Minden gazda vágya, hogy a termését jó minőségben, épen, egészségesen őrizze meg a tárolás folyamán, hiszen így remélhet érte elfogadható árat.
Minden gazda vágya, hogy a termését jó minőségben, épen, egészségesen őrizze meg a tárolás folyamán, hiszen így remélhet érte elfogadható árat.
Az egészséges, kifogásolás-mentes gabona a szántóföldön „készül el”. A betakarítástól kezdve az a feladatunk, hogy a minőségét a tárolás során meg is őrizzük.
A gabona tárolását egyre jobb körülmények között tudjuk elvégezni. Az EU-s csatlakozásunk után megvalósult tároló építési programoknak köszönhetően ma a megtermelt gabonakészleteket a szakmai előírásoknak – építészeti, műszaki, technológiai, vagyonvédelmi, jogi, személyi feltételeknek – megfelelően, biztonságosan tudjuk elhelyezni. Ez a komplex feltételrendszer a biztosítéka annak, hogy az áru minősége a betárolástól a kitárolás befejezéséig megfeleljen az előírásoknak.
A gabonafélék tárolása alapvetően háromféle típusú tárolóban történik: vasbetonsilókban, fémsilókban, csarnoktárolókban.
Nagyon fontos a terménytároló telep, a tárolók környezetének tisztántartása. Táplálékforrásul szolgáló terménymaradványok sehol ne maradjanak, mert ezzel biztosítjuk a kártevők zavartalan szaporodását, és a frissen betárolt termények fertőződését. Az épületek, silók gondos takarítása, portalanítása is fontos. Ne feledkezzünk el a be- és kitároló rendszerek, rédlerek, aknák kitisztításáról sem! Jó szolgálatot tesz a tárolók falának lemosása, fertőtlenítő szeres tisztítása, ahol esetleg lehetséges, meszelése is.
A K-Obiol kijuttató berendezés terménytároló telepen (Margitta-Sziget 92 Kft., Mohács)
A takarítás szerves része a rovarölő szeres fertőtlenítés, amit gázosodó szerrel, vagy hosszabb hatású, kontakt készítménnyel végezzünk el.
A takarítás nem helyettesíti a vegyszeres fertőtlenítést és fordítva! A rovarölő szerek nem takarító szerek. Csak akkor várható el tőlük a hatékony irtó hatás, ha a szerek hozzá is férnek a fertőzési gócokhoz.
Az új termés betárolására csakis a kitisztított, kifertőtlenített, szellőztetett, tiszta száraz tárolókba történhet!
A terményt tároló gazdálkodónak áruja védelmére két lehetősége van.
Első lehetőség: Tisztán, ömlesztve betárolja a gabonát és a kártevők esetleges megjelenésekor gázosítást végez. Itt a legnagyobb veszély az, hogy amikor a gazda észleli a kártevőket, akkor azok már kimutatható kárt is okoztak. Nem is beszélve arról, amikor a termény eladásakor, kitárolásakor derül ki, hogy „bogaras” a gabona és a termény fertőtlenítését azonnal el kell végezni Addig pedig minden terménymozgás leáll a tárolóban, csak a gázmester dolgozik. A gázosítás hatástartama a legjobb esetben is maximum 2 hét.
A K-Obiol kijuttató berendezés terménytároló telepen (Margitta-Sziget 92 Kft., Mohács)
Második lehetőség: A termény preventív védelme a tárolással egy időben. A védelem gépei minden tároló típushoz aránylag kis költséggel felszerelhetők. A technológia lényege: a tervezett tárolási időnek megfelelő dózissal a termény kártevőmentességét biztosító készítményt lehet a gabonára juttatni. A termény kártevőmentessége a technológia pontos betartásával egy évig biztosítható. Az EU nagy gabonatermelő országaiban (pl. Franciaország Németország) ez az általánosan elterjedt megoldás a termény védelmére.
Érdemes tehát nálunk is számolni és most, a betakarítás előtt eldönteni, hogy melyik módszert választjuk terményeink biztonságos védelmére.
A betárolt árut folyamatosan és időszakosan ellenőrizni kell. A vizsgálatnak három minőségi tényezőre kell kiterjednie: hőmérsékletre, szagra és rovarkártevők jelenlétére.
Bármilyen rendellenességet azonnal korrigálni kell. A jól betárolt szakszerű, preventív védelemben részesített gabona minőségével tapasztalataink szerint nincs probléma.
Dr. Bárány Sándor
növényvédelmi szakmérnök