Növénytermesztés

Millió hibát elkövethetünk a komposzttea elkészítésekor, felsoroljuk, mire érdemes ügyelni

Agrofórum Online

A komposzt és a komposzttea tulajdonságaiban alapvető különbségek vannak, érdemes ezt figyelembe venni, különben kárt okozhatunk a kertünkben, növényeinkben.

A komposztálás egyre inkább divatba jött Magyarországon is, a ház körül, illetve a háztartásban keletkező szerves hulladék hasznosításának valóban ez az egyik legjobb módja. Egyre többször hangzik el a komposzttea neve is, azzal viszont már sokkal körültekintőbben kell bánni, mert az elkészítése és alkalmazása számos buktatót rejt.

A komposzttea tökéletesen alkalmas a talajélet javítására, növényvédelemre, a csírázás serkentésére, sőt biológiai csávázószernek is, illetve a növény regenerációjának segítésére a manapság egyre gyakoribb időjárási szélsőségek (aszály, hőhullám, fagy) után. A komposztteát 2-3 nap alatt elkészíthetjük, mégpedig úgy, hogy egy vödörben komposztot és vizet keverünk össze. Aztán csak időt kell hagyni arra, hogy a hatóanyagok a komposztból a vízbe oldódjanak, illetve felszaporodjanak a talaj és növény számára hasznos mikroorganizmusok.

És itt jöhet rögtön az első buktató: ha nem kevergetjük meg alkalmanként az oldatot, akkor a levegőtlen körülmények miatt büdössé válik. Nehezíti a helyzetet, hogy komposzttea lényegében csak otthon készíthető, mert nincs kereskedelmileg értelmezhető szavatossága, az elkészültét követő 24 órán belül célszerű felhasználni. Tárolni azért nem lehet, mert gyorsan csökken benne a mikróbák változatossága, illetve a kórokozók is felszaporodhatnak. Az Agrofutura kísérlete alapján az oldatot lehet hűtve tartani 5 napon át 2-6 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, de a 7. naptól már jelentősen csökken a mikróbák száma.

Csapvízzel inkább ne

Bár a legkönnyebb csapvizet használni a komposzttea elkészítéséhez, valójában ezzel ártunk a legtöbbet. A csapvízbe ugyanis klórt és klorint tesznek fertőtlenítés céljából, azok viszont elpusztítják a mikróbákat. Esővízzel, kútvízzel megfelelőbb végeredményt kapunk. A mikróbák ráadásul a 18–23 fok közötti hőmérsékleti tartományt kedvelik leginkább, ott aktiválódnak és szaporodnak a legjobban.

Nem mindegy az sem, hogy a komposztteát milyen növényeknél kívánjuk használni. Némelyek a nitrogént nitrát, mások pedig ammónium formájában szeretik felvenni, és az előbbit elsősorban baktériumok, az utóbbit gombák állítják elő. Az igényeinknek megfelelően készítsünk tehát olyan oldatokat, amelyekben a baktériumok vagy a gombák szerepelnek túlsúlyban.

Érdemes odafigyelni a komposzttea kijuttatási idejére is, ehhez a kora reggel vagy a késő délután a legideálisabb. Akkor ugyanis kevesebb a napfény, vagyis minimalizálható a mikróbákat érő UV-sugárzás káros hatása. A levélre fújt oldatnak ráadásul legalább fél óráig rajta kell maradnia, hogy a mikróbák biofilmet képezhessenek maguk körül (ez ragasztja őket a felületre, illetve védi meg őket az UV-sugárzástól). Ha gyorsabban felszárad, akkor nem érjük el a kívánt célt.

Így készül a megfelelő komposzttea:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Decemberben aratják az árpát, ez a legnagyobb fricska a természettől

2025. december 20. 09:10

A klímaváltozás újabb érdekes következménye, hogy a kísérletezéstől nem félő gazdaságok jelentősen kibővíthetik a másodvetésű növények körét.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Komposzttal tette újra termékennyé a talajt egy gazdálkodó

2024. május 29. 09:40

A fiatal termelő egy leromlott talajállapotú területet alakított át ötletes megoldásokkal biogazdasággá. Regeneratív mezőgazdaság – a gyakorlatban.

Komposzttermékek előállítására fejlesztett ki új technológiát egy gödöllői cég

2022. november 14. 19:03

Több mint 300 millió forintból fejlesztett ki új technológiát komposzttermékek előállítására a gödöllői székhelyű, hulladékgazdálkodással foglalkozó Profikomp Környezettechnika Zrt.

Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?

2024. november 5. 05:40

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. Ezen belül megkülönböztetünk hideg és meleg komposztálást.

Mit dobjon a komposztba – és mit ne? Praktikus útmutató

2025. június 30. 13:10

A saját készítésű komposzt nemcsak a kertnek ajándék, hanem pénztárcakímélő és környezetbarát megoldás is.