Talajélet
Fizetett tartalom
Talajélet
Fizetett tartalom

Intenzív növénytermesztés intenzív talajerő-gazdálkodással

Intenzív növénytermesztés intenzív talajerő-gazdálkodással

AGRO.bio Hungary Kft.

A mezőgazdasági termelés intenzívvé válásával megnövekedett a kultúrnövények számára kiadott tápelemek és növényvédő szerek mennyisége, amelyet a legújabb genetika felhasználásával nemesített fajták és hibridek vesznek fel a hagyományosnál magasabb és jobb minőségű termés elérésének érdekében.

Ahhoz, hogy a megnövekedett elvárásoknak a növények eleget tudjanak tenni, a termesztőközeget (azaz a talajt) is alkalmassá kell tennünk az intenzívvé vált igények megfelelő szintű kielégítésére. A mikrobiológia két területen nyújt ebben segítséget:

1. a gazdasági növények gyökérzónájának aktivitását, vitalitását növeli meg, illetve
2. a talajba került, a normális többszörösét meghaladó mennyiségű növényi maradvány lebontását teszi intenzívebbé és gyorsabbá.

Mit jelent pontosan ez utóbbi kijelentés?

Egy bolygatatlan területen a talajban élő őshonos mikróba populáció normál esetben az elpusztult egynyári növények gyökereit és az évelő növények gyökereinek elhaló részeit bontja el, és tárja fel a bennük lévő tápelemeket. A szántóföldeken most betakarításra kerülő napraforgó és kukorica után nemcsak 3-5 tonna gyökér-, hanem további 6-10 tonna szármaradvány kerül a talajba. Ennek megfelelő „feldolgozásához” alkalmazhatjuk a mikrobiológiai oltóanyagokat, amelyek az intenzív tarlóbontáshoz szükséges és a folyamat megnövekedett nitrogén igényét biztosító speciális törzseket tartalmaznak.

Az AGRO.bio Kft. megbízásából a NÉBIH pécsi talajbiológiai laboratóriumában szakemberek kétféle talajtípuson és három növény esetében vizsgálták a mikrobiológiai oltóanyagok alkalmazásával végzett tarlóbontás dinamikáját. A kukorica és napraforgó szármaradványok esetében az eredmények azt mutatják, hogy BactoFil Cell alkalmazásával 10 hónap alatt a tarlómaradványok tömege 80-90%-kal csökken, azaz bomlik el és válik felvehetővé a következő növény számára.

 


A BactoFil Cell alkalmazásával a növényi maradványokból feltárt tápelemek hatása már az utóveteményben is mérhető.

Az AGRO.bio kardoskúti demo farmján, napraforgó szármaradványainak kezelése után az utóvetemény őszi búzában végzett értékelés pozitív eredményt mutatott a kezeletlen kontroll területhez (100%) képest:

Felhasználási javaslat:

A BactoFil Cell tarlóbontó oltóanyagot (1 l/ha 200-400 l/ha vízmennyiséggel) közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Mivel a készítményben található törzsek enzimjei azok külső falához tapadnak, ezért törekedni kell a minél jobb permetléborításra. Ha kijuttató szerkezettel (BactoFil T-Jet) végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A munkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítően egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Amennyiben őszi kalászos kerül a kapások után a vetésforgóban a területre, akkor a tarlóbontással egy menetben a következő kultúra oltása is elvégezhető. Ebben az esetben javasoljuk a BactoFil Cell 1 l/ha mellé a BactoFil A10 1 l/ha és/vagy TrichoMax 1 kg/ha felhasználását. A BactoFil A10 a gyökérzónában élőbaktériumokat, míg a TrichoMax hiperparazita gombatörzset tartalmaz. Mindkét termék segíti a növények ellátását tápanyagokkal (N-kötés, PK-mobilizálás), hormonokkal, vitaminokkal, biokontroll hatású, azaz segít távol tartani a növénytől a kórokozó gombákat.

További információkért látogasson el weboldalunkra, vagy keresse területi szaktanácsadóinkat!

Szármaradványokban rejlő értékek, a tarlóbontás jelentősége

2019. június 17. 06:19

A magyarországi mezőgazdasági melléktermékek közül a kukoricaszár és a búzaszalma együttes éves mennyisége 1520 millió tonna, amelynek csak töredéke humifikálódik évente, sokszor az erőműi felhasználás, vagy a szántóföldről való lehordás miatt. Pedig e cellulóztartalamú biomassza feltáródása, humifikálódása a szántóföldi növények számára folyamatos, kiegyenlített tápelem- és tápanyag-ellátást biztosíthatna. Amennyiben ezek az anyagok a növény szármaradványaiból mobilizálódnak, a talaj ilyen jellegű anyagvesztesége csökken.

Még mindig tart a nagy STIHL-akció - ajándék fűrész jár a lombtrágya-csomaghoz

2019. május 16. 09:37

Továbbra is megrendelhető a Natur Agro Hungária lombtrágya-csomagja, melyhez 200 hektár feletti rendelés esetén ajándék Stihl-fűrész is jár a gazdáknak.

Nagyobb bevétel és ajándék STIHL-fűrész - válassza a Natur Technológiát!

2019. május 9. 12:58

Itt az idő, hogy Ön is csatlakozzon ahhoz az 1600-nál is több magyar gazdához, akik elégedetten használják a Natur Technológiát.

Miért is fontos csapadékmentes időszakban a talajbaktérium készítmények használata?

2019. április 10. 13:36

A kérdést Holopovics Zoltánnak, az Agrova Kft. Fejlesztési- és Szakmai vezetőjének és Varga Sándornak, Biológiai- és Talajerőgazdálkodási Szakmérnökünknek tettük fel.

Újdonság a Syngenta kínálatában - nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak

2019. január 24. 09:54

Több éves kutató- és fejlesztőmunka eredményeként a kalászos gabona területén 2019-től elérhető a gazdálkodók számára az Elatus Era. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és a fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

Az ősi selyemúton terjedő mezőgazdasági technológia

2018. január 24. 21:01

Egyre több a bizonyíték, hogy az Ázsia területén élő ősi nomád pásztorkodó közösségek növénytermesztési tevékenységet is folytattak.