Növénytermesztés

Az arbuszkuláris mikorrhiza gombák a vizek védelmében is jó szolgálatot tehetnek

Agrofórum Online

A szántóföldekre felesleges mennyiségben kijuttatott műtrágya egy része gyakran a közeli folyókba, tavakba szivárog be. A foszfor hatóanyag a felszíni vizekbe jutva károsítja a környezetet az ökológia egyensúly felborítása révén. Ha javítani lehetne a növények foszforfelvételét, a vízszennyeződés mértéke csökkenthető lenne.

A Boyce Thompson Intézet (BTI) munkatársai erre a problémára keresték a választ. A növény és a gyökerein megtelepedő arbuszkuláris mikorrhiza (AM) gombák szimbionta kapcsolatban élnek. A gombák a stressztűrés fokozása mellett segítik a növény foszfor- és nitrogénfelvételét, cserébe bizonyos szerves anyagokért. A gomba zsírsavakkal történő ellátása nagy energiaráfordítással jár a növény számára, ezért a kolonizáció folyamatát ellenőrzés alatt tartja. Kérdés az, hogy mindez hogyan zajlik.

A BTI kutatói két modellnövényt, a mediterrán lucerna (Medicago truncatula) és szálkaperje (Brachypodium distachyon) két-két génjét vizsgálták. Ezek azoknak az egész növényvilágban elterjedt, a zöldmoszatoktól kezdve a virágos növényekig megtalálható CLE fehérjéknek a termeléséért felelősek, amelyek a sejtfejlődés folyamatában és a stresszválaszok létrehozásában vesznek részt. Kiderült, hogy a CLE gének közül kettő kulcsszerepet játszik az AM gombákkal való szimbiózis kialakításában. Az egyik gén, a CLE53-as, a kolonizáció mértékét csökkenti, ha már megtelepedtek az AM gombák a gyökéren kellő mennyiségben.

A másik, a CLE33-as, pedig abban az esetben csökkenti a kolonizáció ütemét, ha a gyökér környezetében nagy mennyiségben áll rendelkezésre felvehető foszfor. De, vajon mire használható ez a felismerés? Ha a kolonizáció ütemét irányításunk alá tudjuk vonni, akkor magasabb felvehetőfoszfor-tartalom mellett is fenn tudjuk azt tartani. Ez pedig egyrészt azt jelenti, hogy kevesebb foszfor kerül a vizekbe, megőrizve ezzel a környezet egészségét, másrészt a további nitrogén felvételét segítjük elő, illetve a növény stressztűrése fokozható.

Molekuláris szinten a folyamat úgy zajlik, hogy a CLE fehérjék egy strigolakton nevű növényi termék szintézisét szabályozzák, amelyet a gyökér választ ki. A strigolakton a talajba kerülve eljut az AM gombákhoz, amelyek kolonizálódására serkentő hatással van – olvasható a világhálón a Boyce Thompson Intézet honlapján (https://btiscience.org/explore-bti/news/post/plant-gene-discovery-could-help-reduce-fertilizer-pollution-in-waterways/).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Úttörő kertészeti műtrágyák: „A megtérüléshez a technológiából kell több, nem az inputanyagból!”

2021. február 17. 19:17

Mindegy, hogy a népszerű kertészeti kultúrák újbóli elültetéséről van szó, vagy már növekedésben lévők folyamatos táplálásáról, a jövedelmezőség nyitja a tápanyag-utánpótlásban ma már nem a mennyiség, hanem a minőség.

Talajélet - talajbiológiai sokféleség: a gombák

2021. október 5. 15:28

Kutatások igazolták, hogy a gazdanövényeket a mikorrhizák védelem alá veszik számos káros anyag toxikus hatásával szemben.

Adjuk meg az esélyt a választásra – avagy a növény az aktuális igényei szerint szabályozza mikrobiomjának összetételét

2020. június 11. 08:35

Ki ne ismerné a levegőben szálló levágott fű üde illatát? De, vajon ezzel a számunkra kellemes illatcsokorral mit üzen a növény a környezetének? Hogyan válogatja ki az egészséges növény az egyedi és aktuális szükségleteinek megfelelően a fejlődését támogató baktériumok és gombák összetételét?

Fokozható a kapcsolat a talajmikrobák és a gyökerek között

2025. január 17. 09:40

Hogy mi ennek a jelentősége? „Csupán” annyi, hogy kevesebb műtrágyára lesz szükségük a kultúrnövényeknek, amelyek stressztűrő képessége is nő.