A kristálycukor könnyen beszerezhető, kalóriadús alapélelmiszer, de arra, hogy a növénytermesztésben is hasznosítható, sőt, termésnövelő hatása lehet, kevesen gondolnak. Egy gazdálkodó viszont évek óta kísérletezik vele, saját elmondása szerint jó eredménnyel.
A cukrot nitrogénműtrágyával együtt juttatja ki, amivel azt éri el, hogy megnő a búza fehérjetartalma. Azonban azt is elmondta, hogy ennél a kezelésnél az időzítés kulcsfontosságú, ráadásul az eljárásnak vannak hátulütői is.
Több fehérje és nagyobb terméshozam
Az Unser Land, a Bajor Rádió egyik csatornája YouTube-videójában ketten számolnak be a cukor és a nitrogén permetezésével kapcsolatos tapasztalatairól. Michael Muhr termesztő több éve gyűjti az információkat arról, hogy milyen hatása van a 150 liter vízben feloldott, hektáronkénti 5 kg cukor és 5 kg nitrogénműtrágya keverékének.
Egy bajor mezőgazdasági kereskedelmi vállalat tanácsadója szerint a permetezés pozitívan hat a hektolitersúlyra és a fehérjetermésre. A kezelés akár 3,5 tonnával is növelheti a terméshozamot. A szaktanácsadó becslése szerint a kezelés hektáronként mintegy 80 euró értékben növelheti a terméshozamot, viszont ehhez képest csupán 30 euróba kerül. További előnye, hogy a búza jobban ellenáll a szárazság okozta stressznek.
A kezelést pontosan kell időzíteni
A tanácsadó szerint a kezelés időzítése különösen fontos. A búzát 7-14 nappal a virágzás után kell kezelni, különben a permetezés nem éri el a kívánt hatást. Kis odafigyeléssel könnyű felismerni, hogy a búza mikor fejezte be a virágzást. Ez akkor történik, amikor a növény ledobja a porzóit.
Fontos megjegyezni azt is, hogy a kezelés mellett szükséges elvégezni a szokásos növényvédelmet, és vannak hátrányai is. A permetezés következtében a levéltetvek nagyobb eséllyel telepednek meg a táblán, és a búza fogékonyabbá válhat a betegségekre is, például a barnarozsdára.
Szabad-e cukrot tenni a permetezőgép tartályába?
A permetezőgép tartályába nyilvánvalóan nem kerülhet akármi, függetlenül attól, hogy természetes anyagról vagy akár élelmiszerről van-e szó. A cukor ebből a szempontból elfogadott, mivel az úgynevezett „egyszerű anyagok” közé tartozik. Ezek olyan anyagok, amelyeket élelmiszerként vagy a gyógyhatásuk miatt forgalmaznak, de bizonyított, hogy növényvédelmi hatásuk is van, és az engedélyezett kijuttatási formában nem jelentenek kockázatot a környezetre vagy az emberi egészségre.
Fotó: Pixabay