Növénytermesztés

A nem borsóízű borsó válthatja ki a szóját

Agrofórum Online

Helyben megtermelhető, környezetbarát, és nincs íze: húspótlók slágerösszetevője lehet az ízetlen borsó.

Tudósok az Egyesült Királyságban 30 évvel ezelőtt fedezték fel a borsó ízét adó gént, és olyan borsót hoztak létre, amelyből ez az íz hiányzik. Nem, ez nem egy újabb ravasz ötlet, hogy rávegyék a gyerekeket a zöldségevésre. A világ megváltozott. Az emberek egészségi és környezetbarát szempontokat követve egyre inkább növényi eredetű fehérjékkel helyettesítenék az állati fehérjéket az étrendjükben.

Az Innovate UK, az angol kormány innovációs ügynöksége szerint az Egyesült Királyság évente négymillió tonna szóját importál élelmiszer és állati takarmány céljára, ebből félmillió tonnát vegán és vegetáriánus élelmiszerekhez.

Ennek a mennyiségnek a nagy része Dél-Amerikából származik, ahol nagyrészt GM termékeket állítanak elő, ráadásul a szójatermesztés összefüggésbe hozható az esőerdők pusztításával. Mivel egyre többen fordulnak a növényi alapú élelmiszerek felé, az a cél, hogy a szójaimport visszaszorítására környezetbarátabb, hazai termesztésű alternatívát tudjanak előállítani.

Lendületesen nő a kereslet a húspótlókra

A projekt egy olyan kormányzati program része, amely összekapcsolja az ipart és a kutatást, hogy új, a társadalom számára hasznos kutatásokat hozzanak létre az élelmiszer-termelés fellendítése és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A borsóval kapcsolatos kutatást egy belfasti székhelyű növénynemesítő cég vezeti, amely szerint a szója fenntarthatatlan alapanyag, amit meg kell próbálni lecserélni.

Az Innovate UK adatai szerint évente 30%-kal nő a kereslet a húsalternatívák, 50%-kal a tejmentes tej és 40%-kal a sajt alternatívái iránt. Ha a gazdálkodók több borsót termesztenének, az megoldás lenne erre az igényre, a borsótermesztése ráadásul rendkívül környezetbarát. 40 ezer hektár borsó termesztésével 24 ezer tonna szén-dioxid egyenérték spórolható meg.

A növénynek ráadásul nincs szüksége nitrogénműtrágyára, amelynek előállítása energiaigényes. Sőt, nitrogént és más tápanyagokat juttat vissza a talajba, ami tovább mérsékli a műtrágyaigényt.

Könnyű volt megszabadulni a borsóíztől

A probléma csak az, hogy sokan nem szeretik a borsó ízét, amely elég hangsúlyosan érezhető a növényi alapú termékekben. Például ha valaki leszokna a húsról, nem biztos, hogy szívesen fogyasztana mondjuk borsóízű vegán hamburgert.

A kutatók még az 1990-es években jöttek rá, hogyan lehet a borsóíztől egyszer és mindenkorra megszabadulni. Rátaláltak ugyanis egy génre a borsónövényben, amely miatt a borsó leszedés után kevésbé friss ízűvé válik, majd azonosítottak egy vadon élő borsófajt Indiában, amelyben ez a gén nem működött.

A borsótermelők először örültek, hogy lehetővé vált a tartósan frissebb ízű borsó termesztése, és nemesítési programba kezdtek. Ám a 2000-es évek közepén a projektnek vége szakadt – mégpedig azért mert a „friss” borsónak egyáltalán nem volt íze.

Tavaly aztán a nemesítő cég felvette a kapcsolatot a John Innes Centre-rel, ahol annak idején az ízetlen borsót először létrehozták, hogy közösen fejlesszenek szójaalternatívát az Egyesült Királyságban. Az ízetlen borsó tökéletesen megfelelt a célnak, aminek közösen a projekt újraindult – tehát a 30 éves kutatás nem veszett kárba.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

A pluszok domináltak a gabonapiacon – csak a szójabab jelentett kivételt

2020. március 26. 08:02

A búza kurzusát a kenyér iránti növekvő kereslet mellett a technikai alapon kereskedők vételei hajtották felfelé.

A jövőben is kiemelten támogatják a szójatermesztést? - Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

2019. február 22. 06:41

A szakpolitikus a vasvári székhelyű Karintia Kft. standján a szójatermesztés jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélt. De vajon hogyan fog változni a szójatermesztők támogatása?

A lassú kínai eladások miatt stagnál a szójabab ára

2019. október 25. 04:36

A szójabab ára október 11. óta a 928 és 944 dollárcent közötti sávban oldalaz. Szeptember végén még 883 dollárcentbe került egy véka szójabab, az árfolyam ezt követően erősödött a jelenlegi szintre.

Bezuhantak a gabonapiacok

2020. április 15. 08:03

Európában, a párizsi árutőzsdén mind a négy fontos agrártermék ára csökkent a következő három határidőre.