Növénytermesztés

Növénytermesztés sötétben?

Agrofórum Online

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak sikerült kidolgozniuk egy olyan módszert, amely segítségével megkerülhető a természetes, napfénytől függő fotoszintézis. Képesek leszünk hát sötétben növényeket termeszteni?

A fotoszintézis olyan biokémiai folyamatok összessége, melyek során a növények a fényenergiát kis energiájú szervetlen vegyületekből (szén-dioxid és víz) nagyobb energiatartalmú szerves vegyületek szintézisére használják fel – napfény segítségével. A kutatás eredményei szerint azonban napfénytől függetlenül, egy kétlépcsős elektrokatalitikus reakció során lehetséges szén-dioxid, víz, valamint elektromosság segítségével előállítani az úgynevezett acetát nevű vegyületet, mely növényéllettani szempontból alapkőnek tekinthető.

A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy az élelmiszer-előállításban felhasznált szervezetek széles köre termeszthető sötétben, közvetlenül az acetátban gazdag végterméken, beleértve egyes alga-, élesztő-, valamint gombafajokat. Az algák előállítása ezzel a technológiával körülbelül négyszer, az élesztőé körülbelül 18-szor hatékonyabb, mint a fényfüggő tenyésztési mód esetében.

A kutatók azt találták, hogy az így előállított acetátot számos növény képes felhasználni anyagcsere-folyamatai során. Feltételezésük szerint a növényemesítés tudománya segítségével képesek leszünk olyan növényeket is előállítani, amelyek nagyobb hozamra lesznek képesek.

Azzal, hogy ez a valójában ,,mesterséges fotoszintézis” felszabadítja a mezőgazdaságot a teljes napfüggőség alól, új lehetőségek nyílnak az élelmiszertermelésre, ami az éghajlatváltozás tükrében rendkívüli előrelépés. Az aszály, az árvizek és a zsugorodó földterületek következményei kevésbé fenyegetnék a globális élelmezésbiztonságot, ha az emberi és állati fogyasztásra szánt növényeket erőforrás-hatékony, ellenőrzött, és egyébként a klasszikus mezőgazdasági hasznosítás szempontjából értéktelen környezetben termelhetnénk.

Az élelmiszer-előállítás ilyen megközelítését a NASA Deep Space Food Challenge nevű pályázatára nyújtották be, ahol a koncepció az I. forduló döntőse lett. A Deep Space Food Challenge egy olyan nemzetközi tudományos verseny, ahol újszerű élelmiszer-technológiákat felvonultató csapatok mérhetik össze tudásukat. Olyan élelmiszer-termelési technológiákat, amelyek minimális ráfordítást igényelnek, és maximalizálják a biztonságos, tápláló és ízletes táplálék előállítását a hosszú távú űrmissziókban is.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen távlatokat nyithat például a sötétben növekvő paradicsom a jövendőbeli Marslakók számára…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nehéz terepen, de sikeres kukoricatermesztés - Gazdainterjú

2025. október 16. 10:10

Északkelet-Magyarországon, öntözés nélkül 10 t/ha feletti termésátlagot várnak a kukorica betakarításának végére.

50 ezer tonna gabonát foglaltak le, botrányos körülmények közt tárolták, meg is etették volna a fogyasztókkal

2025. október 16. 09:10

Ritka mértékű hanyagságra vall egy nagyvállalat raktározási eljárása, amely során teljesen tönkrement a hatalmas gabonakészlet.

A búzavetés forradalmi módját találták ki, ilyet még biztosan senki sem látott

2025. október 14. 09:10

Soha nem látott új lehetőségeket hoz a növénytermesztésbe az egyetemi kutatók forradalmi megoldása, amely csak előnyökkel jár.

Kijózanító hír a magyar növénytermesztőknek, amerikai műhold támasztotta alá a sejtést

2025. október 13. 09:10

Évek óta aszály sújtja a magyar szántóföldi növénytermesztést, és egy friss amerikai adat most újabb keserű pirulát jelent a hazai gazdáknak.

A Bayer komplex ajánlata kukoricatermelőknek a termésbiztonság fokozására

2022. október 11. 07:34

Field Shield hibridek pajzzsal a kukoricatáblákon

Új portfóliót kínál a Corteva 2024-re

2023. december 23. 10:10

A Corteva Agriscience idén december elején tartotta meg online Média Klub eseményét, mely során Sergii Kharin, a Corteva Agriscience ügyvezető igazgatója, valamint Maria Cîrjă, a vállalat magyarországi, romániai és moldovai marketing vezetője tartott beszámolót. Az ügyvezető kitért a 2023-as évet érintő magyarországi vetőmag és növényvédelmi piaci helyzetre.

Jók a korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

2023. április 25. 11:20

A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon.

Az ősi selyemúton terjedő mezőgazdasági technológia

2018. január 24. 21:01

Egyre több a bizonyíték, hogy az Ázsia területén élő ősi nomád pásztorkodó közösségek növénytermesztési tevékenységet is folytattak.