Növénytermesztés

Növénytermesztés sötétben?

Agrofórum Online

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak sikerült kidolgozniuk egy olyan módszert, amely segítségével megkerülhető a természetes, napfénytől függő fotoszintézis. Képesek leszünk hát sötétben növényeket termeszteni?

A fotoszintézis olyan biokémiai folyamatok összessége, melyek során a növények a fényenergiát kis energiájú szervetlen vegyületekből (szén-dioxid és víz) nagyobb energiatartalmú szerves vegyületek szintézisére használják fel – napfény segítségével. A kutatás eredményei szerint azonban napfénytől függetlenül, egy kétlépcsős elektrokatalitikus reakció során lehetséges szén-dioxid, víz, valamint elektromosság segítségével előállítani az úgynevezett acetát nevű vegyületet, mely növényéllettani szempontból alapkőnek tekinthető.

A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy az élelmiszer-előállításban felhasznált szervezetek széles köre termeszthető sötétben, közvetlenül az acetátban gazdag végterméken, beleértve egyes alga-, élesztő-, valamint gombafajokat. Az algák előállítása ezzel a technológiával körülbelül négyszer, az élesztőé körülbelül 18-szor hatékonyabb, mint a fényfüggő tenyésztési mód esetében.

A kutatók azt találták, hogy az így előállított acetátot számos növény képes felhasználni anyagcsere-folyamatai során. Feltételezésük szerint a növényemesítés tudománya segítségével képesek leszünk olyan növényeket is előállítani, amelyek nagyobb hozamra lesznek képesek.

Azzal, hogy ez a valójában ,,mesterséges fotoszintézis” felszabadítja a mezőgazdaságot a teljes napfüggőség alól, új lehetőségek nyílnak az élelmiszertermelésre, ami az éghajlatváltozás tükrében rendkívüli előrelépés. Az aszály, az árvizek és a zsugorodó földterületek következményei kevésbé fenyegetnék a globális élelmezésbiztonságot, ha az emberi és állati fogyasztásra szánt növényeket erőforrás-hatékony, ellenőrzött, és egyébként a klasszikus mezőgazdasági hasznosítás szempontjából értéktelen környezetben termelhetnénk.

Az élelmiszer-előállítás ilyen megközelítését a NASA Deep Space Food Challenge nevű pályázatára nyújtották be, ahol a koncepció az I. forduló döntőse lett. A Deep Space Food Challenge egy olyan nemzetközi tudományos verseny, ahol újszerű élelmiszer-technológiákat felvonultató csapatok mérhetik össze tudásukat. Olyan élelmiszer-termelési technológiákat, amelyek minimális ráfordítást igényelnek, és maximalizálják a biztonságos, tápláló és ízletes táplálék előállítását a hosszú távú űrmissziókban is.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen távlatokat nyithat például a sötétben növekvő paradicsom a jövendőbeli Marslakók számára…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

A Cortevánál a fenntarthatóság nem választható, hanem kötelező irány

2023. október 17. 13:40

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben mutatta be legújabb megoldásait, ahol az érdeklődők a 2024-es növényvédelmi technológiák és fajtaválasztás kapcsán kaphattak értékes információkat.

Fehérjenövények jövője az EU-ban

2022. július 4. 15:22

Felkérik az Európai Bizottságot arra, hogy vállaljon vezető szerepet a növényi alapú fehérjék előállításának előremozdításában.

Tavaszi növekedésszabályozás repcében

2020. március 4. 11:43

A téli időszakot követően a repceállományok rendszerint kissé legyengülten várják az év eleji tápanyag-utánpótlást. A repce lombozatának alsó részét képező levelek a tél folyamán elhalnak. A levelek elvesztése a téli időszak következménye. Ennek hatására természetesen lassul az állomány tavaszi fejlődése, de nem jelent közvetlen veszélyt a növényre.

Magyarország talajtípusai: csernozjom talaj

2021. október 2. 10:46

A csernozjom talajok esetében magas humusztartalomról, semleges vagy gyengén lúgos pH-ról (mérhető mésztartalommal), kiváló vízgazdálkodásról, jó tápanyag-szolgáltató képességről és viszonylag könnyű művelhetőségről beszélhetünk.