Agrárközélet
Agrárközélet

Zöld utat kapott a dicamba az Egyesült Államokban

Zöld utat kapott a dicamba az Egyesült Államokban

Agrofórum Online

Meghosszabbították a Bayer és a BASF gyomirtóinak engedélyét. Az amerikai környezetvédelmi hatóság 2025-ig jóváhagyta a dicamba hatóanyagú növényvédő szerek használatát a szója és gyapot termesztők számára.

Ezeken a területeken ez a legnépszerűbb növényvédő szer. A döntés pozitív a Bayer és a BASF számára is, hiszen mindkét cég állít elő ilyen hatóanyag tartalmú szereket, így azok továbbra is a piacon maradhatnak, míg nyáron az amerikai bíróság még a szerek betiltásáról hozott döntést – hívta fel a figyelmet az Erste Befektetési Zrt.

A Bayer gyomirtókért felelős vezetője már két hete közölte, hogy szerinte az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) akár már a hónap végén jóváhagyhatja a dicamba tartalmú XtendiMax gyomirtó szer további használatát.

Egy júniusi beszámoló szerint egyébként a dicamba kapcsán 400 millió dollárt fizet ki a Bayer egy peren kívüli megállapodás során, amely az kiszivárgott híreknél kedvezőtlenebb feltételekkel zárult. Emellett további 820 millió dollárt különített el a vállalat egy már évtizedek óta betiltott vegyianyag, a PCB kapcsán. Az Erste Befektetési Zrt. akkori értékelése szerint bár pozitív, hogy a folyamatban lévő jogi esetek száma jelentősen csökkent, ennek ellenére csalódott volt a piac a megállapodás tartalmával kapcsolatban.

Az engedély jelenlegi 2025-ig történő meghosszabbításával az amerikai hatóság felülírta a bíróság júniusi döntését, amely azért tiltotta meg a szer használatát, mert bizonyos időjárási körülmények között gőzképződéssel több kilométerre is eljut a szer, és más ültetvényeken károkat okozhat. A döntés azért is fontos, mert ez az egyik olyan növényvédő szer, mely a problémásnak számító Roundup-ot válthatja ki. A Roundup legfőbb összetevője a glifozát, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemzetközi rákkutató ügynöksége 2015-ben emberre káros és nagy valószínűséggel rákkeltő hatású vegyszernek minősített. A Bayer még 2018-ban 60 milliárd dollárért vásárolta fel a gyomirtóiról és génmódosított vetőmagjairól ismert Monsanto vállalatot. A Roundup gyomirtó szerrel kapcsolatos fejlemények miatt sokszor kerül a hírekbe a német vegyipari óriáscég.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrajna lefoglalt egy teherhajót a Fekete-tengeren

2024. július 15. 10:40

Az ukrán gabona exportálásában segíthetett az a teherszállító hajó, amelyet lefoglaltak, a kapitányát pedig őrizetbe vették.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

A xarvio™ 2020-ban új FIELD MANAGER funkciókat vezet be

2020. február 19. 14:02

Magyarországon 2019 végéig 1225 felhasználó mintegy 78.000 hektáron használta a xarvio FIELD MANAGER alkalmazást, ami elősegítette, hogy jobban megtérüljenek a gazdálkodók beruházásai a földeken.

Jól halad a klímasemlegesség felé vezető úton a BASF

2021. április 1. 04:38

A BASF a 2050-re elérendő klímasemlegesség jegyében nagyratörő célt tűzött ki maga elé, hiszen a vállalat meg van győződve ennek hosszútávú stratégiai szükségességéről, valamint műszaki megvalósíthatóságáról.

Büntettek a Bayer és a BASF gyomirtója miatt

2020. február 17. 13:16

Ezúttal nem a Roundup, hanem a BASF-fel közös, dicamba hatóanyagú gyomirtó miatt ítélték összesen 265 millió dolláros kártérítésre és bírságra a vállalatokat.

Az Amazone bemutatja az UX 5201 SmartSprayer permetezőgépet

2021. május 8. 07:36

Az integrált SmartSprayer megoldás előnye annak pontossága a műholdakkal és drónokkal szemben, mivel milliméteres pontossággal ismeri fel a növényeket, és lehetővé teszi a valós idejű beavatkozást.