Gépinfo
Gépinfo

Új csőfüggönyös kijuttatók a Joskin kínálatában

Új csőfüggönyös kijuttatók a Joskin kínálatában

Szuperfarm

A Joskin két új csőfüggönyös kijuttatóval növeli kínálatát: a Penditwist Basic csőfüggönyös kijuttató normál szántóterületekre, a Pendislide Basic csúszótalpas csőfüggönyös kijuttató pedig a legelőkre alkalmas.

A hígtrágya kijuttatása során egy- és kétfázisú kijuttatási technológiákat alkalmazhatnak. Az egyfázisú technológia alkalmazása ott jöhet szóba, ahol a hígtrágyatároló a trágyakijuttatás helyszínéhez közel, azaz pár száz méteres távolságon belül helyezkedik el. Ilyen esetekben a hígtrágyaszállító-kijuttató tartálykocsik – felkapcsolt adaptereikkel – a trágya-kijuttatását is elvégzik.

A gyakorlatban inkább a kétfázisos kijuttatási technológiákat alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a tárolóból a hígtrágyát szállító-áttöltő tartálykocsikkal, vagy szivattyús aggregátok, csővezetékek és hidránsok segítségével szállítják a kijuttatás helyszínére, ott a kijuttató tartálykocsikba áttöltik, és a kijuttatás módjától függően a talaj felszínére kiszórják, szétterítik, vagy a talajba injektálják. A kijuttatás helyszínére kiszállított hígtrágya talajfelszínre történő kijuttatása a tartálykocsik kiszóró fejével, ütközőlapos vagy csőkonzolos, kanalas terítőelemeivel, valamint szórókeretes ejtőcsövekkel ellátott csőfüggönyös és vonszolt csöves sávosan kijuttató szerkezetekkel lehetséges.

A csőfüggönyös (más néven csúszócsöves vagy lengőcsöves) berendezések esetében a mintegy 300-500 milliméter osztástávolságú (40-50 milliméter átmérőjű) műanyag ejtőcsövek végei közvetlenül a talaj felszínén csúsznak és közel egyenletesen adagolva sávosan terítik a hígtrágyát a talajra. A csőfüggönyös berendezések 12-36 méter közötti munkaszélességekben készülnek, szórókereteik szállításkor hidraulikusan behajthatók.

A Belgiumban alapított Joskin márka első tartálykocsija 1984-ben gördült le a gyártósorról. A Joskinnak több évtizedes tapasztalata van a hígtrágya kijuttatásában. Cél, hogy a hígtrágya minél kisebb mértékben érintkezzen a levegővel. Azzal, hogy a hígtrágyát minél közelebb juttatják ki a talajra, megakadályozzák annak a szétszóródását és jelentősen csökken a párolgás miatti ammónia veszteség. Így jelentősen megnő a nitrogénhatékonyság, ami a nitrogén műtrágyák beszerzési költségeinek csökkenésével jár.

A két új csőfüggönyös kijuttatónak teljesen horganyzott, nagy szakítószilárdságú acélból készül a könnyített vázszerkezete. Annak érdekében, hogy kompatibilisek legyenek a kis tartálykocsikkal, a csőfüggönyök munkaszélességét hozzájuk tervezték. Két méretben elérhető mindkét csőfüggöny: 6 méter (24 kijuttatóval) vagy 7,5 méter (30 kijuttatóval) 25 centiméteres sortávolsággal a minél homogénebb hígtrágya-kijuttatáshoz.

Egyik szórókeretes csőfüggöny sem igényel csatlakozó szerkezetet, sem hátsó előkészítést. A hátsó 600 milliméter átmérőjű búvónyílásra könnyen és egyszerűen felszerelhetők. Mindegyik kijuttatót felszerelték vízszintes Scalper darabolóval, amely lehetővé teszi a hígtrágya homogén eloszlását, függetlenül annak típusától. A Hardoxból készült pengetartóra szerelt önélező kör alakú pengék rendszerének köszönhetően ez a daraboló nem csak megnöveli a nagy rosttartalommal rendelkező hígtrágya áramlását, hanem összedarabolja azokat, és végül egyenletesen osztja szét a különböző csövekben.

A biztonsági hidraulikus rögzítő rendszer lehetővé teszi a gém kompaktságának megtartását összecsukott állapotban, valamit csökkenti a tartályon végzett módosítások számát. A Twist csepegésgátló elemeli a gémet, így megakadályozza, hogy a hígtrágya az útra csepegjen, vagy a táblavégi fordulóknál feleslegesen elfolyjon. A daraboló és a talaj között egyenes, toldások nélküli tömlőket találunk, ami biztosítja a folyamatos hígtrágya-kijuttatást. A független elektrohidraulikus irányítás az alapfelszereltség részét képezi és közvetlenül a traktorhoz csatlakozik.

Traktorpiac: novemberben növelte előnyét a John Deere

A tizenegy hónap összesített listáján a John Deere csaknem hatszázas eladása 21 százalékos piaci részesedésnek felel meg. A második helyezett New Holland 313 darabja 11, míg a bronzérmes Case 174 darabja 6 százalékos piacrésznek felel meg.

Visszaesett a hazai autópiac novemberben

Az összevont listán novemberben Ford, Suzuki, Volkswagen sorrend alakult ki. A múlt havi 13 495 darabos értékesítés 7 százalékos éves visszaesést jelent. Idén ez a második hónap, amikor mínuszt regisztráltak.

Ez a jövő: napszámosok helyett szőlőkombájn

Sokan félnek a szüretelőkombájn használatától, de a tapasztalatok nem igazolják a gazdák aggodalmait. Nem kellenek napszámosok, nem baj, ha sár van, a szüretelőgép hatékonyan végzi el a feladatát.

Pótkocsipiac: továbbra is a Pronar az élen

A nyolc hónap összesített listáját a Pronar vezeti, a piac 22 százalékát szerezték meg, a Fliegl és a Metal-Fach előtt. Utóbbiak 18 és 11 százalékos szeletet hasítottak ki a mezőgazdasági pótkocsik szegmenséből.

Lengyel pótkocsi a legnépszerűbb a gazdák körében

Az év első öt hónapjában összesen 687 mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, derült ki a Datahouse adatiból.

2018. június 6. 10:38

Őrzi vezető helyét a Pronar a pótkocsipiacon

Az év második hónapjában 119 új mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon.

2018. március 7. 07:40

Pótkocsipiac: jól kezdte az évet a Pronar

Összesen 90 új mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba 2018 első hónapjában Magyarországon, ez 43 százalékos növekedés tavaly januárhoz képest.

2018. február 8. 09:05

Magas nyomású mosásra is használható a JOSKIN négy új tartálykocsija

Az új tartálykocsik nagynyomású víz segítségével a szeptikus, mérgező anyagok hatékony, környezetbarát eltávolítását is megoldja.

2018. május 14. 06:38