Növényvédelem
Növényvédelem

A banán fuzáriumos hervadásának proteomikai vizsgálata

A banán fuzáriumos hervadásának proteomikai vizsgálata

Agrofórum Online

A toxinokat termelő gomba a talajból fertőz, a növény gyökerébe jut be.

A banán az egyik legnépszerűbb trópusi gyümölcs. A termést a Fusarium oxysporum f. sp. Cubense nevű kórokozó nagymértékben veszélyezteti. Akár a növény pusztulásához is vezető betegség nagy valószínűséggel Délkelet-Ázsiából ered, de első megjelenését Ausztráliában írták le.

Bár a gombának négy rassza ismert, Kínában csak kettő okoz károkat. Az F1 csak két banánfajtára jelent veszélyt, míg az F4 majdnem az összes fajtát képes megfertőzni. Kínai kutatók a rasszok közötti különbség molekuláris szintű magyarázatára keresték a választ.

A toxinokat termelő gomba a talajból fertőz, a növény gyökerébe jut be. A kórokozó ellen vegyszeres vagy biológiai védekezést alkalmaznak. A gazda-patogén kölcsönhatás feltérképezése során az F1 és F4 rasszok összehasonlító proteomikai vizsgálatával 99 fehérjét mutattak ki.

A 99 fehérje GO analízisének (gene ontology: a géntermék sejtlokalizációja, molekuláris funkciója, biológiai folyamatban betöltött szerepe) eredményei szerint a legtöbb fehérje antioxidációs folyamatokban vesz részt, például olyanokban, melyek az oxidatív stressz kialakulásában játszanak szerepet, illetve a sejt redox homeosztázisának fenntartásában van feladatuk. A fehérjék egy másik nagy csoportja a szénhidrát-anyagcserében vesz részt, míg vannak olyanok, melyeknek például a proton-transzportban vagy az ATP szintézisében van szerepük.

A vizsgálatok elsődleges célja olyan fehérjék meghatározása volt, melyek a Fusarium oxysporum f. sp. Cubense fertőzőképességét befolyásolják, ezért a virulensebb F4 rasszból származó 46 fehérjét vették górcső alá. E fehérjék fele szénhidrát-anyagcserében és -szállításban vesz részt, más fehérjék például szervetlen iontranszportban és anyagcserében, ATP-szintézisben, poszttranszlációs módosítás folyamatában találhatók meg. Feltételezhető, hogy a kórokozó patogenitása összetett fehérjék működésétől függ.

A banán fuzáriumos hervadását végül is az okozhatja, hogy a fertőzés folyamán a gomba a jelzőpeptiddel ellátott fehérjéit a növény extracelluláris terébe juttatja. Feltételezik, hogy a jelzőpeptideket tartalmazó fehérjék jelenléte és a virulencia mértéke között szoros összefüggés lehet.

Az eredményekből az is kiderül, hogy számos, a szénhidrát-anyagcserében résztvevő enzim (pl. kitináz, α-galaktozidáz) nagyobb mennyiségben van jelen az F4, nagyobb fertőzőképességű rasszban.

A témáról bővebben a következő linken lehet olvasni: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0113818

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Országszerte megnőtt a bogáncslepke egyedszáma

2019. június 20. 08:02

Mivel a hernyók fejlődésük során nagy mennyiségű lombozatot fogyasztanak el, erős fertőzés esetén, rövid idő alatt akár tarrágást is okozhatnak.

Pár napig lehet még véleményezni a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet

2019. június 15. 09:34

A dokumentumban konkrét célokat, intézkedéseket és ütemterveket állapítanak meg a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére.

Még mindig sok a hamis növényvédő szer

2019. június 6. 13:18

Az elemzés szerint a hamisítás az összes szektorban unió szerte akár 468 ezer munkahely megszűnéséhez vezethetett közvetlenül.

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.

Támad a fuzárium!

2019. július 16. 11:33

A fuzárium kialakulására fokozottan hajlamosít a gomba számára kedvező időjárás, valamint a stresszes, legyengült növényállomány.

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica csövét károsító betegségek (2/1.)

2019. június 8. 04:36

A kukorica a legnagyobb területen termesztett, egyben legfontosabb takarmánynövényünk, bár az elmúlt években változást mutat a felhasználás szerkezete. Az élelmiszeripari hasznosítása fokozatosan nő, jelenleg mintegy 2,7 millió tonna, ezzel ellentétben takarmányként egyre kevesebbet (2,3 millió tonna) használunk fel. A hazai piacra szánt kukoricánál a deoxinivalenol (DON), és az aflatoxin mennyiségét kell tanúsítvánnyal igazolni, míg az exportra szánt tételeknél akár 4-5 féle toxinra is kérhetnek vizsgálatot.

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

2019. június 24. 10:53

A májusi bőséges csapadék után eddig júniusban is az átlagosnál több eső esett. A rendszeresen visszatérő esők okozta páradús levegő rendkívüli módon kedvez a kórokozók felszaporodásának és terjedésének.

Többrétű védelem a gabonában

2018. szeptember 13. 07:31

Köztudott, hogy a csávázás a növényvédelmi eljárások közül a legcélzottabb, ugyanakkor a környezetet legkevésbé terhelő, illetve veszélyeztető.