Növénytermesztés
Növénytermesztés

Az időjárás nehezítette a tavalyi növénytermesztést

Az időjárás nehezítette a tavalyi növénytermesztést

hirado.hu

A növénytermesztők számára a tavalyi év legnagyobb kihívása az időjárás volt: 2018 elején rengeteg csapadék esett, így a szántóföldi növénytermesztők a szokásosnál két héttel később láthattak hozzá a tavaszi munkákhoz. Áprilisban és májusban viszont a rekord meleg felgyorsította a növények fejlődését.

Jól alkalmazkodtak az aszályhoz a szántóföldeken

Magyarországon két héttel hamarább kezdődött meg az aratás, ennek következtében 200-300 ezer tonnával kevesebb termény lett minden nyári betakarítású növényből, mint az előző években. Ezt aggasztónak találtuk, de az árak kompenzálták ezt a terméskiesést – mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában.

A rendkívüli időjárás nyáron is folytatódott: augusztustól Európa nagy részén aszály volt. A meleg miatt az őszi betakarítási munkák is korábban kezdődtek. Petőházi Tamás büszke arra, hogy jóformán nem kellett szárítani a kukoricákat, holott egy hónappal hamarabb befejezték a betakarítási munkákat. Mint mondta, egy hónappal hamarabb elvégeztek a vetési munkákat, ezt a száraz talajok rendkívül nehézzé tették. „Nehéz volt vetőágyat készíteni, és a kollégák nagyon megszenvedtek a rendkívüli száraz időjárással” – tette hozzá.

A szélsőséges időjárás ellenére a szántóföldi növénytermesztők jó évet zártak. „Az őszi betakarítású növényeknél átlagos, vagy picivel átlag fölött termeltünk – ezzel nagyon meg lehetünk elégedve ilyen időjárási körülmények mellett” – ismertette a GOSZ elnöke. „Ez egy jó közepes év volt a szántóföldi növénytermesztés életében” – tette hozzá.

Az alma- és a meggytermelők voltak 2018 nagy vesztesei

A zöldségtermesztésben a szabadföldi növénykultúráknál jelentett gondot az időjárás, ám a termelők nagy részének ez nem okozott jelentős bevételkiesést.

„Ahol lemaradás volt termésmennyiségben, ott két növény, a zöldborsó és a spárga kivételével a magasabb termelői árak kompenzálták a termelőket. Összességében a szabadföldről közel 1,4 millió tonna zöldséget szedtek le, a hajtatás a szokásos 430-440 ezer tonnát hozta, és ehhez még hozzáadódik a gombaágazat, ami egy 30 ezer tonna körüli termésmennyiséggel zárt. Összességében kiegyensúlyozott volt a piac” – értékelt Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke.

A gyümölcstermesztők tavalyi éve már kevésbé alakult jól. Ledó elmondta: a tavaszi fagyok a kajszi- és az őszibarack kultúráját sújtották legjobban. Akinek nem okozott nagy károkat a fagy, az 2018-ban rendkívül jó évet zárhatott. A FruitVeb elnöke az almát és a meggyet emelte ki: a két gyümölcsnél rekord, vagy ahhoz közeli termések voltak, viszont „ott borzasztó értékesítési gondok” léptek fel, mint a feldolgozási kapacitáshiány, a szedőgöngyöleg hiány és a munkaerőhiány. Az elnök szerint ezen gyümölcsök termesztői biztosan veszteséggel zártak.

Az almánál a léalma alacsony felvásárlási ára okozott gondot nyár végén. A meggynél az jelentett problémát, hogy az időjárás miatt egyszerre értek a fajták, a feldolgozók pedig nem tudták átvenni a nagy termésmennyiséget.

Központosítás jelentette a kihívást az állattenyésztésben

Az állattenyésztők számára az elmúlt év egyik legfontosabb történése az új állattenyésztési törvény kidolgozása volt. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója elmondta: az Európai Unió úgy döntött, hogy tagállamiról bizottsági szintre emeli a tenyésztés-szervezés szabályozását, „és nem az egyes tagállamok, hanem Brüsszel fogja megmondani azt, hogy a jövőben a tenyésztés-szervezés főbb elvei hogy működjenek”.

Ehhez alkalmazkodni kell a magyar jogszabálynak is – tette hozzá.

Elmondta, nagyon bíznak abban, hogy az új környezetben is sikerül megvédeni a tradíciókat és az elmúlt 25 évben elért eredményeket.

2018-ban a gazdáknak minden ágazatban számos kihívással meg kellett küzdeniük, de a magyar mezőgazdaság tavalyi eredményei azt jelzik, hogy a termelők jobbára sikerrel vették az akadályokat.

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

Célja a gazdálkodók és a szaktanácsadók környezettudatosságának növelése, ezáltal hozzájárulva a hatékony víz- és talajvédelem gyakorlati megvalósításhoz.

Precíziós konferencia: ahol a hagyomány és az újdonság kéz a kézben járnak

A mezőgazdaságban tért nyerő digitalizáció hatására - minden évben a KITE Zrt. növényvédelmi képzésének kiegészítő rendezvényeként – szervezik a precíziós konferenciát, melyre a modernizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat várják.

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Kecskemét, 2019. 02. 07.

Téma: Az agronómia jelentősége a precíziós gazdálkodásban.

Megéri fásítani a mezőgazdasági területeken

A NAK elnöke elmondta: különösen a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági területek eredményesebb hasznosítására több szempontból is jó lehetőséget ad az agrárerdészeti fásítás.

KITE: A születésnapi ünnepségsorozat folytatódik

45 éves a legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor.

2018. április 23. 07:20

Több helyen is kárt okozhatott a fagyos időjárás

A hideg idő növényvédelmi szempontból hasznosnak ítélhető.

2018. március 5. 18:35

Zamir és Mavrik

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.

2018. december 20. 09:32

Mezőgazdaság: stagnálás vagy árcsökkenés jöhet

Trendfordulót jelez a mezőgazdasági árak növekedésének lassulása.

2018. március 13. 13:14