Növénytermesztés
Növénytermesztés

Sok lesz az eső a héten – mutatjuk, hogy hol

Sok lesz az eső a héten – mutatjuk, hogy hol

OMSZ

Az előttünk álló héten záporos, zivataros időre kell készülni. Különösen a hét közepén és elsősorban az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék, mely a növények számára már jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság azonban továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő.

Az elmúlt hét közepe óta szórványosan alakult ki csapadék az országban, számottevő mennyiség csak kisebb körzetekben hullott. Ha július elejéig visszatekintünk, akkor nagyon változatos képet mutat az ország. A Dunántúlon sokfelé, valamint a délkeleti országrészben és helyenként északon is 20-30 mm-nél is több eső esett.

Ugyanakkor vannak területek, melyeket elkerült a csapadék. Így a Nyírség, a Hajdúság és a Dunamellék térségében csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi eső nem volt ebben a hónapban, és az aszály jelei mutatkoznak. Ennek megfelelően a talaj állapotában is nagy különbségek vannak nem csak országosan, hanem viszonylag kis területeken belül is.

A Dunántúl nagy részén és foltokban az Alföldön, illetve északkeleten is nedves a talaj, sőt a Körösök mentén néhol belvíz is megjelent. A középső és mélyebb talajrétegekben azonban csak kevés helyen telített a talaj. A délkeleti országrész kivételével elsősorban az Alföldön van jelentős csapadékhiány és száraz talaj, különösen a Bodrogköz, Rétköz, Nyírség, Hajdúság és a Dunamellék területén. Kánikula, forró nap (Tmax>35 fok) nem volt az elmúlt időszakban sem, de nyári meleg igen: többnyire 27 és 30 fok között alakultak a maximumok az országban, amely egyértelműen ideális a sok napsütéssel párosulva.

Az országban még mindig van aratnivaló, de ennek minősége a többszöri csapadék miatt egyre romlik. A kukorica zömében a virágzás vége – szemfejlődés fenológiai fázisban jár. A napraforgónál is lassan befejeződik a virágzás, és zajlik a magképződés. A korai érésű szőlők már zsendülnek, színeződnek a bogyók, nagyon korai szüret várható.

A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, jelenleg változó talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 880 és 1000 foknap között járnak az országban, és egyre nő a különbség a nyugati és a délkeleti tájak között.  A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, így növényeink fenológiai fázisai is előnyben vannak, bár június utolsó harmadának az átlagosnál hűvösebb időjárása lassította a hőösszeg növekedést, vagyis valamelyest apadt a meleg április és május során szerzett több hetes előny.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképen a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen csökkent a sárga és vörös szín aránya, zöld színek jelzik a kukorica és a napraforgó táblákon az intenzív növekedést, a jelenlegi térképen még nem jelenik meg a virágzásból adódó csökkenés. Az anomália térkép alapján, a legtöbb helyen a sokéves átlag fölötti a zöld tömeg aránya, de a Tiszántúl déli részén, különösen Szarvas környékén a más területekhez képest júniusban hullott kevesebb csapadékkal összefüggésben lehet a negatív anomália.

Az előttünk álló héten majdnem minden nap, de általában csak szórványosan várható zápor, zivatar. Szerdán és csütörtökön azonban sokfelé, főleg az ország északkeleti felében várható jelentős csapadék. A hétfő reggelig várható összcsapadék ez utóbbi területeken akár a 20-30 mm-t is meghaladhatja, míg a Dunántúlon ettől jóval kevesebb valószínű.

Az előrejelzést azonban a keleties áramlás a szokásosnál nagyobb bizonytalansággal terheli. A csapadék a mezőgazdasági kultúráknak már nagyon jól jön, különösen a korábban részletezett száraz talajú területeken.

A kukoricának és a napraforgónak is most van legnagyobb szüksége a csapadékra. A csapadékkal pár fokos átmeneti lehűlés is érkezik, de jellemzően marad a nyári meleg 30 fok közeli, a körüli maximumokkal. Forró nap (Tmax>35 fok), mely meghaladná kultúrnövényeink optimumát, továbbra sem valószínű. A csapadékos időszakokon kívül minden nap 40-50% alá csökken a levegő páratartalma, ugyanakkor szerdától péntekig többfelé magas páratartalomra kell számítani, mely a gombás megbetegedéseknek kedvez.

Meglehetősen szeles idő várható: az északi, északnyugati szél gyakran és nagy területen megerősödik, szerdán és csütörtökön viharossá fokozódik, mely a permetezési munkákat megakadályozza. Viharos széllökések zivatarok környezetében is kialakulhatnak majd. Előre láthatólag szombatra mérséklődik a légmozgás.

Csehországban a tavalyinál kevesebb gabonát tárolhatnak be az idén

Az egy hónapja kiadott becslés még 8,2 százalékos gabonatermés-csökkenéssel számolt. Ennek ellenére az idei termés a harmadik legrosszabb lesz az utóbbi évtizedben.

Átlag feletti szójatermés várható Baranya megyében

Magyarországon 55-60 ezer hektáron termelnek szóját, jelentős részét Baranyában. A fehérjenövény idei megyei vetésterülete meghaladja a 17 ezer hektárt.

A BASF lezárta több Bayer üzletág és eszköz akvizícióját

A BASF sikeresen lezárta több Bayer üzletág és eszköz akvizícióját. Az ügylet kiegészíti a BASF saját növényvédelmi, biotechnológiai és digitális tevékenységeit, és ezzel a vállalat belép a vetőmagnemesítés, előállítás és kereskedelem területére.

Emelkedhet a kalászos vetőmagok ára

Az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kapunk majd pontos képet, amikor a tagságtól megérkeznek majd a tényleges adatok.

Ilyen lesz az időjárás a következő napokban

Többször várható zápor, akár heves zivatar, de marad a meleg: a hét elején 34 fok is lehet, a hétvégére is csak pár fokkal mérséklődik a hőség.

2018. június 10. 18:18

Agrometeorológia: országos áztató eső nem valószínű – terméskiesés lehet a következmény

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű.

2018. május 22. 14:00

Tokaj 3 hét előnyben: augusztusban kezdődhet a szüret

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

2018. július 18. 09:50