26℃ 13℃
június 11. Barnabás, Barangó
Növénytermesztés

Jó hír: 7 százalékkal több lehet a szójababtermés, mint az előző szezonban

Agrárközgazdasági Intézet

Az Oil World szeptemberi előrevetítésében az előző szezonét csaknem 7 százalékkal meghaladó, 394,4 millió tonna szójababtermésre számít világszinten a 2023/2024. gazdasági évben. Az északi féltekén 169,2 millió tonna (–2 százalék), a déli féltekén 225,2 millió tonna (+15 százalék) lehet a kibocsátás.

 A felhasználás 3 százalékkal 379 millió tonnára, a termény zárókészlete pedig 106 millió tonnára (+17 százalék) nőhet. Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 16 százalékkal több, 2,9 millió tonna szójababot arathatnak az idén.

A főbb termelő tagországokban jó termés várható: Olaszországban 1,1 millió tonna (+15 százalék), Franciaországban 420 ezer tonna (+14 százalék), Romániában 320 ezer tonna (+23 százalék) szójabab kerülhet a tárolókba. Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint az 58 ezer hektáros terület 37 százalékáról hektáronként 3 tonnás termésátlaggal 64 ezer tonna szójababot takarítottak be a gazdálkodók október 4-ig.

Az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára 150,2 ezer forint/tonna (–40 százalék) volt szeptember utolsó hetében. A full-fat (extrudált) szóját (30–40 százalék nyersfehérje-, 17–23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 221,6 ezer forint/tonna (–7 százalék) áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab novemberi jegyzése 465–479 dollár/tonna tartományban mozgott szeptember 25. és október 6. között.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványban olvashatók, mely innen érhető el: 20. szám.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

AM: idén magasabb szőlőárak indokoltak

2022. augusztus 15. 13:31

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során.

140 éves a hazai galamb- és kisállattenyésztés szervezeti működése

2022. november 13. 10:16

A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége az egész országot lefedő szervezeti hálózatával biztosítja a magyar galamb- és kisállattenyésztés magas színvonalon tartását, a benne rejlő értékek megőrzését – mondta Nagy István agrárminiszter Gyomaendrődön, a Galamb- és Kisállat kiállítás megnyitóján.

Támogatják az agrárágazati civil szervezeteket

2023. április 5. 14:34

Az Agrárminisztérium 2023-ban is segítséget kíván nyújtani az agrárágazati civil szervezeteknek, hogy az idei évben tervezett szakmai, valamint a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektjeik megvalósításához támogatásban részesülhessenek.

Kampány indult a minőségi sertéshúsfogyasztás népszerűsítéséért

2022. november 23. 09:27

Az „Ünnepeljünk malaccal” szlogen és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” jelmondat alatt megvalósuló kampány elsődleges célja a sertéshús fogyasztásának növelése és az abból előállított termékek vásárlásának ösztönzése.