31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Növénytermesztés

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

Agrofórum Online

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várták a február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

„A Kaliforniai-félszigeten ilyenkor egy kicsit melegebb van, de nem annyira, hogy a növények virágozzanak – magyarázta az egyik termesztő. – A kínálat tavaly ilyenkor valamivel erőteljesebb volt, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a termés körülbelül három héttel később érkezett.”

Ha február közepén megélénkül a kereslet, a kínálat a tavalyihoz hasonlóan alakul. A kereslet tekintetében jelenleg jó a helyzet, még ha az ünnepek után a kereslet hajlamos is némileg mérséklődni (az ünnepekre szánt fűszernövények jelentik a kereslet csúcspontját).

Ezután a csökkenés után stabilizálódik, mivel a fogyasztók az új évben egészségesebb étkezési szokások felé fordulnak – az új évvel járó fogadalmak hevében. A fogyasztók egyre jobban kedvelik a friss fűszernövényeket, hiszen ezek könnyen beszerezhetők, gyorsan felhasználhatók, rendkívül mutatósak, ráadásul nemcsak finom ízeket, hanem értékes tápanyagokat is hozzáadnak az ételekhez, amelyek ettől csak még egészségesebbek lesznek.

A bio menta a legnépszerűbb

A friss fűszernövények általános fogyasztási tendenciáit tekintve, azok, amelyek népszerűsége továbbra is folyamatosan növekszik, az olyan alapvető friss fűszernövények, mint a bazsalikom, a metélőhagyma és a petrezselyem.

„A friss bio menta iránti kereslet ugrásszerű növekedését tapasztaljuk – folytatta egy másik fűszernövény-termesztő. – Ez annak tudható be, hogy a menta oly sok mindenre felhasználható, de az interneten is egyre többen használják receptekben, koktélokban és mocktailokban vagy köretként.

Míg az olyan egészséges téli fűszernövények, mint a rozmaring és a kakukkfű fogyasztása változatlan, a fogyasztók olyan fűszernövényekkel is kísérleteznek, mint a levendula, a majoránna, a zsálya és más zöldfűszerek.”

A fűszernövényekkel kapcsolatban azonban problémát jelenthet, hogy érzékenyek a hőmérsékletre, ami kihívást jelenthet az ellátási láncban. Éppen ezért a termesztők arra törekednek, hogy a fűszernövényeket a betakarítástól számított 48 órán belül eljuttassák a vásárlóikhoz, mivel ezek rövidebb ideig eltarthatók.

Ennek ellenére bármikor előfordulhat, hogy az időjárás késlelteti a repülőjáratokat, vagy a teherautók késnek a határon való átkelés miatt, és emiatt a zöldfűszerek nem érnek oda a kívánt időn belül. Február közepétől melegebb idő várható, ami segít majd felgyorsítani a gyógynövények betakarítási ütemét.

(Fotó: PommeGrenade/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Pécsről érkezik a gluténérzékenyek "folyékony kenyere"

2019. november 29. 06:38

Két-három év fejlesztés áll a Pécsi Prémium Lager gluténmentes változata mögött, ennyi idő kellett ahhoz, hogy eleget tegyen a rendkívül szigorú ellenőrzési követelményeknek.

Lendületben a hazai bioágazat

2019. április 24. 07:17

Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban az ökológiai művelésű ültetvények és szántók aránya nőtt, a közeljövőben az ökogyepterületek nagyobb mértékű emelkedése várható.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Citrushéjból bio tisztítószer? Így készítse el

2023. november 21. 08:10

A legtöbb ember automatikusan kidobja a citrusfélék héját, mondván, ma már úgyis vegykezeltek, nem lehet lereszelni őket, hiszen károsak lehetnek az egészségre. Ez voltaképp igaz, mégis azt állítjuk, hogy a citrusfélék héja mégis remek alapanyag lehet. Hogy mihez? Például házi készítésű tisztítószerekhez.