Növényvédelem
Növényvédelem

A banán fuzáriumos hervadásának proteomikai vizsgálata

A banán fuzáriumos hervadásának proteomikai vizsgálata

Agrofórum Online

A toxinokat termelő gomba a talajból fertőz, a növény gyökerébe jut be.

A banán az egyik legnépszerűbb trópusi gyümölcs. A termést a Fusarium oxysporum f. sp. Cubense nevű kórokozó nagymértékben veszélyezteti. Akár a növény pusztulásához is vezető betegség nagy valószínűséggel Délkelet-Ázsiából ered, de első megjelenését Ausztráliában írták le.

Bár a gombának négy rassza ismert, Kínában csak kettő okoz károkat. Az F1 csak két banánfajtára jelent veszélyt, míg az F4 majdnem az összes fajtát képes megfertőzni. Kínai kutatók a rasszok közötti különbség molekuláris szintű magyarázatára keresték a választ.

A toxinokat termelő gomba a talajból fertőz, a növény gyökerébe jut be. A kórokozó ellen vegyszeres vagy biológiai védekezést alkalmaznak. A gazda-patogén kölcsönhatás feltérképezése során az F1 és F4 rasszok összehasonlító proteomikai vizsgálatával 99 fehérjét mutattak ki.

A 99 fehérje GO analízisének (gene ontology: a géntermék sejtlokalizációja, molekuláris funkciója, biológiai folyamatban betöltött szerepe) eredményei szerint a legtöbb fehérje antioxidációs folyamatokban vesz részt, például olyanokban, melyek az oxidatív stressz kialakulásában játszanak szerepet, illetve a sejt redox homeosztázisának fenntartásában van feladatuk. A fehérjék egy másik nagy csoportja a szénhidrát-anyagcserében vesz részt, míg vannak olyanok, melyeknek például a proton-transzportban vagy az ATP szintézisében van szerepük.

A vizsgálatok elsődleges célja olyan fehérjék meghatározása volt, melyek a Fusarium oxysporum f. sp. Cubense fertőzőképességét befolyásolják, ezért a virulensebb F4 rasszból származó 46 fehérjét vették górcső alá. E fehérjék fele szénhidrát-anyagcserében és -szállításban vesz részt, más fehérjék például szervetlen iontranszportban és anyagcserében, ATP-szintézisben, poszttranszlációs módosítás folyamatában találhatók meg. Feltételezhető, hogy a kórokozó patogenitása összetett fehérjék működésétől függ.

A banán fuzáriumos hervadását végül is az okozhatja, hogy a fertőzés folyamán a gomba a jelzőpeptiddel ellátott fehérjéit a növény extracelluláris terébe juttatja. Feltételezik, hogy a jelzőpeptideket tartalmazó fehérjék jelenléte és a virulencia mértéke között szoros összefüggés lehet.

Az eredményekből az is kiderül, hogy számos, a szénhidrát-anyagcserében résztvevő enzim (pl. kitináz, α-galaktozidáz) nagyobb mennyiségben van jelen az F4, nagyobb fertőzőképességű rasszban.

A témáról bővebben a következő linken lehet olvasni: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0113818

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

Befektetés az innovációba: új létesítmény a természetes eredetű növényvédelem számára

2019. szeptember 20. 05:47

Az új 4000 négyzetméteres létesítményben, amely a Corteva Agriscience négy franciaországi gyártóüzemének egyike, 2019 októberében kezdődik a termelés, amely a következő négy év során várhatóan 50 új munkahelyet hoz létre.

Két alkalommal lesz permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés szeptemberben

2019. szeptember 5. 11:47

Az alapképzés szakmai ismeretanyagának elsajátítása vizsgaköteles.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.

A búza első gombaölő szeres kezelése

2018. január 24. 20:49

A tél végi, tavasz eleji időszak egyik fontos feladata a soron következő vegetációs időszakban reánk váró feladatokra való minél hatékonyabb felkészülés.

A megelőzés automatikus termésmentés is!

2018. április 27. 07:16

A kalászos növényvédelmet meghatározza a termesztési cél, az évjárat és a helyi sajátosságok.  A fajta fogékonysága pedig meghatározza a stratégiát.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.