Gépészet
Gépészet

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Agrofórum Online

A CLAAS of America két AE50 New Product Award-ot nyert.

Az AE50 Award program

Az amerikai Resource magazin is támogatja az AE50 Award programot, amely a mezőgazdasági, élelmiszeripari és biológiai rendszerben dolgozó vállalkozások termékeit díjazza. A program 1984-ben indult, amikor az ASABE’s Agriculturral Engineering (mai nevén Resource) folyóirat külön kiadásában bemutatott 25 új innovációt, amely elősegíti a termelők idő-, költség- és élőmunka csökkentését, egyúttal a biztonságos munkavégzést.

Az AE50 program a tapasztalatokat felhasználva 1986-ban kezdődött, amikor az év innovációit az ASABE által létrehozott szakértő zsűri értékelte és kiválasztotta a legjobb ötvenet. A 2018 év díjazottjaiból először a hazai olvasók számára különösen érdekes CLAAS díjazottakat (CONVIO Flex Draper, Variable Rate Harvesting) ismertetjük.

CLAAS LEXION

Eric Raby (President and General Manager of CLAAS of America Inc.) szerint az ipar szakértői által adott elismerés a legnagyobb dicsőség, amit egy mezőgép termék kaphat. A CLAAS folyamatosan törekszik a legjobb betakarítógépek kifejlesztésére, amelyeket a legnagyobb áteresztőképesség, hatékonyság és megbízhatóság jellemez. Ezért különösen örülnek az ASABE elismerésnek.

CONVIO FLEX Draper vágóasztal

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait. A CONVIO FLEX flexibilis vágóasztal 225 mm méretű függőleges elmozdulási tartománya az iparban egyedülálló.

A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei, illetve az intelligens műszaki megoldások tehermentesítik a gépkezelőt, és gondoskodnak a veszteségmentes betakarításról. A vágóasztal kialakítása olyan, hogy a talajfelszín változásait követni tudja, ez pedig a lehető legalacsonyabb vágást biztosítja a teljes munkaszélességben.

A CONVIO FLEX vágóasztalok a CEBIS terminálba integrált sokrétű és automata funkcióikkal a gépkezelő legnagyobb kényelmét szolgálják. Az AUTOMATIC BELT SPEED a behordószalag sebességét automatikusan a kombájn sebességéhez igazítja.

CONVIO FLEX Draper vágóasztal

Az AUTO CONTOUR automatikus vágóasztal magasságvezetés a CONVIO FLEX vágóasztalnál négy különböző alkalmazást tesz lehetővé:

• Gabona betakarításkor a vágóasztalok kaszaszerkezete merev.
• Elszigetelt, fekvő gabona foltokban a gépkezelő gombnyomásra válthat a merev és a flexibilis mód között.
• Flexibilis módban a kaszasín csúszótalpakon követi a talajkontúrt. A 225 mm-es flexibilis elmozdulásával (90 mm felfelé és 135 mm lefelé) a CONVIO FLEX minden talajfelszínhez illeszkedik.
• Az AUTO CONTOUR FLEX módban a vágóasztal, szenzorjai adatainak alapján, folyamatosan meghatározza a legjobb helyzetet, az optimális anyagáram, a talajkövetés, illetve a legalacsonyabb vágásmagasság eléréséért.
• Az új fejlesztésű motolla az innovatív formájú, állítható íves pályával, minden körülmény esetén optimális anyagáramot biztosít. A Flip-Over rendszer hatékonyan akadályozza meg a termény felcsavarodását a motollára. Nehéz betakarítási körülmények között, például fekvő terménynél, vágás előtt felemeli a terményt. Ennek eredményeként, különösen fekvő termények esetén, jelentősen csökken a veszteség.
• A motolla meghajtása hidraulikus. Az ujjak talajba hatolását automatikus behúzóerő-szabályzás akadályozza meg. Ez a kezelőtámogató rendszer a motolla beállításakor segíti a gépkezelőt, és egyenletes terményáramot biztosít.

A vágóasztal automatikus funkciói által, amelyek a LEXION kombájnok vezetőfülkéjében elhelyezett CEBIS terminálon megjeleníthetők, a kezelő számára a legnagyobb kényelmet biztosítja.

Anyagáram a CLAAS Lexion kombájnban

Változó mértékű betakarítás (Variable Rate Harvesting)

Brandon Olstad (Platform Manager, CLAAS of America.) szerint a vetés, a műtrágya/növényvédőszer kijuttatás és az öntözés területén már kialakultak az új technológiák, a betakarítás viszont lemaradt a fejlődésben. Ezért bevezették a „Variable Rate Harvesting” (VRH) fogalmat, mivel a cég gépei alkalmasak a táblán belüli változások követéséhez. A koncepció a többi változó arányú technológiához hasonló, amelyben a gépek működési paramétereit változtatják annak érdekében, hogy minimalizálják, vagy szabályozzák az inputot, az output maximalizálása érdekében.

