Növényvédelem
Növényvédelem

AKI: Emelkedett a műtrágyák és a növényvédő szerek ára

AKI: Emelkedett a műtrágyák és a növényvédő szerek ára

Agrofórum Online - Agrárgazdasági Kutató Intézet

Jellemzően 6-12 százalékkal emelkedett a különböző műtrágyák ára, pedig a felvásárolt volumen a tavalyi évhez képest 25 százalékkal visszaesett - derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb agrárpiaci jelentéséből. A szakemberek szerint két terméket leszámítva a növényvédő szerek is drágábbak lettek. 

Műtrágya: alacsony kereslet, magas ár

Az egyszerű műtrágyafélék értékesített mennyisége 2018 szeptemberében növekedett az előző hónaphoz képest a szuperfoszfát kivételével, míg az összetett műtrágyáké nem változott. A megfigyelt kereskedők összességében hasonló forgalmat bonyolítottak a tárgyhónapban, mint 2018 augusztusában. Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva mintegy 25 százalékkal visszaesett a felvásárolt volumen. A legnagyobb igény a mészammon-salétrom (MAS) iránt volt ebben a hónapban is, ezzel szemben az ammónium-nitrát (AN) forgalma a MAS értékesített mennyiségének a 10 százalékát sem érte.

Az értékesítési árak a műtrágyafélék iránti mérsékelt kereslet ellenére is emelkedtek az előző hónaphoz képest, az árnövekedés 1-12 százalék közötti volt. Az előző év azonos időszakához képest is nőttek az árak 6-12 százalékkal, az összetett műtrágyáké (MAS és NPK 15-15-15) a legnagyobb mértékben.

Növényvédő szer: sokan vásároltak fungicideket

A növényvédő szerek közül a fungicidek iránt volt a legnagyobb a kereslet, elsősorban az őszi vetésűek csírázásakor előforduló gombás fertőzések megelőzése céljából. A növényvédő szerek forgalma az évszaknak megfelelő volt, de az enyhe időjárás miatt a totális gyomirtó szerek kevésbé fogytak. A mérsékelt igények hatására a növényvédő szerek értékesítési árai 2018 szeptemberben jellemzően stagnáltak, a Vitavax 2000 és a Reglone Air esetében enyhe áremelkedés volt tapasztalható.

Az előző év azonos időszakához képest az értékesítési árak inkább növekedtek a tárgyhónapban, azonban a Force 1,5G és a Reglone Air ára 13, illetve 20 százalékkal csökkent.

Közösen értékelik újra a glifozát hatóanyagot

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország képviselői megállapodtak abban, hogy közös jelentéstevőként végzik a hatóanyaghoz beadott dosszié értékelését és mindegyikük által elfogadott jelentés-tervezetet nyújtanak be.

Senki ne vegyen permetező drónt!

A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.

Figyelem! Egyelőre szigorúan tilos a permeteződrónok használata a magyar földeken!

A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy drónok növényvédelmi használata még nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Dr. Tarcali Gábor: a hatóanyagkivonások miatt nagyon nehéz időszak elé nézünk!

A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50-60%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látható, hogy mivel lehetne ezeket pótolni.

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.

2018. április 16. 06:38

Összhangban a kukorica igényeivel

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.

2018. március 29. 09:46

AgroApp – egy új növényvédőszer-kereső applikáció

Az AgroApp-ban készítmény, hatóanyag, kultúra és károsító alapján tudunk keresni. Az AgroApp ingyenesen letölthető Appstore-ból és Playstore-ból egyaránt.

2018. március 26. 17:39

Növényvédő szerek: újdonság az engedélyezési eljárás során

Az Európai Bizottság nagyobb átláthatóságot kíván a növényvédő szerek engedélyezésében.

2018. április 17. 12:24