Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kísérleti eredményekre alapozott tudatos fajtaválasztás – 125 éves a magyar növényfajta-kísérlet

Kísérleti eredményekre alapozott tudatos fajtaválasztás – 125 éves a magyar növényfajta-kísérlet

Agrofórum Online

Az első igazán meleg nyári napon zsúfolásig megtelt a Mezőgazdasági Könyvtár Tessedik-terme. A hazai növényfajta-kísérletezés idei 125 éves jubileuma alkalmából a NÉBIH szervezésében kiállítás nyílt az MMgMK-ban.

Cseresznye- és meggyfajták Pölöskéről

A tablókon látható képek és a tárlókban elhelyezett kiadványok, az 1916 óta vezetett törzskönyvek és a kiállított eszközök (pl. kézi kalász dörzsölő, körskálás gyümölcsméret mérő, szőlőbogyó húskeménység-, kocsány szakítószilárdság mérő) végigvezették a látogatót a magyar fajtakísérletezés történetének bő évszázadán az 1892-es magyaróvári kezdetektől egészen napjainkig, amikor a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságánál működik a hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően, az egységes módszereken alapuló magyarországi fajtakísérleti tevékenység. Az ünnepélyes megnyitón a NÉBIH egykori és jelenlegi munkatársai szakterületenként bemutatták a fajtakísérletezés 125 éves történetét, felelevenítették a kiváló kollégák és nemesítő szakemberek életét, munkásságát, főbb eredményeit.


A fényképeken megelevenedik a magyarországi növényfajta-kísérlet 125 éves története

Prof. Németh Tamás akadémius, az MTA Agrártudományok osztályának vezetője előadásában a tudományos élet teljes vertikumát átható paradigmaváltás szükségességére hívta fel a figyelmet, továbbá hangsúlyozta, hogy a magyar agrárium erősségei mellett tisztában kell lenni annak gyengeségeivel is, hisz csak így van remény a mezőgazdasági termelés hatékonyságának fokozására.

A magyar fajtakísérletezés története 1892-ig nyúlik vissza – vették át a szót a NÉBIH munkatársai. Ekkor indult el Magyaróváron, a Magyar Királyi Gazdasági Akadémia Növénytermelési Kísérleti Állomásán, Cserháti Sándor kezdeményezésére a növényfajta-kísérletezés.

Lukács József, elnökhelyettes-igazgató a fajtavizsgálatok hazai megalapítójának magyar nyelvű oktatási tevékenyégéről, elméleti és gyakorlati kutatói munkásságáról emlékezett meg. Cserháti nevéhez fűződik a hazai műtrágyahasználat (szervestrágyázás kiegészítésére) bevezetése, ő tekinthető a tudományos alapon nyugvó magyarországi növénynemesítés megalapítójának is. Munkásságát az a törekvés hatotta át mindvégig, hogy a természettudományi felfedezések gyakorlatba történő átvitele a lehető legrövidebb időn belül valósuljon meg.


Lukács József a hazai növényfajta-kísérlet kezdeteit elevenítette fel

Proksza Péter a biometria szakterületének (biológiai kutatások és kísérletek matematikai kiértékelése) első hazai művelőjének, Sváb Jánosnak az alakját idézte fel. A nagy matematikai tehetséggel megáldott szakember többek között a fajtaelismerést segítő, objektív döntést megalapozó fajtaértékindexet és a szukcessziós terméselemzés módszerét dolgozta ki.


Proksza Péter a biometria első hazai művelőjére emlékezett

Dr. Békési Pál a Növénykórtani Osztály megszervezőjére, Dr. Hinfner Kálmánra emlékezett. A történelem viharai az ő életét sem kímélték. Annak ellenére, hogy az 1947-es burgonyabogár-fertőzés kapcsán a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem túlozta el az ezzel kapcsolatos veszélyt, egy hajnalon mégis elhurcolták, és csak 1953-ban szabadult a recski kényszermunkatáborból. Széles érdeklődési körének, szakmaszeretetének és hihetetlen szorgalmának köszönhetően a következő két évtizedben a növénykórtani kísérletek fejlesztésével foglalkozott. Nevéhez fűződik a röjtökmuzsaji Növénykórtani Fajtakísérleti Állomás megalapítása és a provokációs kísérletek megszervezése.


