Növényvédelem
Növényvédelem

Mikotoxin, amitől eladhatatlan lesz a kukorica

Mikotoxin, amitől eladhatatlan lesz a kukorica

Agrofórum Online

A mikotoxinokat „rejtett gyilkosoknak” is nevezik. A mikotoxinok takarmányba kerülve szaporodás-biológiai problémákat okozhatnak, növelhetik az állatok fogékonyságát egyes betegségekre, a szarvasmarhák esetében pedig csökkenthetik a tejtermelést is. A mikotoxinokkal való szennyezettség a termény értékét és a gazdaság/gazdálkodás teljesítményét is jelentősen befolyásolhatja. Jelentős bevétel ki esést okozhat, ha a gabonát, átvételkor a toxinszennyezettség miatt visszafordítják.

A Trichoderma felfalja a káros talajlakó gombát

Mikor következhet be ez a kellemetlen helyzet?

A mikotoxinokat a szántóföldön a fusarium fajok okozzák. A fuzárium, ami egy polifág gomba, minden talajunk tartalmazza, de hogy okoz-e problémát az évjárat és a gazda gondosságán múlik. A vetésforgóban a gazdanövényei kikerülhetetlenek, búzát, kukoricát, szóját… nem lehet kihagyni.

A talajainkban a szármaradványok bontásában vesz részt, és innen indítja meg az új fertőzését. A fertőzés erősségét alapvetően a tavaszi-nyári csapadék mennyiség határozza meg.


Fuzárium

Szerencsére a talajok tartalmazzák a megoldást is!

A természet egy önszabályozó rendszer, minden probléma felvetésre maga is válaszol. A természetben a fuzárium gyérítését a Trichoderma gombák is végzik. Mivel ugyanazon energiaforrás feldolgozásából élnek, így az életterét szűkítik, és ebben a versenyben olyan anyagokat termelnek, mely a versenytársukat pusztítja.

Használjuk ki ezt a tulajdonságukat, még mielőtt a fertőzés elindulna, a természet erejével csökkentsük a talajban a fertőző anyag mennyiségét. A talajban lévő Trichoderma mennyisége azonban csak nagyon ritkán elegendő, így olyan termékeket kell segítségül hívni, amiben ennek a koncentrációja olyan magas, hogy megoldást adjon a fuzárium problémára.

Mivel előre soha nem tudhatjuk, hogy csapadékos lesz-e az év, így érdemes előre kijuttatni a Trichodermát. Ezt vagy vetés előtt vagy vetéssel egy menetben kell a talajba juttatni. Vetés után alkalmazva legalább 15 mm bemosó csapadék szükséges.

(Kwizda Agro)

Lehet egy gonddal kevesebb?

2019. június 20. 11:57

Hatékony kezelésekkel előzzük meg az amerikai kukoricabogár lárvák inszekticid rezisztenciájának kialakulását.

Veszélyes kártevők: Amerikai kukoricabogár

2019. június 19. 04:37

Az amerikai kukoricabogár a legjelentősebb kukorica kártevőink közé tartozik. A kártétele a hektáronkénti 5-10 q-tól a teljes termésveszteségig terjedhet. A lárva és az imágó egyaránt kártevő.

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18. 10:56

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.

Na habozzon! – Válassza az eredetit – Reglone Air

2019. június 18. 10:23

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő hibrid kiválasztása, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá. Emellett kiemelten fontos minden olyan agrotechnikai vagy növényvédelmi művelet, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni.

Hogyan fertőtlenítsük a talajt?

2019. május 2. 11:29

A növényvédelem egyik legproblémásabb pontja a talajfertőtlenítés kérdése, ugyanis a talajfertőtlenítő beavatkozásunk hatása vizuálisan kevésbé követhető nyomon, nem látjuk közvetlenül a hatást, mint például egy permetezés esetén.

Az étkezési paprika növényvédelme - kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

2019. március 29. 05:37

Az elmúlt években számos növényvédelmi problémával küzdöttek a termesztők, amelyet csak fokozott, hogy egyre kevesebb hatóanyag áll rendelkezésre a védekezés során.

Többrétű védelem a gabonában

2018. június 28. 07:20

Magyarországon a gabonatermesztésben hosszú távú sikert a minőségre törekvő intenzívebb technológia alkalmazásával tudunk elérni.