Növénytermesztés
Növénytermesztés

Növekedett a búza vetésterülete az unió legnagyobb termelőinél

Növekedett a búza vetésterülete az unió legnagyobb termelőinél

Syngenta blog

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő országban növelték a búza vetésterületét, részben azért, mert a száraz időjárás megakadályozta a repce vetését – tudósított a Reuters hírügynökség.

Az EU legnagyobb búzatermelője, Franciaország, az őszi búzát a tavalyinál 3,5 százalékkal nagyobb területen, 5,03 millió hektáron vetette. A vetés általánosságban jó állapotban van, miután az év végi eső csökkentette a korábbi aszály hatását az északi régiókban, a januári hideg időjárás pedig előnyös a búza fejlődésére. „Végre semmi szokatlan: egy tipikus téli helyzetben vagyunk, különösebb aggodalmak nélkül” – mondta Remi Haquin, a FranceAgriMer szakértője.

Németországban az őszi búza vetésterülete 4,6 százalékkal 3,02 millió hektárra bővült, és az ország statisztikai hivatalának becslése szerint a német téli repce vetése 25 százalékkal 917 000 hektárra mérséklődött, míg a német olajos magvak szövetsége 18,1 százalékos csökkenést becsül.

Nagy-Britanniában a búzavetések területe 4 százalékkal, 1,87 millió hektárra nőtt, és a farmerszövetség tudósítása szerint jók a környezeti feltételek, különösen a január közepén lehullott nagy mennyiségű hó javíthatja az idei búzatermés esélyeit.

Lengyelország a negyedik legnagyobb uniós búzatermelő, ahol az ősz folyamán 5 százalékkal, több mint 2 millió hektárra növelték az őszi búza területét. Így viszont a tavaszi búzának kevesebb terület maradt – tette hozzá Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője.

A jövőben is kiemelten támogatják a szójatermesztést? - Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

A szakpolitikus a vasvári székhelyű Karintia Kft. standján a szójatermesztés jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélt. De vajon hogyan fog változni a szójatermesztők támogatása?

Ideális talajteszt - Ismerjük meg jobban termőföldünket!

A hagyományos vegyi profil mellett, a VitTellus a talaj fizikai és biológiai egyensúlyát is méri, majd számszerűsíti. Tökéletes módszer, hogy a gazdák még jobban megismerjék földjüket, és a számok ismeretében megalapozottabb döntéseket hozzanak például a növényvédő szerek használatáról.

Négy tonna feletti hektáronkénti napraforgótermés? Nem elérhetetlen!

A napraforgó vetőmagpiac vezető agrárvállalatának szakértői szerint a jelenlegi kedvezőbb felvásárlási ár miatt idén emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó aránya.

Február eleje óta lehet fejtrágyázni

A trágyázási tilalmi időszak február 15-én ér véget, ugyanakkor a termésnövelő anyagok kijuttatása továbbra is az időjárástól függ.

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

2018. július 4. 08:27

Nagyobb figyelmet kell fordítani az okszerű műtrágyázásra - Yara Nap konferencia, 2019

A konferencia egyik témája volt a digitális megoldások kérdése a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra, továbbá az előadások a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintették, de szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.

2019. január 29. 09:14

Távérzékelés az AgroFIELD programban

A táblákról származó adatsorok értelmezéséhez elengedhetetlen a térinformatika alkalmazása.

2018. március 13. 15:05

Őszi vetésnél fokozottan figyeljünk a talajlakó kártevőkre!

A konkrét, táblaszinten történő kártevő és betegség fellépésének és terjedésének a megfigyelése a földhasználó vagy pedig a vele szerződésben álló növényorvos feladata.

2018. augusztus 19. 11:17