cég három kategória győztese lett (gyártmányminőség, alkatrészszállítás, a termék műszaki színvonala), amelyek a felmérők szerint a négy legfontosabb kategóriába tartoznak.

A TYM cég, amely a legjobban fejlődő társaság („Most Improved”) címet nyerte a 12 kategóriából négyben érte el a legmagasabb pontszámot (vásárlói igény kielégítés, alkatrész minőség, garancia eljárás, garancia költség).

Munkagép gyártók

A három gyártói kategória közül fejlődés tekintetében a munkagép gyártók érték el a legjobb eredményt.
A legjobb gyártó címet („Dealer’s Choice”) ismét a Bourgault cég nyerte el. A „Gold Level” elismerést a következő cégek kapták: Landoll, MacDon, Meyer Mfg., Vermeer.

A Borgault cég a 12 kategóriából 6-ban érte el a legmagasabb pontszámot, köztük az általános elismerés és a gyártmány minőség kategóriát, amelyet a dílerek a legfontosabbnak ítélnek meg. A Vermeer cég három, a Degelman 2, a Meyer Mfg. 1 kategóriában kapta a legmagasabb pontszámot.

Forrás: Alex Zank Mfr. & Dealer Issues, Data & Forecasts, Manufacturer News

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020-tól

2019. július 18. 10:01

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020. július 1-jétől két új uniós rendelet értelmében  - mondta Novák Zoltán ügyvéd csütörtökön az M1 aktuális csatornán. 

Erre a tíz dologra érdemes figyelni terepezés előtt

2019. július 17. 07:38

A hivatásos mentősofőrök számára rendezett mesterkurzuson az expedíciós járművek építésének legnagyobb európai szakértője, az eredetileg Toyota offroaderekre szakosodott, izlandi Arctic Trucks demonstrálta azokat a lépéseket, amelyek érdemes ügyelni, ha hosszabb időre megy terepre valaki.

A FLIEGL felvásárolta a BROCHARD CONSTRUCTEUR mezőgazdasági pótkocsigyártót

2019. július 15. 10:03

2019. július 8-i hatállyal a Fliegl megvásárolta a Brochard Constructeur francia céget.

ANDEST GÉPSHOW 2019 - Meghívó

2019. július 15. 07:03

Az ANDEST-2005 Bt. és a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a 2019. augusztus 2-án (pénteken) tartandó lajoskomáromi országos gépbemutatójára!

Szeptemberben jön az első dízel-elektromos MTZ traktor

2018. május 2. 10:02

Bemutatták az MTZ 3623 típusú traktort, amelynek 270 kW teljesítményű generátorát igény szerint egy 360 LE-s QSL9 Cummins vagy egy 373 LE-s OM470 Mercedes motor működteti.

Karácsonyi díszbe öltözött traktorok vonultak végig az utcákon

2018. december 26. 09:08

Már második alkalommal rendezték meg Szakolyban az adventi traktoros felvonulást.

A Vredestein hosszabb élettartamú gumiabroncsokat mutatott be a kis- és nagy teljesítményű traktorok számára a SIMA kiállításon

2019. március 7. 13:33

A Vredestein a párizsi SIMA nemzetközi mezőgazdasági kiállítás keretén belül bemutatta legújabb Traxion traktorabroncsait az európai piac számára. A vállalat kiállította a kistraktorokhoz tervezett vadonatúj Traxion 65/70 gumiabroncsokat, valamint a nagy teljesítményű traktorok számára kifejlesztett Traxion Optimall VF választékának legújabb abroncsméreteit.

Traktorpiac: a John Deere nyerte a 2018-as eladási versenyt

2019. január 10. 06:36

A teljes éves listán a John Deere nyert, minden ötödik traktor ilyen volt tavaly. A New Holland a második lett 11 százalékos, a Case pedig a harmadik 6 százalékos szelettel a traktorpiaci tortából.