Növényvédelem

A klímaváltozás nyertesei lehetnek a mikotoxinok

WESSLING Hungary Kft.

A globális átalakulások mellett a jelenlegi időjárás is kedvező hatással van a mikroszkopikus gombák elszaporodására. A gabonafélék betakarításakor lehullott nagy mennyiségű csapadék minden bizonnyal növeli a növények (különösen a kukorica) mikotoxin-szennyezettségét. Mivel az apró élősködők által termelt méreganyagok az élelmiszerláncba bekerülve az emberre is veszélyesek lehetnek, a jelen időszakban kiemelten fontos azok laboratóriumi vizsgálata – hangsúlyozta Vadasi Tamás, a nemrég a világszinten is piacvezető Eurofins-csoporthoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. szakértője.

Miközben az éghajlat megváltozása kapcsán annak negatív hatásaival szembesülünk, ki kell mondani, hogy a folyamatnak bizony vannak nyertesei is. Ilyenek többek között a növényeken élő mikroszkopikus gombák. Ezeknek a parányi élőlényeknek a jelentős része azonban az emberre is veszélyes méreganyagokat termel.

Az idei gabonatermékek kiemelt mikotoxin-fertőzöttségével számolni kell. Ennek egyik oka az, hogy a hosszú aszályos időszak alatt a növények védekezőképessége legyengült, a másik oka pedig a betakarításkor lehullott nagy mennyiségű csapadék. Ez különösen kedvez a gombáknak, az általuk termelt méreganyagok vizsgálatára ezért fokozottan oda kell figyelni” – mondta el Vadasi Tamás, az Eurofins tagjaként működő WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetője.

Az előbbi negatív hatásokat erősíti a klímaváltozás is. A felmelegedő éghajlaton ugyanis ezek az apró gombák nemcsak nagyobb számban vannak jelen a növényeken, hanem több méreganyagot is termelnek.

Amint arról egy hazai kutatás kapcsán már korábban beszámoltak, a szántóföldi eredetű mikotoxinok jelenléte a gabona alapú élelmiszer- és takarmány-alapanyagokban szinte kivédhetetlen. Az alacsony dózisú, hosszan tartó bevitel egyre nagyobb valószínűséggel okoz majd egészségügyi problémát, ráadásul a multitoxinhatásnak, vagyis az egyszerre több méreganyagnak való kitettség következményei még alig ismertek. Ezért elengedhetetlen, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági követelményeknek megfelelően a szakemberek megismerjék ezeknek az anyagoknak a szervezetre kifejtett hatásait, tisztában legyenek a különböző mikotoxinok együttes előfordulásának következményeivel is.

„Megnyugtató megoldást jelenthet a laboratóriumunk által is kínált multitoxin-mérés, amelynek során egyszerre 7 mikotoxintípust, illetve ezek különböző alcsoportjait vagyunk képesek detektálni, és amely vizsgálatot az egyszeri előkészítés miatt sokkal kedvezőbb áron tudunk kínálni partnereinknek, mintha külön-külön kérné az egyes mikotoxinok mérését” – mondta el Vadasi Tamás.

A laboratóriumi, úgynevezett elválasztástechnikai módszerek lényege, hogy a mintából homogenizálást követően a szakemberek kivonják a számukra fontos vegyületet, a kivonatot megtisztítják, alkotórészeit pedig folyadék- és/vagy gázkromatográfiás eszközökön kimutatják.

Az Eurofins – WESSLING Hungary Kft.  szakembere az alábbiakban foglalta össze a mikotoxinokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat – termelőknek és vásárlóknak egyaránt:

  • A növényeken élősködő mikroszkopikus gombák egy része a felmelegedő éghajlaton nagyobb hajlamot mutat mikotoxinok (a gombák által megtermelt mérgek) előállítására;
  • A mikotoxinok között olyan vegyületek is ismertek, amelyek a melegvérű szervezetekre a legtoxikusabb kémiai anyagoknak tekinthetők;
  • A legtöbb ismert mikotoxint – az Aspergillus-fajok által termelt aflatoxinok mellett – a fuzáriumok termelik;
  • A kalászosok vizsgálatára azért (is) van különösen nagy szükség, mert a magyar emberek étrendjében nagy súllyal szerepel a gabonafélékből készült ételek fogyasztása;
  • A termelőknek, forgalmazóknak a jelen időjárás miatt is fokozottan figyelniük kell termékeik mikotoxin-szennyezettségére;
  • A mikroszkopikus gombák toxinjait és a növényvédő szerek maradékait a modern laboratóriumokban elválasztástechnikai módszerekkel elemzik;
  • Csak ellenőrzött forrásokból vásároljunk!

Forrás:

https://laboratorium.hu/mikotoxinok-a-klimavaltozas-nyertesei.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fel kell készülni a japán cserebogarak támadására!

2025. január 8. 14:40

Svájcban már megjelent a japán cserebogár. A kártevő a gyümölcsösök, szőlő, dísznövények gyökerét rágja meg, óriási pusztítást okozva.

Óriási károkozásra képesek a szúfélék

2025. január 1. 16:10

Itthon a néhány száz hektáron növő lucfenyőkben már nem tesznek számottevő kárt, de például Ausztriában 2024-ben is fertőztek a betűzőszúk.

Növényvédő szerek: két hatóanyagot betilthat az Európai Unió

2024. december 12. 09:10

Az Európai Bizottság visszavonhatja két hatóanyag, a flufenacet és a flutolanil növényvédelmi engedélyét. Egyelőre javaslattervezetekről van szó.

Ha enyhe lesz a tél, megint küzdhetünk a mezei pockokkal

2024. november 26. 13:10

Most érdemes körülnézni a szántóföldön és környékén és felmérni, hogy milyen a pocokhelyzet. A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés.

Megállíthatatlan a búza drágulása

2020. január 22. 04:37

A búza ára az elemzők szerint alapvetően azért növekedett látványosan, mert a rivális exportőrök piaci magatartása felfelé hajtotta a kurzust. A tonnánkénti mennyiségre átszámított ár a 213,52 dolláros szintig ugrott fel.

Penészedő csővég a kukoricásokban

2021. augusztus 18. 12:18

Jellemző kép most a kukoricásokban a penészedő csővég, ami miatt a betakarított termés mikotoxinokkal szennyeződhet.

Varsó véglegesíti a gazdálkodók gabonatámogatását

2024. április 15. 09:40

Az alacsony gabonaárak miatt szorulnak a lengyel termelők a kormány segítségére.

Megjelent a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa

A 2020-as, kibővült termékpalettán a szélsőségekhez és az újfajta igényekhez kiválóan alkalmazkodó kukorica-, napraforgó-, hüvelyes-, valamint tavasziárpa- és zabfajták egyaránt megtalálhatók.