Gépinfo
Gépinfo

Magyar hallgatók sikerei a CLAAS Stiftung pályázaton

Magyar hallgatók sikerei a CLAAS Stiftung pályázaton

Agrofórum Online

A BME Géptervező szakirányos hallgatók BSC szakdolgozataikkal vettek részt a CLAAS Alapítvány (Claas Stiftung) ösztöndíj pályázatain. Az Alapítvány, amelyet a cég tulajdonosa, a most 92 éves Helmuth Claas alapított, 1998 óta támogatja azokat az európai hallgatókat, akik szakdolgozatukkal, tudományos munkájukkal járulnak hozzá Európa mezőgazdaságának fejlődéséhez. Az Alapítvány minden évben két pályázatot ír ki, melyekre szakdolgozatokkal lehet pályázni.

A Helmut Claas Scholarship pályázaton az európai egyetemek hallgatói indulhatnak. Az ösztöndíjra a mezőgazdaság fejlesztését támogató angol nyelvű szakdolgozatokkal lehet pályázni. A neves professzorokból álló nemzetközi zsűri értékelése alapján minden évben négy díjazott, és változó számú különdíjas kap elismerését. Az első négy helyezett 3600-7200 euróban részesül, amelyet ösztöndíj formájában egy éven át, havonta kapnak meg a hallgatók. A különdíjasok 1500 euró nyereményben részesülnek.

Az International Student Prize pályázatra az alapítvány partner egyetemein készített, mezőgazdaságot érintő témával foglalkozó szakdolgozatokkal lehet pályázni. Egyetemenként három dolgozatot díjaznak 1000-1500-2000 euró értékben.

Az utóbbi években a BME géptervező specializáción végző hallgatói többször bizonyították, hogy fel tudják venni a versenyt az európai egyetemek diákjaival. Idén ismét nagy sikerekkel tértek haza, a CLAAS cég Harsewinkeli, központjában megrendezett díjátadóról.

A program záróeseményére a Helmuth Claas Scholarship minden díjazottját, és az International Student Prize első helyezettjét hívták meg. A BME-s csapatot a Claas Hungária Kft. képviselői minden évben elkísérik. Idén Andreas Szakácsi a Claas Hungária Kft. ügyvezetője, és Szoták-Nóvé Mária HR igazgató tartott a csapattal. Első este az International Student Prize nyertesei, munkájukat posztereken mutatták be egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött fogadáson.

hallgatók, tanárok és a Claas Hungária Kft. képviselői

Másnap, a díjátadó esemény során a nyertesek 15 perces prezentációban mutatták be pályázati munkáikat. A prezentációkat követően került sor az eredményhirdetésre, amikor a nyertes pályázók megtudták helyezésüket és Helmut Claas-tól átvehették a helyezésüket elismerő oklevelet.

A BME Gépészmérnöki Kar Gép- és Terméktervezés Tanszék hallgatója Széles Levente, a sorozat történetében először került be a díjazottak közé. A zsűri indoklása alapján azért érdemelte ki a II. díjat, mert előadásában kiváló angolsággal azt bizonyította, hogy nem csak a mezőgéptervezés területén rendelkezik megfelelő tudással, hanem az általa tervezett gép technológiai hátterét is átfogóan ismeri.

Széles Levente és Helmut Claas

Nyertesek és konzulenseik:

Széles Levente: Vízigesztenye hazai termesztési lehetőségeinek vizsgálata és prototípus betakarítógépének megtervezése
Helmut Claas Scholarship 2. helyezett, nyereménye: 6000 Euro
Konzulens: Dr. Rádics János Péter

Oláh Zsófia: Kultivátorszerszám fejlesztése reverse engineering és diszkrét elemes módszer alkalmazásával
International Student Prize 1. helyezett, nyereménye 2000 Euro
Konzulens: Dr. Tamás Kornél

Vajda Márk: Sulyom növény betakarítási technológiájának kidolgozása és prototípus gépének tervezése
International Student Prize 2. helyezett, nyereménye 1500 Euro
Konzulens: Dr. Rádics János Péter, Dr. Kerényi György

László Árpád: Ponyvás szállítókocsi tervezése prototípus vágóasztalok és adapterek részére
International Student Prize 3. helyezett, nyereménye 1000 Euro
Konzulens: Dr. Rádics János Péter

Szombaton Dutra-találkozót tartanak Komáromban

A találkozóra 180 embert várnak az ország minden részéből. A rendezvényen szó lesz a tavalyi géptalálkozókról, külön programpont a 2018-ban Balatonbogláron nyílt Dutra Múzeum bemutatása.

A békéscsabai AXIÁL pont elnyerte az AGRARTECHNIK Service Award díját

A Service Award-ot 2001 óta ítélik oda olyan vállalatoknak, amelyek kiemelkedően teljesítenek a díjazást megelőző versenyen.

A kanadai Versatile traktorok új magyarországi márkaimportőre a Start Agro Kft.

2019. január 1-től a Start Agro Kft. látja el márkaimportőrként a Versatile márka magyarországi kereskedelmi, szerviz és alkatrészellátási feladatait.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

CLAAS REMAN Program

A CLAAS ebben a felgyorsult világban is igyekszik megoldást kínálni azon partnerei számára is akik adott esetben egy idősebb gépet üzemeltetnek. REMAN programjával olyan lehetőséget biztosít, mely továbbra is megbízhatóságot és költséghatékonyságot kölcsönöz az idősebb szériáknak is.

2018. szeptember 20. 13:38

CLAAS CARGOS 8500 kombikocsi most tridem futóművel, 30,5“ abroncsokkal

A CARGOS 8500 kombikocsival a 30,5’’-os abroncsok egy tridem futómű kombinációjával elsőként érhetők el a 40 m³-t meghaladó rakterű profi szegmensben.

2018. október 27. 16:36

A digitális technika növeli a kombájnvezetők teljesítményét

A közeljövőben már az is elérhető lesz, hogy a vezető munka közben újságot olvas, és időnként feltölti a hajtóanyag tartályt. A vágási, anyagmozgatási, cséplési, tisztítási és ürítési komplex folyamatok lehetővé teszik, hogy a kezelőnek nincs más dolga, mint felügyelni a kombájn képességeinek érvényesülését.

2018. november 20. 15:37

Felhőalapú szolgáltatás a dílerek számára

A Claas új, Remote Service felhőalapú platformja lehetővé teszi, hogy a gépek állapota és szervizigénye a Claas hálózaton belül bárhol elérhető legyen.  

2018. szeptember 13. 12:06