Talajélet
Fizetett tartalom
Talajélet
Fizetett tartalom

Intenzív növénytermesztés intenzív talajerő-gazdálkodással

Intenzív növénytermesztés intenzív talajerő-gazdálkodással

AGRO.bio Hungary Kft.

A mezőgazdasági termelés intenzívvé válásával megnövekedett a kultúrnövények számára kiadott tápelemek és növényvédő szerek mennyisége, amelyet a legújabb genetika felhasználásával nemesített fajták és hibridek vesznek fel a hagyományosnál magasabb és jobb minőségű termés elérésének érdekében.

Ahhoz, hogy a megnövekedett elvárásoknak a növények eleget tudjanak tenni, a termesztőközeget (azaz a talajt) is alkalmassá kell tennünk az intenzívvé vált igények megfelelő szintű kielégítésére. A mikrobiológia két területen nyújt ebben segítséget:

1. a gazdasági növények gyökérzónájának aktivitását, vitalitását növeli meg, illetve
2. a talajba került, a normális többszörösét meghaladó mennyiségű növényi maradvány lebontását teszi intenzívebbé és gyorsabbá.

Mit jelent pontosan ez utóbbi kijelentés?

Egy bolygatatlan területen a talajban élő őshonos mikróba populáció normál esetben az elpusztult egynyári növények gyökereit és az évelő növények gyökereinek elhaló részeit bontja el, és tárja fel a bennük lévő tápelemeket. A szántóföldeken most betakarításra kerülő napraforgó és kukorica után nemcsak 3-5 tonna gyökér-, hanem további 6-10 tonna szármaradvány kerül a talajba. Ennek megfelelő „feldolgozásához” alkalmazhatjuk a mikrobiológiai oltóanyagokat, amelyek az intenzív tarlóbontáshoz szükséges és a folyamat megnövekedett nitrogén igényét biztosító speciális törzseket tartalmaznak.

Az AGRO.bio Kft. megbízásából a NÉBIH pécsi talajbiológiai laboratóriumában szakemberek kétféle talajtípuson és három növény esetében vizsgálták a mikrobiológiai oltóanyagok alkalmazásával végzett tarlóbontás dinamikáját. A kukorica és napraforgó szármaradványok esetében az eredmények azt mutatják, hogy BactoFil Cell alkalmazásával 10 hónap alatt a tarlómaradványok tömege 80-90%-kal csökken, azaz bomlik el és válik felvehetővé a következő növény számára.

 


A BactoFil Cell alkalmazásával a növényi maradványokból feltárt tápelemek hatása már az utóveteményben is mérhető.

Az AGRO.bio kardoskúti demo farmján, napraforgó szármaradványainak kezelése után az utóvetemény őszi búzában végzett értékelés pozitív eredményt mutatott a kezeletlen kontroll területhez (100%) képest:

Felhasználási javaslat:

A BactoFil Cell tarlóbontó oltóanyagot (1 l/ha 200-400 l/ha vízmennyiséggel) közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Mivel a készítményben található törzsek enzimjei azok külső falához tapadnak, ezért törekedni kell a minél jobb permetléborításra. Ha kijuttató szerkezettel (BactoFil T-Jet) végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A munkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítően egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Amennyiben őszi kalászos kerül a kapások után a vetésforgóban a területre, akkor a tarlóbontással egy menetben a következő kultúra oltása is elvégezhető. Ebben az esetben javasoljuk a BactoFil Cell 1 l/ha mellé a BactoFil A10 1 l/ha és/vagy TrichoMax 1 kg/ha felhasználását. A BactoFil A10 a gyökérzónában élőbaktériumokat, míg a TrichoMax hiperparazita gombatörzset tartalmaz. Mindkét termék segíti a növények ellátását tápanyagokkal (N-kötés, PK-mobilizálás), hormonokkal, vitaminokkal, biokontroll hatású, azaz segít távol tartani a növénytől a kórokozó gombákat.

További információkért látogasson el weboldalunkra, vagy keresse területi szaktanácsadóinkat!

BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termesztés technológiájában

2019. szeptember 10. 14:33

A növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

Kincset rejtő szkleróciumok

2019. augusztus 25. 10:13

A talajeredetű (soilborne) kórokozók által okozott termésveszteség világszerte egyre fokozódik. Nem teszi egyszerűvé az ellenük való védekezést az a tulajdonságuk, hogy a szklerócium (a gomba kitartó képlete) hosszú ideig megőrzi a talajban az életképességét. Német és osztrák résztvevőkből álló kutatócsoport e gombák elleni új védekezési módszer fejlesztésén dolgozik.

Tarlóbontás okosan

2019. augusztus 21. 05:36

A növénytermesztés régebben egy biológiai körforgás volt. A terményt betakarították, a szármaradványok a területen maradtak és az istállótrágyát a területekre kihordták és bedolgozták. A szerves trágya rendszeres használatával és a tarlómaradványok elbontásával biztosították a talaj biológiai életképességét, a talaj szerves anyagának, humusztartalmának szintentartását.

A szármaradványban rejlő értékek

2019. augusztus 14. 08:38

A talajművelés sikere az időzítésen, az agrotechnikai eljárásokon és a megfelelő talajéleten múlik. Ahhoz, hogy jelentősebb mennyiségű szerves anyag kerüljön a termőföldbe, a tarlómaradványokat is a talajba kell forgatni, de a szármaradványok csak mikrobák segítségével képesek lebomlani.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

2018. március 19. 07:47

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Az esőerdő rovására bővül a brazil szójatermesztés

2019. szeptember 7. 12:30

A 2019/2020-as szezonban a brazil szójatermés elérheti a 123 millió tonnát is, míg a világ legnagyobb szójafogyasztója, Kína csupán mintegy 17 millió tonnát takaríthat be.

AgroFIELD Akadémia Konferencia - Dr. Abdul M. Mouazen professzor előadásának előzetese – VIDEÓ!

2019. január 19. 08:17

Dr. Abdul M. Mouazen professzor a talajtömörödöttség-érzékelési eljárásokról, a helyspecifikus talajművelésről tart előadást az AgroFIELD Akadémia Konferencián, Kecskeméten, 2019. február 7-én.

Kukoricásban nem érdemes kannabiszt termeszteni

2018. szeptember 7. 09:37

A 62 éves, növénytermesztő szakképzettségű férfit már korábban is vádolták kábítószer-tartalmú növények termesztésével, amely miatt nem jogerősen 12 év fegyházbüntetést kapott 2015-ben.