Nagyvilág

Utópia vagy realitás? – Van esélye a marsi földművelésnek

Syngenta Blog

Egy kevés hozzáadott szerves anyaggal a modellezett hold- és marsi talajon – laboratóriumi körülmények között – többek közt megtermett a paradicsom, a rozs és a retek. De a spenót nem.

A Mentőexpedíció (The Martian) című filmben a Marson ragadt űrhajós úgy maradt életben, amíg megérkezett a következő űrhajó, hogy krumplit termesztett. A legújabb kutatások szerint ez nem csupán a fantázia világában lehetséges: van esélye a marsi földművelésnek.

Amint a Smithsonian magazin beszámolt róla, a hollandiai Wageningen Egyetem kutatói tíz különböző földi növényt ültettek háromféle talajba. Az egyik tipikus, kerti talaj volt, a másik a hold, a harmadik pedig a marsi talajt utánozta.

Noha nincs mintánk a marsi talajból, a színképelemzések alapján a Földön elérhető talajok és ásványok kombinációjából állítottak elő – elsősorban a hawaii vulkánok és az arizonai sivatag anyagával – olyan regolitot, amivel elkezdődhettek a kísérletek. (A regolit egyes szilárd kérgű égitestek felszínén fizikai aprózódás, kémiai mállás, illetve – a Föld esetében – biológiai folyamatok, jelenségek változó arányú hatására képződő, vagy egykor képződött törmelékes anyag.)

A második termésciklushoz már az első növekedési ciklusból származó szerves anyagot is felhasználtak, és összekeverték a tápanyagszegény regolitokkal. A kísérlet során hetente egyszer tápanyagban gazdag oldattal öntözték a veteményt.

Az „űr”-talajokba a quinoa, spenót, metélőhagyma, borsó és póréhagyma mellett kerti zsázsát, rukkolát, paradicsomot, retket, és rozst ültettek. A spenót volt az egyetlen zöldség, amely nem tudott jól növekedni a Földön kívüli talajban. A retek, a zsázsa és a rozs magokat is hozott. A metélőhagyma és a póréhagyma folyamatosan, de a normálisnál lassabban nőtt, míg a quinoa virágzott ugyan, de nem hozott magokat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Termésbecslés műholdról? Már a jelen valósága

2025. szeptember 17. 14:10

Hetente frissülő műholdas adatok és MI alapú elemzés segíti a gazdákat a pontosabb tervezésben és a termésbecslésben.

Olyan jó lett az év, hogy elárasztja a piacot a spanyol mangó

2025. szeptember 16. 14:10

Rekordévre készül Andalúzia: a spanyol mangótermés 2025-ben elérheti a 35 ezer tonnát, a gyümölcs fele pedig már hazai piacokon fogy el.

Guinness-rekord: a világ legmagasabb napraforgója

2025. szeptember 16. 08:10

Egy ukrán származású férfi Indiánában termesztette a világ legmagasabb napraforgóját, több mint 10 méteres magassággal.

Mi lesz a kávéval, ha nincs, aki betakarítsa?

2025. szeptember 14. 16:10

Kongó keleti régiójában a harcok miatt kávétermesztők ezrei hagyják el földjeiket – a betakarítatlan szemek pedig tönkremennek.

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Április

2023. április 14. 05:36

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!

Kényes egyensúly: gazdaságosság, fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás

2019. november 12. 08:19

A hollandiai Nunhem adott otthont a BASF 2019. október 9. és 10. között megrendezett nemzetközi sajtótájékoztatójának, amelyen a multinacionális vállalat főbb stratégiai irányvonalait mutatták be.

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.