Időjárás
Időjárás

Viharos szél érkezik, megnő a szárazfű-tüzek esélye

Viharos szél érkezik, megnő a szárazfű-tüzek esélye

Agrofórum Online

A napokban jelentős enyhülés érkezik hazánkba megerősödő nyugatias széllel – hívja fel a figyelmet az OMSZ. Az agrometeorológiai elemzésben felhívják a figyelmet a szárazfű-tüzek veszélyére is.

Az utóbbi egy hétben nagy napi hőingást észlelhettünk, ami mellett gyakoriak voltak az erős éjszakai fagyok. Számottevő csapadék nem hullott, ezért a belvízzel borított területek nagysága tovább csökkent.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése kitér arra, hogy az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt napok fagyos éjszakái a vetésekben kárt nem tettek, viszont a kórokozók számát csökkentette. A fagy a növények túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta.

Szeles idő várható

A OMSZ tájékoztatása szerint a napokban egymást követik majd az időjárási frontok hazánkban. Bár többször is észlelhetünk majd kisebb esőt, jelentős csapadék nem várható. Szombattól gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a nyugatias szél, a szeles idő pedig a jövő hét első felében is folytatódik. Hozzátették, hogy a széllel a hőmérséklet is jelentősen emelkedik, megszűnnek az éjszakai fagyok, melyek majd csak a jövő hét közepétől térnek vissza.

Az elemzésben hangsúlyozzák, hogy a kevés csapadékkal nem csak a talajok száradása jár együtt, hanem megnő a kockázata a szárazfű-tüzeknek is.

Az Országos Meteorológiai szolgálat részletes agrometeorológiai elemzése ITT érhető el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Viharkár és 190 ezer villámcsapás Ausztriában

2024. július 17. 10:40

Óriási károkat, árvizeket, iszaplavinát okoztak Ausztria-szerte az elmúlt napok viharai. 5000 hektárnyi termény is az időjárás áldozatául esett.

Háromnegyedével nőtt a jégesők száma: extrém időjárás veszélyezteti az európai mezőgazdaságot

2024. július 10. 14:10

A szélsőséges események száma nő, ami az élelmiszer-termelésre is hatással van. De hogyan kellene alkalmazkodni?

40 napos csapadékot hoz Medárd, vagy már túl vagyunk rajta?

2024. június 7. 12:10

Úgy tűnik, az idén a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak is hetekkel hamarabb kezdődött a szokásosnál.

Már a jövő évi termést is tönkre vágták az árvizek Brazíliában

2024. május 22. 12:10

A prognózis szerint mintegy 4,3 százalékkal kevesebb búza lehet idén a brazíliai Rio Grande do Sul államban.

Huminsavas technológiával a tavaszi fagyok ellen

2020. március 24. 11:16

A 0 ℃ alatti hőmérsékleti értékek kialakulása a mérsékelt éghajlati övben rendszeres és gyakori időjárási jelenség, a problémát az időbeli eloszlása és lefolyása jelenti. Kertészeti szempontból a virágzáskori fagykárok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatott. A fagy közvetlen káros hatása mellett sajnos hosszútávon is jelentős gondokat okozhat gyümölcsösünkben.

A tél nem viccel

2021. február 16. 13:14

Február közepe van és a tél eddigi legdurvább fagyhullámát éljük át a napokban. Ez nem csak ránk, gazdálkodókra igaz, hanem a szántóföldeken a tél viszontagságainak kitett szántóföldi növénykultúrákra is. A hótakaró elolvadása után több kultúra esetében láthatóak a téli fagy okozta károsodások.

Komoly fagy várható a jövő héten

2020. március 29. 08:03

Az előrejelzés szerint jelenleg a szerda tűnik a leghidegebbnek, akkor kora reggelre a fagyzugos helyeken mínusz 8-mínusz 10 fokig is lehűlhet a levegő.

Enyhe tél után irtózatos fagy: szinte teljesen tönkrement a gyümölcstermés Kanadában

2024. február 10. 16:10

Megsemmisítette az enyhe hónapokat követő erős fagy a várható gyümölcstermést Brit Columbiában. Máris a várható ellátási gondok miatt aggódnak a helyiek a Kanada nyugati részén található tartományban.