Alex Harrell és Randy Dowdy is világrekord szójatermést értek el a gazdaságukban. Az elsődleges céljuk azonban nem a rekorddöntés, hanem a kísérletezés volt, aminek eredményeit az árutermelésben tudják kamatoztatni.
Alex Harrell 3000 hektáron gazdálkodik édesapjával a georgiai Smithville közelében. Az elmúlt szezonban 13 853,72 kg/hektár átlagterméssel megdöntötte az öntözött szója világrekordját. Kukoricát, szóját, búzát és görögdinnyét termeszt, és úgy gazdálkodik, hogy minden hektáron növelje a terméshozamot.
Randy Dowdy első generációs gazdálkodó, aki kukoricát, szóját, búzát és földimogyorót termeszt a Georgia állambeli Valdostában. Randy 2014-ben 33 827,29 kg/ha terméshozammal felállította az öntözött kukorica, 2016-ban pedig 11 499,93 kg/ha terméshozammal az öntözött szója világrekordját.
Mi kell ahhoz, hogy 13,5 tonna szóját termesszen valaki egy hektáron?
Alex Harrell: Nincs egyetlen megoldás. A talajmintáinkat egyhektáros rácsháló alapján veszünk minden hektáron, amit megművelünk. A talaj egyensúlyával és tápanyag-feltöltöttségével kezdjük, majd kiválasztjuk a használt fajtákat, gyomirtó szereket és gombaölő szereket. Menet közben is mintákat veszünk, és azok alapján pontosítjuk a növények tápanyagellátását. Ez egy rendszerszemléletű megközelítés az elejétől a végéig.
Randy Dowdy: A termelőknek azt tanítjuk, hogyan maximalizálják a befektetés megtérülését. Meg kell érteni, honnan származik a hozam, majd pedig hogy hol marad el a hozam, tudni, hogy mi kifizetődő és mi nem. Mindig is bátorítottam a többi termelőt, hogy végezzenek kísérleteket a gazdaságukban. A kulcs az információ megosztása másokkal, a másoktól való és a gazdaságban rendelkezésre álló adatokból való tanulás.
Alex Harrell: 7 dolláros kukoricával és 15 dolláros szójával sokkal könnyebb dolgozni, mint 4 dolláros kukoricával és 10 dolláros szójával. Mindenki tudja, mi működik a saját gazdaságában, és mi biztosítja számára a befektetés megtérülését (ROI). Az új termékeket teszteljük, hogy lássuk, mi biztosítja a legnagyobb megtérülést. Biztosan nem fogunk egy terméket azért az egész gazdaságban használni, mert jó a marketingje és szép a címkéje. Tudjuk, hogy mi az, ami működik, és ehhez fogunk ragaszkodni.
Mi segítette a legjobban a hozamrekordok elérését, és mi növeli a legjobban a hozamot?
Alex Harrell: A legfontosabb, hogy megtanultam, mely termékek működnek és melyek nem. Minden cég azt mondja, hogy neki van a legjobb terméke. Mi például 400 kísérletet néztünk meg 30 különböző bórtermékkel. Az eredmények alapján megtaláltuk azt az ötöt, amelyik hatásos volt. Ezen adatok birtokában könnyebben kitalálhatjuk, hogy milyen termékeket használjunk, ha az a célunk, hogy hektáronként 5 dollárt költsünk, és 10 dollárt szeretnénk visszakapni. Adatokkal kell alátámasztani a döntéseinket.
A hozamra a vetőgép van a legnagyobb hatással. Minden terméknél jobb eredményt ad az egyenletes állomány, az egyenletes kelés. Tudom, hogy ez elég egyszerűen hangzik, de kétségtelenül ez a legfontosabb. A jobb állomány és a jobb kelés nagyobb terméshozamot eredményez.