A változó mértékű betakarítási (VRH) megoldás – a precíziós szenzor technológián alapuló automatikus gépszabályozás – napjainkban megtalálható az összes Claas Lexion kombájnon (CEMOS AUTOMATIC, CRUISE PILOT, 4D CLEANING SYSTEM, AUTO CROP FLOW, AUTO SLOPE, DYNAMIC COOLING) és Jaguár járva szecskázón (AUTO FILL CRUISE PILOT DYNAMIC POWER AUTO CHOP LENGTH STOP ROCK DYNAMIC COOLING). Ez a rendszer a terület állapotának, a termény sűrűségének és a gép haladási sebességének figyelembevételével automatikusan optimalizálja a gép működését.

Jaguár járva szecskázó

A CLAAS cég a VRH rendszert az EASY (Efficient Agriculture Systems) technológiában alkalmazott kombájnokhoz és járva szecskázókhoz ajánlja. A VRH rendszer segíti a gazdálkodókat a táblajellemzők alapján történő gazdálkodás kialakításához, amely lehetővé teszi a legjobb potenciállal rendelkező területek képességeinek maximális kihasználását.

Változó mértékű technológiák köre (Variable Rate Harvesting)

A VRH teljessé teszi a vetés, műtrágya/vegyszer kijuttatás, öntözés és betakarítás változó mértékű technológiai (VRT) körét. Mindez segíti a termelőket, a termőterület változékonyságát figyelembe vevő zónagazdálkodás kialakításához, annak érdekében, hogy kihasználják a legjobb területegységek maximális potenciálját.

Megfelelő eszközökkel, a VRH technológia alkalmazásával maximalizálható a betakarítási teljesítmény, figyelembe véve a termés mennyiségét, a nedvességtartalmat, a termény állapotát, és a terület topográfiai változásait. Ezáltal csökkenthető az élőmunka-, a hajtóanyag- és gépköltség, miközben növekszik az áteresztőképesség, a minőség és a betakarítás sebessége.

Az ASABE díjazási programot annak érdekében hozták létre, hogy bemutassák az új termékek és rendszerek szerepét a modern technológiák piacosításában. Ezek a mérnöki fejlesztések segítik a gazdálkodókat,élelmiszer-feldolgozókat és gépgyártókat a költségek csökkentésben, a minőség javításában és a profit növelésében.

Forrás: OEM Off-Highway, CLAAS of America Inc.

Késes henger bemutatás – száraprítás minimális költséggel

2019. szeptember 12. 10:55

Késes henger ajánlatunk a száraprításra a Gladiator! A legújabb fejlesztésű Quivogne munkagép hatalmas területteljesítménnyel, minimális üzemeltetési költséggel és optimális száraprító képességgel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Gépészet Képgaléria

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.

Új generációs bálázók a Kuhn-tól

2019. augusztus 27. 10:34

A Kuhn bemutatta új VB 7100 szériájú ISOBUS kompatibilis, változó kamrás bálázóit, amelyek a szabadalmaztatott i-DENSE rendszerrel vannak ellátva. A „maximális élettartam - minimális kieső idő” elv alapján tervezett bálázók a Kuhn szerint extrém sűrűségű bála készítésére képesek.

Területi Szántóverseny és Veterán Gép- és Gépésztalálkozó - Jászkisér 2019.08.17.

2019. augusztus 25. 04:36

Az idei verseny a szokásos ünnepélyes felvonulással, majd üdvözlő beszédekkel és ekeáldással kezdődött. A szántóverseny kiegészítéseként a nagyszámú látogató közönség számára különböző programokat szerveztek.

Magyar hallgatók sikerei a CLAAS Stiftung pályázaton

2018. november 1. 11:43

Az utóbbi években a BME géptervező specializáción végző hallgatói többször bizonyították, hogy fel tudják venni a versenyt az európai egyetemek diákjaival. Idén ismét nagy sikerekkel tértek haza, a CLAAS cég Harsewinkeli, központjában megrendezett díjátadóról.

Claas Convio Flex – egy szalaggal minden terményhez

2018. augusztus 12. 13:31

A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei, illetve az intelligens műszaki megoldások tehermentesítik a gépkezelőt, és gondoskodnak a veszteségmentes betakarításól.

Önjáró fűkasza és gyomirtó gép az 50 legjobb mezőgazdasági gépinnováció között

2018. március 5. 10:46

Permetezőgép, traktorok, salátabetakarító- és gyomirtó gép, öntözőrendszer, sőt, üvegházakba fejlesztett fotoperiodikus lámpa is a díjazott innovációk között.

Lothar Kriszun megkapta az Ordre du Mérite Agricole érdemrendet

2018. április 9. 11:22

A CLAAS Konszern vezetőségének korábbi szóvivőjét, Lothar Kriszunt a Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricole érdemrendre jelölték. A mezőgazdasági kitüntetést Párizsban Philippe Etienne, a francia elnök diplomáciai tanácsadója adta át.