Növénytermesztés

Új remény a kalászfuzárium elleni küzdelemben

Agrofórum Online

A kalászfuzárium (Fusarium spp.) hazánkban is a búza egyik legjelentősebb betegségének okozója, amely ellen csak különböző agrotechnikai eljárások kombinálásával lehet védekezni. Teljes genetikai védettség egyelőre nincs, de ellenállóbb fajták már léteznek.

A betegség azért is különösen veszélyes, mert a különféle fuzáriumfajok különféle mikotoxinokat termelnek. Az ezekkel fertőzött gabona fogyasztásra alkalmatlan, mert többféle megbetegedést is okozhat. Az Adelaide-i Egyetem kutatóinak egy fontos felfedezése segíthet csökkenteni a kalászfuzáriózis okozta a gazdasági károkat.

A felfedezés genetikai alapjai

Bár egyes búzafajták az Fhb1 lókuszban található TaHRC gén hatásának köszönhetően ellenállóak az fuzáriummal szemben, eddig nem volt ismert, hogyan működik ez a gén a búza sejtjeiben. A Nanjingi Mezőgazdasági Egyetemmel együttműködve az Adelaide-i Egyetem kutatócsoportja kimutatta, hogy a TaHRC a búzasejtek sejtmagjában fejti ki hatását. Így képes növelni vagy csökkenteni a növény fuzáriumra fogékonyságát.

„A TaHRC-nek két változata van, amelyek ellentétes hatást gyakorolnak egy specifikus fehérjekomplex kondenzációjára a sejtmagban – mondta dr. Xiujuan Yang, az egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Borászati Iskolájának munkatársa. – Ha a komplex kondenzálódik [összeáll], akkor az fuzáriumra való fogékonyságot eredményez. Míg ha diffundál [elvegyül], az a fuzáriummal szembeni rezisztenciát biztosít.”

Akár 100%-os termésveszteség

A kalászfuzárium az elmúlt években jelentős károkat okozott a búzatermesztésben. A 2022-es szezonban Ausztráliában akár 100 százalékos terméskiesést is előidézhetett. A betegség az 1970-es évek óta világszerte terjed, de az éghajlatváltozás fokozta előfordulásának gyakoriságát.

„Ausztrália jó minőségű búzatermesztésének hírnevét a virágzás és a szemkitelítődés idején jellemzően a száraz évszakkal egybeeső, szerencsés éghajlati viszonyainak köszönheti. Ez segít elkerülni számos gombás betegséget, amelyek a párás időjárásban fejlődnek – emelte ki dr. Yang. – Azonban az éghajlatváltozás nyomán a 2022-es csapadékos tavasz vezetett ahhoz, hogy a fuzárium széles körben elterjedt Kelet-Ausztráliában.”

A nemesítés profitálhat a felfedezésből

Az ausztrál durumbúzafajták mind nagyon fogékonyak a betegségre, de nem világos, hogy a kenyérbúzafajták milyen szintű rezisztenciával rendelkeznek. dr. Yang reméli, hogy ez az alapvető felfedezés segítségükre lehet a kalászfuzáriózis leküzdésében.

„Eredményeink reményt adnak a kalászfuzárium-rezisztencia új és továbbfejlesztett formáinak kifejlesztésére – mondja dr. Yang. – Az Fhb1-en túli mögöttes mechanizmusok megértésével újszerű nemesítési stratégiákat dolgozhatunk ki a rezisztenciaforrások diverzifikálása érdekében. Kutatásunk megnyitja az utat az ellenállóbb és fenntarthatóbb búzafajták kifejlesztése előtt a jövő mezőgazdasága számára, és fényt deríthet más fuzárium okozta betegségek hátterére.”

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Válasszon szempontot, mi adjuk hozzá a napraforgót

2023. december 7. 11:10

Hibridjeink a megbízhatóságot képviselik, legyen szó alkalmazkodóképességről, olajtartalomról, rezisztenciáról vagy gyomirtási rendszerről.

A „karcsúsító uborkára” fényes jövő vár a fogyókúrázók körében

2024. május 28. 13:40

A karcsúsító uborka olyan anyagot tartalmaz, amely megakadályozza a cukor zsírrá alakulását. Jól hangzik, ugye? És Kínában már termesztik is.

Így válhat édesebbé a paradicsom

2023. július 17. 17:10

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

Csúcshibridek a megújult kukoricaportfólióban

2020. január 14. 07:36

Az elmúlt évek során egyre szélsőségesebbé váló időjárással kapcsolatos tapasztalatok is arra sarkallnak minket, hogy a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, partnereink számára magas jövedelmezőséget biztosító új kukoricahibridekkel tudjunk versenyképes alternatívát felmutatni.