Randy Dowdy: Szerintem a különbség a jó és a remek gazdálkodó között az időzítésben, a részletekre való odafigyelésben és a személyes elfogadás szintjében rejlik. Ezt a három dolgot mi irányítjuk, bizonyos mértékig. Hiszek abban, hogy az adott kultúrát folyton tanulmányozni kell, hogy megértsük, hol növelhető a hozam, és hol veszik el.
Mit lehet tenni, hogy minimalizáljuk a stresszt a szezon alatt?
Alex Harrell: A magasabb terméshozam egyik legfontosabb stratégiája a stressz minimalizálása, legyen szó kukoricáról vagy szójáról. Az időjárással, illetve a csapadékkal nem tudunk mit kezdeni. A hőséget öntözéssel minimalizáljuk. A gombaölő szerek nagy problémát jelentenek számunkra, mert sok betegséggel kell megküzdenünk. Meg kell győződni arról, hogy a gyomirtó szereket időben kijuttatjuk. Ezeken kívül ott vannak a rovarok, betegségek – hosszú a lista, mi stresszeli a növényeket. Bármi, amivel ezeket visszaszoríthatjuk, a termésmennyiségre lesz hatással.
Melyek azok a módszerek, amelyek a rekordhozamú parcellákról átemelhetők voltak az árutermelő területekre?
Alex Harrell: A kiemelkedő hozamú parcellákat azért hozzuk létre, hogy tanulhassunk belőlük, és nem a verseny miatt. Amit az itt végzett kísérletből megtanultunk, azt a többi hektárra is átültethetjük, hogy növeljük a gazdaság teljesítményét. Voltak olyan termékek, amelyekről azt hittem, hogy nagyot szólnak majd, de végül kudarcot vallottak. De rengeteg olyan dolgot tanultunk meg, ami valóban működik – néha azokról van szó, amikre nem is gondolunk.
Randy Dowdy: Mindenekelőtt termékenységre van szükségünk. Minden évben talajmintákat veszünk, mert meg akarom érteni a terméshozam eltéréseit, hogy ugyanazon a területen miért lesz az egyik sarokban feleakkora a termés, mint a másikban. Mindent megteszek a talaj megfelelő pH-értéke érdekében. Nem sokan vesznek minden évben talajmintát sem. Pedig fontos, hogy jó adatokkal rendelkezzünk, hogy valós időben tudjunk jó döntéseket hozni a termékenységgel kapcsolatban.
Ezután a kelés és a jó állomány kiemelkedő jelentőségű. A kukoricánál tudjuk, hogy a vetőmagok egyesével történő elvetése fontos. A szójavetés első számú ellensége az, hogy túl gyorsan akarunk végezni. Nézze meg a növényeket, és nézze meg, hogy hány hüvely van növényenként a duplán vetett szóján az egyenként elvetett szójával szemben.
Az egyidejű kelés ugyanolyan fontos a szójában, mint a kukoricában. Hogyan érhető ez el? Ellenőriztük a vetésmélységet? Minden a vetőgéptől indul. A gombaölő szerek, rovarölő szerek és mikrotápanyagok költségének megtérülése mind nagyobb, ha az állomány egyszerre kel ki. Ha a kelés nem megfelelő, később arra a területre már nem költök sokat. De ha a kelés egyenletes, ott pénzt költök, és azt a szántóföldet jobban segítem.
Az Egyesült Államokban a szója jelenlegi átlagos terméshozama körülbelül 3,5 t/ha, pedig a rekordok bizonyítják, hogy a terméshozam-potenciál sokkal magasabb. A két gazdálkodó világrekord terméshozama nagyon kemény munkával járt. Mit lehet ebből tanulni? Hogy a kísérletezés, az új dolgok befogadása a fejlődés alapja. A saját területeken kell teszteket végezni, új eljárásokat kipróbálni, évről évre változtatni. És ami sikeres, azt beépíteni a technológiába. Így javul a befektetés megtérülése és a hozam.
A cikk a Successful Farming interjújának kivonata.
Fotó: Pixabay