16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Növénytermesztés

A nem borsóízű borsó válthatja ki a szóját

Agrofórum Online

Helyben megtermelhető, környezetbarát, és nincs íze: húspótlók slágerösszetevője lehet az ízetlen borsó.

Tudósok az Egyesült Királyságban 30 évvel ezelőtt fedezték fel a borsó ízét adó gént, és olyan borsót hoztak létre, amelyből ez az íz hiányzik. Nem, ez nem egy újabb ravasz ötlet, hogy rávegyék a gyerekeket a zöldségevésre. A világ megváltozott. Az emberek egészségi és környezetbarát szempontokat követve egyre inkább növényi eredetű fehérjékkel helyettesítenék az állati fehérjéket az étrendjükben.

Az Innovate UK, az angol kormány innovációs ügynöksége szerint az Egyesült Királyság évente négymillió tonna szóját importál élelmiszer és állati takarmány céljára, ebből félmillió tonnát vegán és vegetáriánus élelmiszerekhez.

Ennek a mennyiségnek a nagy része Dél-Amerikából származik, ahol nagyrészt GM termékeket állítanak elő, ráadásul a szójatermesztés összefüggésbe hozható az esőerdők pusztításával. Mivel egyre többen fordulnak a növényi alapú élelmiszerek felé, az a cél, hogy a szójaimport visszaszorítására környezetbarátabb, hazai termesztésű alternatívát tudjanak előállítani.

Lendületesen nő a kereslet a húspótlókra

A projekt egy olyan kormányzati program része, amely összekapcsolja az ipart és a kutatást, hogy új, a társadalom számára hasznos kutatásokat hozzanak létre az élelmiszer-termelés fellendítése és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A borsóval kapcsolatos kutatást egy belfasti székhelyű növénynemesítő cég vezeti, amely szerint a szója fenntarthatatlan alapanyag, amit meg kell próbálni lecserélni.

Az Innovate UK adatai szerint évente 30%-kal nő a kereslet a húsalternatívák, 50%-kal a tejmentes tej és 40%-kal a sajt alternatívái iránt. Ha a gazdálkodók több borsót termesztenének, az megoldás lenne erre az igényre, a borsótermesztése ráadásul rendkívül környezetbarát. 40 ezer hektár borsó termesztésével 24 ezer tonna szén-dioxid egyenérték spórolható meg.

A növénynek ráadásul nincs szüksége nitrogénműtrágyára, amelynek előállítása energiaigényes. Sőt, nitrogént és más tápanyagokat juttat vissza a talajba, ami tovább mérsékli a műtrágyaigényt.

Könnyű volt megszabadulni a borsóíztől

A probléma csak az, hogy sokan nem szeretik a borsó ízét, amely elég hangsúlyosan érezhető a növényi alapú termékekben. Például ha valaki leszokna a húsról, nem biztos, hogy szívesen fogyasztana mondjuk borsóízű vegán hamburgert.

A kutatók még az 1990-es években jöttek rá, hogyan lehet a borsóíztől egyszer és mindenkorra megszabadulni. Rátaláltak ugyanis egy génre a borsónövényben, amely miatt a borsó leszedés után kevésbé friss ízűvé válik, majd azonosítottak egy vadon élő borsófajt Indiában, amelyben ez a gén nem működött.

A borsótermelők először örültek, hogy lehetővé vált a tartósan frissebb ízű borsó termesztése, és nemesítési programba kezdtek. Ám a 2000-es évek közepén a projektnek vége szakadt – mégpedig azért mert a „friss” borsónak egyáltalán nem volt íze.

Tavaly aztán a nemesítő cég felvette a kapcsolatot a John Innes Centre-rel, ahol annak idején az ízetlen borsót először létrehozták, hogy közösen fejlesszenek szójaalternatívát az Egyesült Királyságban. Az ízetlen borsó tökéletesen megfelelt a célnak, aminek közösen a projekt újraindult – tehát a 30 éves kutatás nem veszett kárba.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvannak a legrosszabb magyar kukorica-termésátlagok, erre már nincsenek szavak

2025. október 24. 09:10

Már pár hete is rossz hírek érkeztek az idei békési kukoricatermésről, de a véglegesnek tekinthető eredmény még katasztrofálisabb lett.

Újabb csapás az aszály után, ez a kártevő már tényleg nem hiányzott a magyar földekről

2025. október 20. 09:10

Viszonylag ritkán mutat akkora aktivitást egy kártevő, mint amilyet most tapasztalnak tőle Magyarország délkeleti csücskében. A példátlan aszály után már csak ez hiányzott Békésben.

Mesteri tervet eszeltek ki a kínaiak, hét év után álltak bosszút

2025. október 19. 16:10

Elképesztő céltudatossággal érte el Kína, hogy sikerült függetlenítenie magát egy fontos mezőgazdasági területen az USA-tól. A játszma végjátéka éppen a szemünk előtt zajlik.

Ijesztő állatok pusztítanak a silókukoricában, a vadkárok háromnegyedét ezek okozzák

2025. október 18. 13:10

Veszélyes vadak tanyáznak ilyenkor a mezőgazdasági táblákon Erdélyben, ahol a kombájnok nem akármilyen ragadozókat ugratnak ki a növények közül.

A szója gyomirtásának meghatározó alapvetései

2018. október 20. 02:37

A szója gyomirtásának szükségessége nem kérdés, a feladat annak eldöntése, hogy mit és mikor, milyen dózisban és kombinációban használjunk az elérhető legnagyobb hozam elérése érdekében. A körültekintéssel elkészített terv és precíz kivitelezés szükségessége itt még inkább igaz, mint sok más kultúra esetében.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.

Az Edamame nem olyan szója – de akkor milyen?

2024. március 14. 07:10

Folyamatosan emelkedik a növényi alapanyagokból készült élelmiszerek fogyasztása a jóléti társadalmakban. A hagyományos, jól ismert alapanyagok mellé sorra érkeznek az egzotikus gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek is, mint például az Edamame.

Jobb búzatermést várnak Ukrajnában

2020. augusztus 7. 08:19

Chicagóban a búza ára 1,4 százalékkal csökkent. A kukorica kurzusa enyhén, 0,1 százalékkal emelkedett. A szójabab 0,2, a repce pedig 0,5 százalékot vesztett értékéből az Egyesült Államokban.