Növénytermesztés

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

Agrofórum Online

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várták a február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

„A Kaliforniai-félszigeten ilyenkor egy kicsit melegebb van, de nem annyira, hogy a növények virágozzanak – magyarázta az egyik termesztő. – A kínálat tavaly ilyenkor valamivel erőteljesebb volt, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a termés körülbelül három héttel később érkezett.”

Ha február közepén megélénkül a kereslet, a kínálat a tavalyihoz hasonlóan alakul. A kereslet tekintetében jelenleg jó a helyzet, még ha az ünnepek után a kereslet hajlamos is némileg mérséklődni (az ünnepekre szánt fűszernövények jelentik a kereslet csúcspontját).

Ezután a csökkenés után stabilizálódik, mivel a fogyasztók az új évben egészségesebb étkezési szokások felé fordulnak – az új évvel járó fogadalmak hevében. A fogyasztók egyre jobban kedvelik a friss fűszernövényeket, hiszen ezek könnyen beszerezhetők, gyorsan felhasználhatók, rendkívül mutatósak, ráadásul nemcsak finom ízeket, hanem értékes tápanyagokat is hozzáadnak az ételekhez, amelyek ettől csak még egészségesebbek lesznek.

A bio menta a legnépszerűbb

A friss fűszernövények általános fogyasztási tendenciáit tekintve, azok, amelyek népszerűsége továbbra is folyamatosan növekszik, az olyan alapvető friss fűszernövények, mint a bazsalikom, a metélőhagyma és a petrezselyem.

„A friss bio menta iránti kereslet ugrásszerű növekedését tapasztaljuk – folytatta egy másik fűszernövény-termesztő. – Ez annak tudható be, hogy a menta oly sok mindenre felhasználható, de az interneten is egyre többen használják receptekben, koktélokban és mocktailokban vagy köretként.

Míg az olyan egészséges téli fűszernövények, mint a rozmaring és a kakukkfű fogyasztása változatlan, a fogyasztók olyan fűszernövényekkel is kísérleteznek, mint a levendula, a majoránna, a zsálya és más zöldfűszerek.”

A fűszernövényekkel kapcsolatban azonban problémát jelenthet, hogy érzékenyek a hőmérsékletre, ami kihívást jelenthet az ellátási láncban. Éppen ezért a termesztők arra törekednek, hogy a fűszernövényeket a betakarítástól számított 48 órán belül eljuttassák a vásárlóikhoz, mivel ezek rövidebb ideig eltarthatók.

Ennek ellenére bármikor előfordulhat, hogy az időjárás késlelteti a repülőjáratokat, vagy a teherautók késnek a határon való átkelés miatt, és emiatt a zöldfűszerek nem érnek oda a kívánt időn belül. Február közepétől melegebb idő várható, ami segít majd felgyorsítani a gyógynövények betakarítási ütemét.

(Fotó: PommeGrenade/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Szója lombvesztés: mostantól több is belefér

2025. augusztus 15. 16:10

A szójabab akár 66%-os lombvesztést is tolerálhat terméscsökkenés nélkül – új irány a rovarvédelemben és a permetezési stratégiában.

EU-s szigorítás nehezíti a gabonatermesztők dolgát

2025. augusztus 13. 16:10

2025-ben több hazai gabonatáblában is megjelent az anyarozs. Az EU-s szabályok szigorodása miatt a fertőzés kezelése még nagyobb odafigyelést igényel.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Biogazdálkodás: bejelentkezéstől a tanúsítványig

2019. november 1. 11:43

Számos olyan gazdálkodóval találkozom a hétköznapoban, akik érdekeltek a biotermesztésben, de nem mernek belevágni. Minden adottságuk megvan hozzá, de tartanak a változástól és az ismeretlentől. Akiket csak a bio-ellenőrzéstől való félelem (igen, ilyen is van) tántorít el, azoknak itt egy rövid összefoglaló, mi történik és mire kell számítania egy növénytermesztőnek a bejelentkezéstől a tanúsítvány megszerzéséig.

Hitek és tévhitek a biotermékekről

2019. augusztus 8. 04:37

Mitől lesz bio a bio? Mi a pontos megnevezése? Árulhatom-e a piacon a kezeletlen paradicsomomat? Csak néhány kérdés, amit nap, mint nap hallhatunk a biotermékekkel kapcsolatban.

Pécsről érkezik a gluténérzékenyek "folyékony kenyere"

2019. november 29. 06:38

Két-három év fejlesztés áll a Pécsi Prémium Lager gluténmentes változata mögött, ennyi idő kellett ahhoz, hogy eleget tegyen a rendkívül szigorú ellenőrzési követelményeknek.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.