24℃ 12℃
április 30. Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz
Nagyvilág

Sör is készíthető kaliforniai paprikából!

Agrofórum Online

Az illata friss, enyhén édeskés, gyümölcsös-paprikás illatú. Ez a jellemzés normális esetben egy új paprikafajtához tartozna, de ezúttal nem erről van szó. Ez ugyanis az Oppepper névre hallgató paprikás sör ismertetője.

Marko Penning, a Bospolder sörfőzde munkatársa mosolyogva olvasta fel a leírást egy péntek délután a John van der Voort egyik éttermében. Az ő paprikája került abba a sörbe, amelyet szomszédai és egyben munkatársai, Marko és André Penning sörfőzők készítettek.

Azon a pénteken nagy mennyiségben hoztak sört Honselersdijkbe. A Penning Breedingben tárolták őket, hogy szombaton szétoszthassák a különböző italboltok között. John Grower ugyancsak elraktározott néhány rekesznyi sört a csűrjében.

„Ma este sörkóstolót tartok a barátaimmal a helyi kávézóban, a faluban – árulta el. – Egy feltételem volt csupán: hogy ezúttal saját sörrel érkezem.”

Termelői sör

A sörfőzés ötlete egy évvel ezelőtt merült fel a szomszédaival közösen, akik már jó ideje a saját sörfőző hobbijuknak hódoltak. Egy este, amikor a város történetéről beszélgettek, John, akinek több mint száz éve van családi vállalkozása a környéken, azt javasolta, hogy főzzenek közösen paprikás sört a Bospolder Sörfőzdében.

André és Marko Penningnek tetszett az ötlet. Korábban már főztek olyan söröket, amelyekben növényi eredetű termékeket, így például a Koppert Cress üvegházából származó vaníliát is felhasználtak.

„Azt hiszem, hét évvel ezelőtt mi is kipróbáltunk valamit paprikával. Csak egy zacskó paprikával, amit John standjáról kaptunk – mesélte Marko. – Akkor nem lett belőle kereskedelmileg forgalomba hozható sör. Ezután azonban egy sor másféle sör következett, amiket a Voort Horticulture-nál a mai napig meg lehet vásárolni.”

A Penning testvérek sokat kísérleteznek annak érdekében, hogy megtalálják a tökéletes ízt és konzisztenciát. Az első paprikás sört az Alzamora fajtájú paprikákból főzték, de nem voltak elégedettek az ízével.

Eztán sárga paprikát is felhasználtak és növelték a sörben lévő paprika mennyiségét, majd a fajtán is változtattak, így került a főzetbe a Bospolder paprika. André szerint ennek köszönhetően érték el végül azt az ízt, amit mindvégig kerestek. Paprikás söröket már korábban is főztek, de kaliforniai paprikából készült sört még sosem, így ez igazi kuriózumnak számított.

„Ez egy egészen más ízvilág – magyarázta André. – A sörkedvelők körében azonban már az első kóstoltató alkalmával hatalmas sikert aratott.”

„A paprikás sör zseniális ízvilággal ajándékoz meg minket. Molyhos borostyán-arany színű, finom fehér habréteggel a tetején, amelyen egy csipetnyi vörös árnyalat is látható – olvasható Marko írásában. – Ízében paprikás, növényes, földes és fűszeres. A szájban lágy érzetet keltő”.

Az új sörrel maguk a termelők is elégedettek. Az Oppepper névre keresztelt sör John lányának ötlete alapján született. Az Oppepper paprikás sör mára már sok italboltban kapható, és az interneten keresztül is megrendelhető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A klímaváltozás átírja a szlovák mezőgazdaság szabályait

2025. április 27. 16:10

A szlovák mezőgazdaság példája világosan mutatja, milyen drasztikusan befolyásolja a klímaváltozás a termelést.

Eltűnő kaszálók – velük hal egy élő örökség

2025. április 13. 16:10

Románia könnycsepp alakú szénakazlait a gépesítés térhódítása és a fiatalok elvándorlása a kihalás szélére sodorja.

Hőstressz sújtja a tejtermelést: kis gazdaságok hátrányban

2025. április 6. 16:10

Az Egyesült Államokban a meleg hatása közvetlen bevételkiesést jelent a termelők számára egy kutatás eredményei alapján.

Aszály és őszi sereghernyó: zimbabwei farmerek harca

2025. március 30. 16:10

Sok zimbabwei gazda segélyekből élt tavaly. Idén az újra elvetett kukorica az aszály miatt kiszáradt. Januárban ismét vetettek, de ekkor a sereghernyó okozott súlyos károkat.

A kaliforniai paprika növekedése magról a termésig – avagy 115 nap 1 percben

2024. március 20. 07:40

A TikTok, pontosabban „PlantTok”, vagyis növényekkel foglalkozó platform egyik legnépszerűbb agrárvideója azt mutatja meg gyorsított felvételen, miként lesz egyetlen paprikamagból egy termést hozó kifejlett növény.

A nanobuborékok javítják a gyökerek állapotát és jobb minőségű paprikát eredményeznek

2022. április 17. 09:54

A Moleaer nanobuborékos technológiája oxigén nanobuborékokkal telíti az öntözővizet, ezáltal javítva a gyökérzet egészségi állapotát.

Nőtt a paradicsom termelői ára - Zöldség- és gyümölcspiaci jelentés

2015. december 7. 08:54

A gömb típusú paradicsom termelői ára átlagosan 4 százalékkal (436 forint/kg), a fürtösé 10 százalékkal (542 forint/kg) volt magasabb - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.