Az Európai Unió rendelkezése alapján a már betakarított gyümölcsök nem kezelhetők gombaölő szerekkel.
A csonthéjas gyümölcsök rothadásának hátterében leggyakrabban a monília áll. Az Európai Unió rendelkezése alapján a már betakarított gyümölcsök nem kezelhetők gombaölő szerekkel.
A vegyszerhasználat helyettesítésére új technológiák bevezetése vált szükségessé. Spanyolországban egy hároméves kísérletsorozatban a kórokozóval már megfertőződött, de még ép őszibarackokat a mikrohullám segítségével mentették meg a rothadás beindulásától. A vízbe merített gyümölcsöket 50 másodpercre 40 oC-ra melegítették mikrohullám alkalmazásával. Mindez azt eredményezte, hogy a monília gomba elpusztult mielőtt még a tünetek kialakulhattak volna, viszont a gyümölcs nem sérült, minőségére, frissességére a hőkezelés nem gyakorolt negatív hatást – minderről a világhálón, www.freshplaza.com címen lehet tájékozódni.
Forrás: http://www.freshplaza.com/article/132683/Microwave-technology-prevents-stonefruit-rot
Fordította: Polgárné Balogh Eszter
(Agrofórum Online)