Növénytermesztés

Kína és India uralja a rizspiacot

Agrofórum Online

A világon a legtöbb rizst Kínában, Indiában és Indonéziában takarították be. A két rizsnagyhatalom, Kína és India több rizzsel büszkélkedhet mint a TOP 10-es listán mögöttük álló nyolc ország együttesen.

Kína 209,6 millió tonnás rizsmennyiséggel vezeti a globális listát. A második helyen India áll 177,6 millió tonnával. Utánuk egy nagy mennyiségi eltérés következik a listán. A harmadik helyen álló Indonézia betakarítása csak 54,6 millió tonna. A mezőny innen viszonylag kiegyensúlyozott, ugyanis a negyedik helyezett Banglades is 54,6 millió tonnával szerepel a rangsorban, de ezután már nincsenek olyan nagy eltérések, mint az élen álló két ország és a többiek közt. Az ötödik helyen Vietnám következik 43,4 millió tonnás rizsterméssel – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP 10 rizstermelő ország (tonna)

Thaiföld a hatodik 28,4 millió tonnával, majd Mianmar következik 26,3 millió tonnás eredménnyel. A Fülöp-szigetek 18,8 millió tonnás termése a nyolcadik helyre volt elég. Pakisztán és Kambodzsa zárja a TOP 10-es listában a sort. Előző ország 11,1 millió, míg utóbbi 10,9 millió tonnás rizstermést takarított be.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

Bővülő Syngenta napraforgó hibridajánlat a rugalmasság és alkalmazkodóképesség jegyében

2022. október 25. 15:04

Az idei év sajnos olyan helyzet elé állította a termelőket, amelyet csak tudomásul venni, de kivédeni nem lehetett. A szárazság és a magas hőség egymás sarkában járt, amelyet csak öntözéssel lehetett volna enyhíteni. A művelésmódok között (szántás, lazítás, mulcshagyó művelés) is mutatkozott némi különbség, többnyire a kevesebb műveléssel kevesebb vizet veszítők javára. A víz az úr még mindig.

Műtrágyapiac: kiszámíthatatlan a jövő

2021. október 19. 11:06

A gázáremelkedés következtében számos ágazat, többek között a műtrágyaipar, illetve -piac is érintetté válik, ami magával vonja a jövő termesztéstechnológiai stratégiáinak felülvizsgálatát is. Kérdésünkre, miszerint milyen megoldást lát a gázáremelkedés következtében a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot kezelésére, Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft., termésnövelő készítményeket előállító vállalat szakmai vezetője válaszolt.

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

2022. április 19. 10:42

Ha vannak szántóföldi kultúrák, ahol a lombtrágyázás és a biostimulátorok használata ma már elfogadott gyakorlat, akkor azok az olajos növényeink. Az őszi káposztarepce hordozza talán az egyik legnagyobb termelési kockázatot, mert komoly ráfordítást igényel a vegetáció során, a megtérülés azonban 3 tonna alatt kétséges.

Az agrárerdészet mint lehetséges kiút az ökológiai zsákutcából

2022. november 30. 09:11

Az agrárerdészet az egyik kiút a nagyüzemi mezőgazdálkodás által létrehozott monokultúrákból, amelyek csökkentik, illetve lényegében megszüntetik a biodiverzitást, ezzel kisimítva utunkat az ökológiai zsákutcában.