Növénytermesztés
Növénytermesztés

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

Agrofórum Online

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

A hengeres nagybálákat nem elég csupán elkészíteni, de át is kell őket kötni, illetve be kell csomagolni, hogy a szállítás során ne sérüljenek, valamint a tárolás alatt minél tovább megőrizzék minőségüket.

A necchálós kötözés az 1990-es évek elejétől kezdett egyre elterjedtebbé válni, de ma már a takarófóliás megoldás is megfelelő alternatívája. A jó kötözés lényege, hogy a bála a mozgatások során ne bomoljon szét, a szétbontásig megőrizze formáját, egységét, és persze a beltartalmi értékét.

A bálakészítés során a gépgyártók elsősorban az állásidőt próbálják minimalizálni, vagyis azáltal hatékonyabbá tenni a munkát, hogy a kötözés és a bálakidobás idejére se kelljen hosszú időre megállni. De természetesen az sem mindegy, hogy a 2-3-szor körbetekert háló vagy fólia mennyire képes ellátni a feladatát.

Az izraeli Tama cég a közelmúltban rukkolt elő az EZ Web nevű termékével, amely új megoldást jelent a bálakötözésben. Lényegében a hálós és fóliás kötözést egyesíti magában, vagyis a körbálát úgy tekeri körbe hálóval, hogy az fóliaszerű, akár teljes takarást biztosít.

Új megoldás a bálakötözésben

A gyártó szerint a bála tömörsége, alakja változatlan marad ebben az esetben is, viszont a szétbontáskor keletkező műanyaghulladék mennyisége sokkal kisebb, hiszen 30 százalékban újrahasznosítható műanyagból készül. Egy-egy tekercs 3600 méternyi kötözőanyagot tartalmaz.

Az eltávolítás is könnyű a báláról, ezáltal a kötözőanyag tisztán kerül újrahasznosításra. Az összes körbálázóval kompatibilis termék 123 cm széles, 24 cm átmérőjű, és egy csomagban 28 darab ilyen tekercs található.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új üvegházi uborkafajtát mutattak be

2024. április 21. 10:10

A Blueray RZ elnevezésű uborkafajta a Rijk Zwaan új, saját nemesítésű terméke, amelyet kifejezetten a csúcstechnológiás üvegházas termesztési technológiát használó termelők számára fejlesztettek ki.

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

2024. április 17. 17:40

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

Akár a falon is felmászik az önjáró bálázógép

2023. július 19. 13:10

A címbéli állítás kissé túlzó, de a svájci Lisibach Maschinenbau önjáró bálázógépe könnyedén megbirkózik az akár 45 fokos lejtőkkel-emelkedőkkel is, ez teszi igazán hasznossá.