Növénytermesztés

Kizárólag magyar árpából készülnek a Soproni sörök 2016-tól

Agrofórum Online

Az árpa mellett a cég a ciderek gyártásához mintegy 65 ezer tonna almából készülő koncentrátumot vásárol.

Kötelezettségvállalási nyilatkozatot írt alá szerdán a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a beszállítókat integráló Agrocrop Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ezáltal a magyar fejlesztésű sör gyártásához 2016 januárjától kizárólag Magyarországról származó árpát használnak fel.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter üdvözölte a megállapodást, amely szerinte a magyar minőséget és a magyar gazdák teljesítményét dicsőíti. Elmondta: a Heineken az árszínvonaltól függetlenül vállalta, hogy a kimagasló minőségű magyar sörárpát vásárolja, ezáltal mintegy 100 árpatermesztő számára jelent megbízható értékesítési lehetőséget. A söripari konszern leányvállalata a magyarországi sörárpa termőterületekről betakarított mennyiség 21 százalékát vásárolja fel – tette hozzá.

A miniszter kifejtette, hogy az országban mintegy 100 ezer hektár területen, évente átlagosan 120 ezer tonna sörárpát termelnek, amely a teljes árpatermelés 10-12 százaléka, a magyar sörárpa-termelés mintegy 40 százaléka pedig exportra irányul.

Idén, amellett, hogy rendkívül jó minőségű árpát takarítottak be a gazdák, a terméshozam is rekordszintet ért el, hektáronként 4,8 tonna volt, ami 9 százalékkal haladja meg az előző évit, míg az előző öt év hozamánál 25,2 százalékkal kedvezőbb – mondta Fazekas Sándor. A sörfogyasztással kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyarok 83 százaléka magyar és csak 17 százaléka fogyaszt import söröket.

Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy eddig is elsősorban magyar árpából készült malátát szerzett be sörei előállításához a dunaújvárosi és ógyallai (Szlovákia) malátagyárakból, 2015-ben a sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86 százalékát magyar termelőktől. A kötelezettségvállalásban foglaltak szerint viszont a következő 20 évben kizárólag magyar árpát használnak majd, amely meglátása szerint részben az alacsony vegyszerhasználat eredményeként kiemelkedő minőségű.

Hozzátette: a Heineken cégen belül, a szlovákiai Ógyallán készítenek az árpából malátát, amelyet a régió más országainak sörgyártásában is felhasználnak, így a magyar gazdák részben exportra is termelnek. A vállalat mintegy 20 000 tonna malátát dolgoz fel üzemeiben évente, ez körülbelül 26 000 tonna árpából állítható elő, amely a teljes magyarországi sörárpa-termés 20 százalékának felel meg – olvasható az eseményen kapott tájékoztatásban.

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy az árpa mellett a cég a ciderek gyártásához mintegy 65 ezer tonna almából készülő koncentrátumot vásárol, amely a hazai feldolgozott almamennyiség mintegy 10 százalékának felel meg.

Nagy Ádám, a Gödöllői Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a Heinekennel folytatott 3-4 éves közös munka eredményeként a söripari vállalat igényeinek megfelelő minőségű vetőmagot állítanak elő, amely 2016-tól rendelkezésre áll, ezáltal nem csak a magyar sörárpából készül majd a Soproni, hanem a vetőmag is Magyarországról származik majd.

A Heineken Hungária Zrt. két sörgyárában, a 120 éves soproni sörgyárban és Martfűn állítja elő termékeit, amelyet csaknem 200 országban árusítanak. A közlemény szerint a magyarországi vállalat hazánkban a második, a világon pedig a harmadik legnagyobb sörgyártó vállalat.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Árpatermelésben az oroszok vezetnek a franciák és a németek előtt

2021. február 25. 05:34

A globális árpatermelői listán Oroszország vezet, méghozzá a második helyezetthez képest elég nagy fölénnyel. Franciaország a második listán, a harmadik pedig Németország. A magyarországi termés 1,38 millió tonnát tett ki.

Veszélyes kártevők: kalászosok levéltetvei

2019. március 27. 07:58

Függetlenül attól, hogy a pázsitfűvek (Poaceae) közé tartozó kalászosok kártevői jelentősen megegyeznek, a kártevők nyomon követésének és sikeres megfékezésének mindig nagyobb hangsúlyt kell kapnia az intenzívebb termesztéstechnológiájú állományok (malmi búza, vagy sörárpa) esetében.

Négyéves csúcson a szójabab ára

2020. november 6. 06:05

A chicagói szójabab-határidők négyéves csúcsot értek el csütörtökön, mivel a szárazság Dél-Amerika termőterületein már komoly kínálati aggályokat vet fel az egyre inkább élénkülő kínai kereslet idején.

SAATEN-UNION hibridkalászos-fejlesztések 2020-ban (VIDEÓ!)

2020. július 29. 15:17

Videónkból megismerheti a sokéves tapasztalatainkra alapozott HySEED technológiát a hibridbúza, hibridárpa és hibridrozs esetében is.