Növénytermesztés

Szegletes lednek szerepe klímaváltozásnál

Agrofórum Online

A génmódosítás vagy a célzott nemesítés magában hordozza egy fehérjében gazdag és a szárazságnak ellenálló növény nem mérgező változatának ígéretét.

Ezt a növényt a világ legmostohább, száraz vidékein termesztik, és arról nevezetes, hogy fehérjében rendkívül gazdag. A szegletes ledneknek (vagy más néven szegesborsónak) azonban – bár szívós és tápláló – van egy igencsak nagy hátránya. Jelesül az, hogy a magjai olyan erős méreganyagokat tartalmaznak, amelyek bizonyos esetekben maradandó bénulást okozhatnak, különösen a gyengébb egészségi állapotban lévő vagy alultáplált embereknél.

Ebből kifolyólag általában csak azért termesztik, hogy segítségével áthidalják a más növények terméskiesése esetén szükséges rövid távú élelmiszer-ellátást. Ennek ellenére a Lathyrus sativus miatt még ma is előfordulnak mérgezéses esetek Bangladesben, Indiában, Pakisztánban, Nepálban, Etiópiában és Algériában.

Egy brit tudósokból álló kutatócsoport azonban végre megfejtette a szegletes lednek méregtermelésének titkát. A tervek szerint a közeljövőben olyan változatokat szeretnének létrehozni, amelyeknek nincsenek mérgező mellékhatásai.

„Hamarosan képesek leszünk szegletes lednek biztonságos változatainak előállítására, így egy igen hasznos haszonnövénnyel láthatjuk el az éhínséggel sújtott, túlmelegedett bolygónkat”

– jelentette ki Dr. Anne Edwards, a projekt tudósa, a norfolki John Innes Centre munkatársa. A tudósok a Lathyrus sativus meglehetősen komplex genomjának dekódolásával feltárták azokat a kulcsfontosságú biokémiai folyamatokat, amelyek révén a fűborsó mérge létrejön. Feltárták a növény mérgének előállításához szükséges folyamatok pontos részleteit, így készen állnak arra, hogy génmódosítással vagy hagyományos nemesítési technikákkal olyan változatokat hozzanak létre, amelyek nem tartalmaznak mérgeket vagy rendkívül alacsony a méreganyag-tartalmuk.

„Értelemszerűen nem az a célunk, hogy olyan változatot hozzunk létre a szegletes lednekből, amely ugyan nem termel mérget, de aztán kiderül róla, hogy emellett már nem is szárazságtűrő – magyarázta Edwards. – Azonban úgy tűnik, hogy nem jelent hátrányt a toxin eltávolítása, vagy a toxin alacsony szintre szorítása ilyen tekintetben.”

Ha egy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztják, a szegletes lednek biztonságosnak tekinthető. Ha azonban a többi haszonnövény nem terem, és csak a szegletes lednek marad életben, akkor a növény önmagában történő fogyasztása a lathyrizmus nevű (idült mérgezést takaró) idegrendszeri betegség formájában szörnyű következményekkel járhat.

A betegség legkorábbi ismertetése a görög orvos, Hippokratész tollából származik, míg a spanyol festő, Goya akvatinta (maratással készített rézkarc) metszete, amely a „Hála a szegletes ledneknek” címet viseli, a Napóleon által vezetett madridi ostrom utáni eseményeket ábrázolja. A képen egy nő látható, aki a lathyrizmus következtében már nem képes lábra állni, körülötte éhező emberek kisebb csoportja, akik a mérgező szegesborsóval teli tálakra várnak.

Ugyanakkor, ha megtisztítják a mérgező hatóanyagaitól, a szegesborsónak döntő szerepe lehet egy olyan világban, amelyet az éghajlatváltozás következtében kialakuló válsághelyzet következményei sújtanak.

„Nem szabad alábecsülnünk a szegletes lednekben rejlő lehetőségeket – mondta Edwards. – Ez egy olyan hüvelyes növény, amelynek gyökereiben található nitrifikáló baktériumok trágyát állítanak elő azáltal, hogy a levegő nitrogénjét ammónium-vegyületekké alakítják át, amelyeket a talajba juttatva javítják azt. A növénynek hatalmas méretű, mélyen a talajba nyúló gyökérrendszere van. A szegletes lednek termesztése tehát komoly szerepet játszhat a talaj termékenységének javításában az egész bolygón, a nyugati országokban éppúgy, mint a Közel-Kelet és Afrika aszályos országaiban.”

A Norwichi Nemzetközi Intézet munkatársa, Dr. Peter Emmrich, aki egyike azon tudósoknak, akik a szegletes lednek biztonságos fajtáinak nemesítésén dolgoznak. Így nyilatkozott:

„Az egyre súlyosabb éghajlatváltozással szemben olyan növényekre lesz szükségünk, amelyek képesek megbirkózni a szárazsággal, az árvizekkel vagy a sós vizek okozta áradásokkal. A szegletes lednek pedig túlélheti az ilyen szélsőséges körülményeket is.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Rejtélyes módon fejlődött harsány zöld kukorica a csontszáraz talajban, de van vele egy óriási bökkenő

2025. november 1. 13:10

Lehet csapadék és öntözés nélkül kukoricát termeszteni? A válasz nem lehet egyértelműen tagadó, amint azt egy különös eset is mutatja.

Burgonyafehérje mint alternatíva

2021. július 27. 07:37

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.

AKI: csökken a tejtermékek ára

2023. június 21. 12:10

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 172,41 forint/kilogramm volt 2023 májusában.

Rovar van a levesben!

2023. január 16. 08:00

A globális népességnövekedés hatására a húsfogyasztás mértéke nőni fog az elkövetkezendő évtizedekben.

Megtalálták a szójafehérje teljes emésztésének kulcsát

2023. augusztus 28. 17:10

A szójabab inhibitorai ellenállnak a természetes és exogén proteázoknak, és megakadályozzák a szójafehérje teljes emésztését. A szójadarában lévő tripszin-inhibitorok inaktiválásának hatékonyabbá és gazdaságosabbá tétele afféle Szent Grál a takarmányiparban.