Növénytermesztés
Növénytermesztés

A román Azomures műtrágyagyártó csökkenti kibocsátását

A román Azomures műtrágyagyártó csökkenti kibocsátását

Agrofórum Online

A romániai Azomures műtrágyagyártó bejelentette, hogy csökkenti tevékenységét, mivel a gázárak emelkedése fenntarthatatlanná teszi a termelési költségek kitermelését. A döntés tükrözi más európai gyártók lépéseit a szektorban, amellyel összhangban áll a romániai cég lépése.

A vállalat, amely tavaly év végén leállította működését, 200 alkalmazott áthelyezését vagy elbocsátását tervezi, és a következő hónapokban legalább egyharmadával csökkenti a karbantartó cégek teljesítményét.

Kép: Azomures

Az Azomures, amely a román gazdaságokban használt vegyszerek mintegy felét biztosítja, az Európai Unió egyik legnagyobb gázfelhasználója – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Románia 9 millió tonna búzát aratott le idén – közölte a mezőgazdasági minisztérium augusztusban, mivel az időjárás és a magasabb termelési költségek miatt a termés nagyjából ötödével csökkent a tavalyi évhez képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

2024. június 10. 07:10

Évről évre egyre kevesebb német gazdálkodó alkalmaz szántást a földjein, de az államok között óriási eltérések mutatkoznak.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

2024. június 6. 14:40

Bár a rizs tenyészideje 120-150 nap, egy új fajta esetében ez az időszak alig a felére zsugorodott – amit üvegházban már termesztenek is.

8 tipp szilázsbálák fóliacsomagolására

2024. június 6. 07:10

A szilázsbálákat védő vékony fólia a kiváló minőségű takarmány hosszú távú megőrzésének biztosítéka. Mire figyeljünk a használatakor?

Magyar starter műtrágya hódítja meg Európát?

2018. december 29. 06:41

Az UMG mikrogranulált starter műtrágya nemzetközi piacokon, Európában, Ázsiában és Amerikában folytatja útját az EuroChem kínálatában!

Műtrágyázás hatékonyságának növelése digitális eszközökkel?

2022. január 12. 13:27

A műtrágyák kulcsfontosságú alapanyagok a hatékony növénytermesztéshez. Azonban a magas műtrágya árak mellett fontossá vált a minél hatékonyabb tápanyag-utánpótlás.

Ami biztos: nincsenek kiszámítható tendenciák

2023. február 10. 07:34

Idén immár hatodik alkalommal rendezték meg a YaraNap konferenciát, amely során számos, a termény-, illetve a műtrágyapiacot érintő gondolatot hallhattunk különböző területen tevékenykedő szakemberek részéről.

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.