A Tessedik-terem zsúfolásig megtelt

A magyar zöldségnemesítés történetét Dr. Füstös Zsuzsanna elevenítette fel. Legfontosabb zöldségfajaink nemesítésének alapját a hazánkban megtalálható őshonos fajok, a termőhelyi körülményekhez kiválóan alkalmazkodó tájfajták, illetve a fajtalistáról lekerült fajták adják.

Harsányi József a hazai gyümölcsnemesítés legjelentősebb állomásait mutatta be, valamint az 1951-ben induló gyümölcs fajtaértékelés két megközelítési módjáról – termelők igénye alapján végzett, illetve a fajtaoltalmi kérdéseket előtérbe helyező – beszélt, melynek kapcsán kitért a DUS-vizsgálatokra is. Az erdészeti fajtanemesítés nagyjainak arcképcsarnokában Dr. Bach István vezette körbe a hallgatóságot.


Harsányi József a hazai gyümölcsfajta-értékelésről beszélt

Az előadások szünetében betekintést nyerhettünk a jelenlegi cseresznye fajtavizsgálatokba. Márkné Deák Szilvia a pölöskei Fajtakísérleti Állomásról érkezett 18 cseresznye- és 3 meggyfajta kóstolására invitálta a kiállításmegnyitó résztevevőit.

A 125 éves múltra visszatekintő állami fajtakísérletek jelentik napjainkban is a garanciát a korszerű növényfajták köztermesztésbe kerülésére, amely egyúttal az egészséges élelmiszerek előállításának az alapja.

(Polgárné Balogh Eszter – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

Szennyvízből öntözővíz? Így vennék fel a harcot az aszállyal Németországban

2024. április 12. 13:10

Egy törvénytervezet szerint meg akarják könnyíteni a tisztított kommunális szennyvíz kijuttatását a szántóföldekre. A gazdálkodók, kertészek és vízügyi szakemberek szigorú biztonsági előírásokat követelnek a kockázatok minimalizálása érdekében.

Európa élvonalában van a hazai napraforgó-termesztés

2024. április 11. 13:10

A Syngenta idén is folytatja a 6 tonna nevű programját, amelynek célja a hektáronkénti termésátlag növelése.

Származási igazolványhoz kötött az erdőtelepítési támogatás

2021. március 28. 08:39

Az erdészeti szaporítóanyag megvásárlójának a facsemeték beszerzése során arra kell figyelmet fordítania, hogy a megvásárolni kívánt erdészeti csemetét engedélyes csemetekertben állították-e elő, és hogy a vásárláskor szállítói származási igazolványt kapjon a termelőtől.

2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus feltöltésére!

2023. november 23. 10:10

Az Agrárminisztérium tájékoztatja az érintett gazdálkodókat, hogy az elektronikus Gazdálkodási Napló elektronikus úton történő vezetésével és feltöltésével kapcsolatban 2024-ben is az idei szabályok lesznek az irányadóak, azaz jövőre is elegendő lesz egyszer feltölteni azt.

Óvatosan a permetezéssel: kiemelt ellenőrzések a méhek védelmében

2018. április 26. 09:50

2018 tavaszán az ország teljes területén kiemelten ellenőrzi a Nébih a növényvédelmi kezeléseket a házi méhek és a vadon élő beporzók védelme érdekében.

Ismét rengeteg jelöletlen, lejárt hústerméket foglalt le a NÉBIH

2018. március 26. 06:46

A Nébih ellenőrei egy kállósemjéni és egy nagykállói helyszínen összesen több mint 1300 kg terméket foglaltak le. A vizsgálatot a NAV több hetes felderítő, kockázatelemző munkája előzte meg.

Bulvár Videó