Növénytermesztés

Új csúcson az ipari kendertermesztés Németországban

Agrofórum Online

A Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Hivatal (BLE) jelenlegi adatai azt mutatják, hogy Németországban ipari kendert már 5362 hektáron termesztenek. Az ipari kendertermesztéssel rendelkező mezőgazdasági területek száma az elmúlt hat évben csaknem hétszeresére nőtt, és 2020-ban 691 ilyen terület szerepel a statisztikákban.

A művelés alatt álló terület nagysága is ennek megfelelően növekedett. Miután a rostkender termesztésére vonatkozó, 1982-ben bevezetett tilalmat 1996-ban feloldották, a művelési terület a 1999-re már 4068 hektárra nőtt. Az EU ipari kender-támogatásának megszüntetése a művelt területek és az ezzel foglalkozó gazdaságok számának csökkenéséhez vezetett a 2010 és 2013 közötti években; de azóta az összkép javult. 2019-ben az ipari kender termőterülete, 4 508 hektárt tett ki és először haladta meg az 1999-es csúcsot. 2020-ban további 854 hektárral nőtt az összterület.

Az ipari kender akár a papír-, akár a textilgyártásban, de építő- és szigetelőanyagként vagy az állattartásban alomként is használható. A kender sokféleképpen használható megújuló nyersanyagnak számít.

Ezenkívül az ipari kender termesztése jót tesz a talajnak, és hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz. Az ipari kender mély gyökereivel a talaj alsóbb rétegeiből vesz vizet, nagyrészt igénytelen, robusztus és kiválóan elnyomja a gyomokat. A betegségek és a kártevők szintén ritkán jelentenek problémát az ipari kendernek.

A jóváhagyott ipari kenderfajtákat 1996 óta szabad újra termeszteni Németországban, de csak a gazdaságokban, és csak akkor, ha a tetrahidrokannabinol (THC), azaz a virágok pszichoaktív összetevőjének tartalma 0,2 százalék alatt marad.

A Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Hivatal (BLE) kizárólagos felelőssége a termesztett ipari kenderfajták megengedett THC-tartalmának ellenőrzése. Minden termelőnek be kell jelentenie a termesztést a BLE és a szövetségi tartomány felé. Ezenkívül a virágzás kezdetét is be kell jelenteni, a BLE ezután a helyszínen vesz mintákat a THC-tartalom meghatározásához. Az ipari kender betakarítása csak akkor kezdődhet, ha a hatóságok engedélyezték azt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha hiányosan kelt a kukorica: hogyan találjuk meg az okát?

2025. január 30. 11:10

A termelők sokszor maguk sem értik, hogy mi okozza a kukoricaállományukban a hiányos, foltos kelést. Pedig kis keresgéléssel feltárhatók az okok.

A kukorica felépítése határozza meg, hol teljesít a legjobban

2025. január 27. 14:40

Így maximalizálhatja a hozamot: a hibridek levélszerkezete és csőtípusa befolyásolja, hogy intenzív vagy stressznek kitett területen vethetők-e.

Direktvetés angol technológiával: van, aki erre esküszik

2025. január 23. 09:40

A német gazdálkodó több előnyét látja a no-tillnek, mint hátrányát. A speciális vetési körülményekhez pedig egy direktvető gépet vásárolt.

Hol terveznek költségcsökkentést a gazdálkodók 2025-ben?

2025. január 20. 10:10

Az árrés és a bevételek egyre kisebbek, muszáj a kiadásokat megfogni, a költségeket csökkenteni. Melyik ujjába harap a termelő?

Késői, de jó cseresznyetermésre számítanak a németek

2021. június 29. 05:47

A gyümölcstermesztők 2021-ben már szabadabban foglalkoztathatják idénymunkásaikat a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben, mint tavaly.

Európában egyértelműen Németország számít a burgonya otthonának

2021. augusztus 21. 12:01

Németországhoz tartozik az Európai Unió burgonyabetakarításának több mint 21 százaléka.

Drága lesz a húsvéti tojás Németországban

2023. április 3. 08:03

Idén húsvétkor a német fogyasztóknak a szokásosnál jóval mélyebben kell belenyúlniuk a zsebükbe a tojásért.

Bajban a német sörfőzdék a koronavírus miatt

2021. február 16. 03:47

Sok helyen egyszerűen a csatornába öntik a sört. Ez keserű időszak a németországi sörfőzők, italkereskedők és vendéglők számára.