32℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Nagyvilág

Zöldségtermesztés Föld körüli pályán

Agrofórum Online

A világűrbe juttatott növények termesztésének célja az emberiség földön kívüli környezetben való stabil jelenlétének fenntartásához szükséges friss élelmiszerek előállítása, legyen szó akár űrállomásokról, akár jövőbeli hold- vagy marsbéli településekről. Ez a célja a Space V-nek, egy genovai és torinói székhelyű, innovatív startupnak.

A vállalkozás a genovai Műszaki Egyetem gépészeti, energetikai és közlekedésmérnöki tanszékének (DIME) spin-offja. A Space V azzal a céllal jött létre, hogy szakértelmével a kialakulóban lévő űrgazdasági piacra összpontosítson, különös tekintettel a friss növényi eredetű élelmiszerek űrben történő előállítására.

Franco Malerba, az első olasz űrhajós mérnök, a Thales Alenia Space vezetője által vezetett Space V a közelmúltban biztosította a Galaxia alap előfinanszírozását. Ez a CDP Venture Capital által az Obloóval partnerségben létrehozott, az űrágazat, a repülés- és űrkutatás területén új vállalkozások fejlesztésére létrehozott nemzeti technológia-transzfer központ.

Mit csinál a Space V?

A Space V interdiszciplináris területen tevékenykedik, ahol a biológia és a robotika együttesen innovatív megoldásokat hoz létre. Célja a világűrben történő növénytermesztésre alkalmas berendezések tervezésével és fejlesztésével új távlatokat nyitni az űrkutatás jövője szempontjából nélkülözhetetlen agronómiai kutatások előtt. Rövid távon a Space V célja adaptív üvegház fejlesztése és tesztelése Föld körüli pályán, a Nemzetközi Űrállomáson és a közeljövőben tervezett kereskedelmi űrállomásokon.

A 2021-ben alapított Space V-t 2022-ben az ESA Bic által befogadott első olasz startupok egyikeként választották ki. Ezt a központot az Európai Űrügynökség alapította a Torinói Politechnikai Egyetemen belül. Ez a partnerség hozzáférést biztosított a Space V számára a Piemont régió technológiai ökoszisztémájához, amely az űrtechnológiák globális központja, a Thales Alenia Space jelenlétéről és az űrkutatással foglalkozó kkv-k ellátási láncáról ismert.

2023-ban a Space V a Galaxia alapon keresztül egy pre-seed finanszírozási fordulóban vett részt a CDP Venture Capital társasággal. A startup jelenleg egy következő, kockázati tőkealapok bevonásával megvalósuló finanszírozási programon dolgozik.

A Space V adaptív üvegháza

Az innováció a Space V adaptív mechanizmusában rejlik, amely az egyes növények számára rendelkezésre álló térfogatot azok növekedési szintjének megfelelően állítja be. Ez a mechanizmus biztosítja a rendelkezésre álló hely teljes kihasználását, ellentétben a fix polcokkal rendelkező üvegházakkal, ahol bizonyos terek kihasználatlanul maradnak.

A vetés, a betakarítás és a növényválasztás gondos tervezésével a Space V a szükséges minimumra csökkenti az energia- és vízfogyasztást. Az adaptív üvegház minden egyes termesztési szinthez külön mikrokondicionáló rendszerrel is felszerelhető, ami lehetővé teszi a különböző növények egyidejű növekedését optimális hőmérsékleten és páratartalom mellett, miközben az energiafogyasztás is csökken. A Space V űrbeli növénytermesztés terén elért innovációja hozzájárulhat a földi élelmiszer-fenntarthatósághoz is, mivel lehetővé teszi a zöldségtermesztést egy elszigetelt vagy kihívásokkal teli környezetben, izolált házakban, így csökkentve a földterület-fogyasztást és a vízpazarlást.

Szükség van a friss élelmiszerre az űrben is

„Tisztában vagyunk az űrhajósok táplálkozásának korlátaival – magyarázta Malerba. – Az élelmiszert mindig is a Földről szállították és dehidratálták, hogy meghosszabbítsák az eltarthatósági időt, és mindig is hiányoztak ezekből az űrhajósok jólétéhez nélkülözhetetlen friss vitaminok. Ez a menü emiatt nem igazán megfelelő, még a potenciális űrturisták számára sem. A jövőbeni küldetésekhez, beleértve a Holdon található lakható állomásokat, amelyeket várhatóan már a 2020-as években látni fogunk, és a későbbi marsi utazásokhoz már nincs értelme az összes élelmiszert a Földről szállítani. Ehelyett inkább arra kellene összpontosítanunk, hogy magokat vigyünk magunkkal, és az űrhajósok táplálkozása szempontjából leghasznosabb növényeket speciális űrbeli üvegházakban termesszük.”

A Space V hozzájárulása egy adaptív, többszintes, űrkörülményekhez igazított üvegház koncepciójában rejlik – folytatta az alapító. – Nagy terméshozamot, a különböző növényfajok egyidejű termesztésének sokoldalúságát, alacsony energiafogyasztást, valamint a lehető legnagyobb önállóságot és intelligenciát ígér. Célunk egy olyan technológiai színvonalú üvegház kifejlesztése, amely képes optimálisan működtetni az űrbeli gazdálkodást az önmagában is bonyolult és kihívásokkal teli űrkörnyezet ellenére.”

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9626529/growing-plants-and-vegetables-in-orbit/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Biotechnológia a klímaváltozás ellen – de mikor lép az EU?

2025. július 18. 14:10

A klímaváltozás, a hozamcsökkenés és a fenntartható termelés sürgetik a döntéshozókat – vajon lekési Európa a biotechnológiai versenyt?

Újvilági csavarféreglégy: fenyegeti-e Európát a húsevő parazita?

2025. június 29. 16:10

Mexikóban egy húsevő légy lárvái tizedelik az állatállományt, emiatt az USA leállította a marhaimportot. Vajon Európát is elérheti a veszély?

Narancssárga, fekete, fehér?! Mini paradicsom új köntösben

2025. június 15. 16:10

A színes mini paradicsomok népszerűsége ugrásszerűen nő Kínában – a vásárlók az ízt, a látványt és a prémium minőséget keresik.

Globális kukoricahiány fenyeget 2025-26-ban

2025. június 1. 16:10

Rekordalacsony lehet a globális kukoricakészlet 2026-ra. A kínálat szűk, a kereslet erős – az USA és Kína kulcsszerepben.

Vendéglátósok enyhíthetik a munkaerőhiányt a kertészetekben

2020. április 13. 10:18

A tervek szerint azokat a munka nélkül maradt embereket szeretnék foglalkoztatni Skóciában, akik a koronavírus világjárvány idején a vendéglátóhelyek bezárása miatt veszítették el állásukat az elmúlt időszakban.

A zöldségtermesztő, aki kókusz szubsztrátra váltott

2023. január 23. 08:34

A paradicsomtermesztéssel foglalkozó Van den Berg számára kulcsfontosságú, hogy friss és megbízható termékeket kínáljon a fogyasztóinak.

Kísérleti projektben termesztenek friss zöldségeket télen

2022. december 25. 12:13

Sokféle zöldség sokkal fagytűrőbb, mint amilyennek gondoljuk, ideálisak fűtetlen, szezonális termesztésre a legegyszerűbb körülmények között is.

A páratartalom és szabályozása

2019. augusztus 5. 04:36

Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.