Gépinfo
Gépinfo

Úttörő eszköz új mezőgazdasági koncepciókhoz – Cirrus Minimum TillDisc

Úttörő eszköz új mezőgazdasági koncepciókhoz – Cirrus Minimum TillDisc

Amazonen-Werke Kft.

A Cirrus a Minimum TillDisc hullámos tárcsasornak köszönhetően újabb speciális talaj-előkészítő eszközzel bővíthető. 16,6 cm-es sortávolság mellett a vágótárcsák segítségével közvetlenül a vetőcsoroszlyák előtt vághatók át az aratás utáni vagy még élő növénymaradványok.

A hullámos tárcsák lényegesen kevesebb talajt mozgatnak meg, mint a hagyományos kétsoros tárcsasorok. Az olyan területeken, ahol a megnövekedett rezisztencia s az elgazosodás nagyobb problémát jelent, ez a tárcsasor hatékony alternatívát képviselhet, mivel kiválóan alkalmas a „látszólagos megművelésre”.

Az altalajlazítás és a növényvédelmi intézkedések, valamint az elhullott szemekből nőtt gabona és a gyomok kihajtása után a talajt az esedékes vetés előtt már nem munkálják meg még egyszer. A következő növénykultúra vetése tovább halasztódik a vegetáció pihentetése irányában, ezáltal minimálisra csökkenthető a gyomok kicsírázási aránya. A vetés során a Minimum TillDisc a lehető legkevesebb talajt mozgatja meg, és csak az utána haladó vetőcsoroszlyák környezetében lazítja és vágja azt, megakadályozandó a gyomok ismételt kihajtását.

Minimum TillDisc hullámos tárcsasor jól leolvasható skálával.

Extenzív munkaeszközként a Minimum TillDisc a gyomokkal és az erózióval szembeni hatékony védelem érdekében kialakításra kerülő zöld hidak esetében is segítséget nyújt. A tárcsák kizárólag az elöl haladó csoroszlyák környezetében vágják át az aratási maradványokat, az elszáradt vagy még élő növénymaradványokat, hogy a hátul haladó tárcsás vetőcsoroszlyák elvethessék a vetőmagot. Ezzel a módszerrel a már kialakított takarmánykeverékek esetében is elvégezhető egy további növénykultúra utólagos vetése, illetve minimálisra csökkenthetők a téli időjárás okozta károk.

A Minimum TillDisc alkalmazása száraz földeken lehetővé teszi a sorok víztakarékos megművelését, mivel a talajlazítás közvetlenül a vetőcsoroszlyák előtt történik. Ha a talaj nedves és ragadós, a hullámos tárcsasor kevesebb göröngyöt hoz a felszínre, mint a hagyományos tárcsasorok. Ráadásul a Minimum TillDisc alkalmazása révén a Cirrus még könnyebben mozog, ami pozitívan hat az üzemanyag-fogyasztásra.

Így a Cirrus elöl haladó eszközök széles választékát kínálja, amelyben minden ügyfél megtalálhatja az igényeinek megfelelőt. A standard, 460 mm-es durván fogazott tárcsasor vagy alternatívája, a finoman fogazott tárcsasor mellett a Cirrus felszerelhető az új Minimum TillDisc hullámos tárcsasorral, vagy rendelhető tárcsasor nélküli változatban is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Régi ekemárka tér vissza, megpróbálnak árral szemben úszni

2024. július 9. 15:40

Az Överum Industries AB független ekegyártóként folytatja a termelést, de legalább egy évig még a New Holland nevet viselik a munkagépek.

Sokkolta az üzleti világot a két nagy traktorgyártó szakítása

2024. július 5. 16:10

Az amerikai AGCO csoport a TAFE részvényeinek 21 százalékát birtokolva kapcsolódott az indiai óriásvállalathoz.

Vektor - VEDD ÉS VIDD! - Még idén, rugalmas ügyintézéssel, készletről!

2019. december 12. 17:06

Mi a Vektornál törekszünk rá, hogy olyan termékportfóliót állítsunk össze, mely azon kívül, hogy kielégíti ügyfeleink igényit - hisz a legmagasabb szintű agrotechnikát garantálják-, egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb technológiát is képviseljen.

Az őszi talajművelés eljárásai és eszközei (3/1.) - Talaj-előkészítés korán lekerülő elővetemények után

2019. július 27. 04:27

Az őszi talajművelés aktuális feladatai különbözőek, attól függően, hogy őszi vetésű, vagy tavaszi vetésű növények talaj-előkészítéséről beszélünk. A növények magágyigénye kisebb-nagyobb mértékben különbözik.

Az őszi talajművelés eljárásai és eszközei (3/3.) - Talaj-előkészítés későn lekerülő elővetemények után – őszi kalászosok számára

2019. július 30. 06:01

Az augusztus közepétől betakarított növények után ősszel csak kalászos gabonák vethetők. Műveléskor figyelembe kell venni a tarlómaradványok tömegét, azok apríthatóságát, de a terület gyomosságát is. A későn lekerülő elővetemények tarlómaradványait – ha betakarításkor az nem történt meg – zúzni szükséges.

A nyári talajművelés eljárásai és eszközei (2/2.)

2019. május 26. 06:28

A nyári talajművelés fő feladata a nyár elején, közepén betakarított növények tarlójának művelése, ápolása és a lazításos alapművelés műveleteinek elvégzése. Az összeállításban olvashatnak a tarlóhántás eszközeiről, a hántott tarló ápolásáról és a forgatásnélküli alapművelést megalapozó nyárvégi középmélylazításról.