Gépinfo
Gépinfo

OROS – Ahol a múlt és a jövő adapterei találkoztak – Vágóasztalok az AGROmashEXPO-n (II. rész)

OROS – Ahol a múlt és a jövő adapterei találkoztak – Vágóasztalok az AGROmashEXPO-n (II. rész)

Agrofórum Online

A rázótálcás napraforgó adapter bármely kombájntípusra felszerelhető, alapvetően 6-tól 16-soros változatig vásárolható.

A Linamar Hungary Zrt. OROS divíziója idén is az A pavilonban várta az AGROmashEXPO és AgrárgépShow rendezvényre kilátogató régi és új partnereit. A magyar gyártó kiállítási területén négy adapter kapott helyett: a hagyományos OROS HSA mellett az OROS3 HSA és az OROS CORNADO kukorica adapter, valamint az OROS SUN szárzúzós napraforgó adapter.

OROS SUN adapterrel napraforgó betakarítás és szárzúzás egy menetben

„A középpontba az OROS SUN szárzúzós napraforgó adapterünket helyeztük, így nem meglepő, hogy a standon is központi helyre került, méghozzá egy megfestett napraforgótábla elé. A gép mechanikus szárzúzóval szerelt, aminek köszönhetően alacsony tarlót hagy maga után. Egy menettel betakarít, és azzal együtt már a szárzúzást is elvégzi” – mutatta be a terméket Máté Emese az OROS marketingese. A rázótálcás napraforgó adapter természetesen bármely kombájntípusra felszerelhető, alapvetően 6-tól 16-soros változatig vásárolható.


Máté Emese az OROS Sun szárzúzós napraforgó adapter mellett (Fotó: Gribek Dániel)

Az OROS SUN minimális szemveszteséggel dolgozik, az oldalhajtásnak automatikus olajzó és automatikus láncfeszítő rendszere van, a rázótálcák optimális kialakítása pedig biztosítja a megfelelő anyagáramot. A gépet egyszerű felépítés, könnyű szerelhetőség és minimális karbantartási igény jellemzi.

A már említett szárzúzó egység távolsága az adaptertől a kombájn fülkéjéből állítható, így különböző betakarítási magasságoknál is tartható az optimális szárcsonk magasság. Előre dőlt állományoknál és különböző magasság esetében sem fordulhat elő, hogy a szárzúzó kés hamarabb levágná a szárat, mint ahogy az adapter forgókése leválasztja a napraforgótányért a szárról.


Az OROS Sun szárzúzós napraforgó adapter a festett háttérrel (Fotó: Gribek Tímea)

Kukoricához három OROS adapter

A Linamar Hungray Zrt. OROS standján helyet kapott a hagyományos OROS HSA adapter is, amivel a múltat kívánták bemutatni, hiszen az eszköz a megjelenése óta sok változáson esett át. Az egyik legszembetűnőbb különbség a külső. „A piaci igényeknek megfelelően az OROS HSA óta stílusváltáson mentek át a gépeink, a narancssárga vázról átváltottunk a fekete vázra. Ehhez színes burkolatot tudunk párosítani a termelők igényei szerint, hiszen egyre fontosabbnak tartják azt, hogy az adapter kinézetben is jól illeszkedjen a kombájnhoz. Továbbá a 3. generációs OROS HSA késes törőhengerekkel van ellátva a hatékonyabb betakarítás érdekében.” – mondta el Máté Emese, utalva arra, hogy az OROS SUN napraforgó adapterekhez hasonlóan az OROS kukorica adaptereiket is bármely kombájntípusra le tudják gyártani. Ennek segítségével nemcsak technikai szempontból, de vizuálisan is univerzálissá váltak.


Az új fejlesztésű, zöld OROS 3 HSA (Fotó: Gribek Dániel)

A standon ezt szemléltetve egy piros CORNADO és egy zöld OROS3 HSA is helyet kapott. Utóbbi a hagyományos, OROS HSA szántóföldi tesztelések eredményei alapján továbbfejlesztett változata. A régi típushoz képest nagy különbség, hogy megújult az oldalhajtás, és a törőegység is. Így az OROS3 HSA esetében agronómiailag hatékony, késes törőhengerek kerültek az adapterre, amelyek kisebb energiaigénnyel tudnak dolgozni, ezzel gazdaságosabbá teszik a betakarítást. A késes szárroppantási technológiának köszönhetően könnyebb lesz a talaj előkészítés. A gép rendelhető mechanikus, elektromos vagy hidraulikus törőléc állítással is, illetve az egész adapter az univerzális vázszerkezetnek köszönhetően könnyen átszerelhető kombájntípus váltásnál.

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

Cenio - Az új könnyű és univerzálisan használható kultivátor

2019. december 12. 15:32

A Cenio univerzálisan használható 5 és 25 cm munkamélység között mind sekély tarlóhántáshoz, mind pedig közepes mélységben keverő és a mélyen lazító talajműveléshez.

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

2019. december 12. 12:02

Az AXIÁL Kft. a korábbiakhoz hűen, a rendezvény legnagyobb kiállítójaként a D pavilon 5000 négyzetméteres területén rendezi be standját, mutatja be termékeit és szolgáltatásait, melyek között számos világmárka is megjelenik.

Massey Ferguson 5711 S – 110 lóerős, rugózott hidas prémium traktor eddig soha nem látott áron!

2019. december 12. 09:24

A Massey Ferguson univerzális felhasználású traktorszériája- az importőr Austro Diesel GmbH év végi akciójában- rendkívül kedvező áron érhető el. Az erőgép kifejezetten a hazai gazdálkodók igényeire lett kialakítva: rugózott mellsőhíd, frontsúlyozás, légfék berendezés és kukorica sorközbe beférő abroncsozás mind az alapfelszereltség részei.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Väderstad finomhangolás az aprómagvak precíz vetése érdekében

2018. március 6. 22:09

A Väderstad Tempo V változtatható sortávú vetőgépet tavaly mutatták be, így nem véletlen, hogy az AgrárgépShow-n is nagy érdeklődés övezte.

Gépészet Videó

YieldON biostimulátor - Magyar területeken tesztelve

2018. március 14. 08:07

A YieldON egy hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amelynek használatával a vizsgálatok szerint átlagosan 8%-os hozamnövekedést lehet elérni.

Mit tehetünk a szárazsággal szemben? Öt nemesítő cég képviselőjét kérdeztük az aszályról

2019. február 13. 14:45

Milyen megoldásokkal tudják a nemesítők segíteni a termelőket az egyre fokozódó aszályban?

A magyar mezőgépfejlesztés az elmúlt évben is sikeres volt

2019. január 29. 09:36

„Az év magyar mezőgépe 2019” díj odaítéléséhez a zsűrinek 33 vállalat termékeit kellett megtekintenie. Ezért a legjobb hazai mezőgép kiválasztása nehéz feladat volt és csak hosszas, részletes értékelés után született meg a végeredmény.