Növényvédelem

A banán fuzáriumos hervadásának proteomikai vizsgálata

Agrofórum Online

A toxinokat termelő gomba a talajból fertőz, a növény gyökerébe jut be.

A banán az egyik legnépszerűbb trópusi gyümölcs. A termést a Fusarium oxysporum f. sp. Cubense nevű kórokozó nagymértékben veszélyezteti. Akár a növény pusztulásához is vezető betegség nagy valószínűséggel Délkelet-Ázsiából ered, de első megjelenését Ausztráliában írták le.

Bár a gombának négy rassza ismert, Kínában csak kettő okoz károkat. Az F1 csak két banánfajtára jelent veszélyt, míg az F4 majdnem az összes fajtát képes megfertőzni. Kínai kutatók a rasszok közötti különbség molekuláris szintű magyarázatára keresték a választ.

A toxinokat termelő gomba a talajból fertőz, a növény gyökerébe jut be. A kórokozó ellen vegyszeres vagy biológiai védekezést alkalmaznak. A gazda-patogén kölcsönhatás feltérképezése során az F1 és F4 rasszok összehasonlító proteomikai vizsgálatával 99 fehérjét mutattak ki.

A 99 fehérje GO analízisének (gene ontology: a géntermék sejtlokalizációja, molekuláris funkciója, biológiai folyamatban betöltött szerepe) eredményei szerint a legtöbb fehérje antioxidációs folyamatokban vesz részt, például olyanokban, melyek az oxidatív stressz kialakulásában játszanak szerepet, illetve a sejt redox homeosztázisának fenntartásában van feladatuk. A fehérjék egy másik nagy csoportja a szénhidrát-anyagcserében vesz részt, míg vannak olyanok, melyeknek például a proton-transzportban vagy az ATP szintézisében van szerepük.

A vizsgálatok elsődleges célja olyan fehérjék meghatározása volt, melyek a Fusarium oxysporum f. sp. Cubense fertőzőképességét befolyásolják, ezért a virulensebb F4 rasszból származó 46 fehérjét vették górcső alá. E fehérjék fele szénhidrát-anyagcserében és -szállításban vesz részt, más fehérjék például szervetlen iontranszportban és anyagcserében, ATP-szintézisben, poszttranszlációs módosítás folyamatában találhatók meg. Feltételezhető, hogy a kórokozó patogenitása összetett fehérjék működésétől függ.

A banán fuzáriumos hervadását végül is az okozhatja, hogy a fertőzés folyamán a gomba a jelzőpeptiddel ellátott fehérjéit a növény extracelluláris terébe juttatja. Feltételezik, hogy a jelzőpeptideket tartalmazó fehérjék jelenléte és a virulencia mértéke között szoros összefüggés lehet.

Az eredményekből az is kiderül, hogy számos, a szénhidrát-anyagcserében résztvevő enzim (pl. kitináz, α-galaktozidáz) nagyobb mennyiségben van jelen az F4, nagyobb fertőzőképességű rasszban.

A témáról bővebben a következő linken lehet olvasni: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0113818

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható növényvédelem? Ön is segíthet!

2025. szeptember 11. 09:10

A HUN-REN kutatói rovarölőszer-használati szokásainkat vizsgálják – még Ön is hozzájárulhat a beporzók védelméhez!

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

A klímaváltozás nyertesei lehetnek a mikotoxinok

2022. október 12. 05:38

A betakarításkor lezúduló sok eső miatt különösen fontos vizsgálni a kukorica mikotoxin-fertőzöttségét.

A megelőzés automatikus termésmentés is!

2018. április 27. 07:16

A kalászos növényvédelmet meghatározza a termesztési cél, az évjárat és a helyi sajátosságok.  A fajta fogékonysága pedig meghatározza a stratégiát.

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica csövét károsító betegségek (2/1.)

2019. június 8. 04:36

A kukorica a legnagyobb területen termesztett, egyben legfontosabb takarmánynövényünk, bár az elmúlt években változást mutat a felhasználás szerkezete. Az élelmiszeripari hasznosítása fokozatosan nő, jelenleg mintegy 2,7 millió tonna, ezzel ellentétben takarmányként egyre kevesebbet (2,3 millió tonna) használunk fel. A hazai piacra szánt kukoricánál a deoxinivalenol (DON), és az aflatoxin mennyiségét kell tanúsítvánnyal igazolni, míg az exportra szánt tételeknél akár 4-5 féle toxinra is kérhetnek vizsgálatot.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (8. rész)

2020. január 7. 12:34

A kalászos gabonák termesztésében az időjárás változatos helyzetet teremtett 2019-ben, de már a 2018-as szezonkezdet sem bíztatott túl sok jóval az őszi kalászosok számára.