Gépinfo
Gépinfo

Ne feledje, 3 évente kötelező a permetezőgépek felülvizsgálata!

Ne feledje, 3 évente kötelező a permetezőgépek felülvizsgálata!

Agrofórum Online

A felülvizsgálatok bevezetésekor csak az ötévesnél idősebb gépek ellenőrzése volt kötelező, viszont most már minden permetezőgépet 3 évente el kell vinni felülvizsgálatra.

A szántóföldi növénytermesztést végző gazdálkodók jelentős része 2021-ig elvitte permetezőgépét átvizsgáltatni, ám a kapott engedélyek érvényessége legkésőbb 2024-ben lejár. Ezért újra be kell őket jelenteni, illetve első alkalommal ötéves korig, majd 3 évente át kell esniük az ellenőrzésen.

Az átvizsgálás igen alapos, hiszen biztosítania kell, hogy ha a gép megkapja az engedélyt, akkor minden része kitűnően működik. Ennek érdekében a tulajdonosnak előtte érdemes ellenőriznie, hogy nem tapasztal-e szivárgást vagy cseppképződést a permetező bármelyik részén, beleértve a különféle csöveket és fúvókákat is.

Azt is ellenőrizni kell, hogy a fúvókákon a csepegésgátló megfelelően működik-e. A szórókereteknek vízszintesen kell állniuk, illetve előre- vagy hátrafelé nem mozdulhatnak el túl nagy mértékben.

A fúvókák jelentik talán a legkritikusabb pontot, ezek állapota kulcsfontosságú lehet a sikeres vizsgánál. A szűrőket át kell nézni, ellenőrizni kell, hogy egyforma mennyiségű folyadék távozik-e a fúvókákból, a típusuk egyforma-e, megfelelő távolságban helyezkednek-e el egymástól, valamint a szóráskép egyenletességét is, amit nemcsak a fúvókák állapota, hanem a szórásszögük is befolyásol.

Ki kell tisztítani a permetlétartályt és a permetlérendszert, és a teljes gépet tisztán kell a vizsgára vinni, ellenkező esetben az ellenőrzést akár meg is tagadhatja a vizsgaállomás.

Minden egységnek működnie kell, ami a permetezőgép tartozéka, ezért fontos, hogy a tulajdonos mindent kipróbáljon és ellenőrizzen. Továbbá ha nincs, fel kell szerelni egy kézmosó vizes tartályt, ennek hiányában a vizsga sikertelen lesz.

Általában ezekkel az előzetes ellenőrzések nem járnak nagy költséggel a gazda számára, még akkor sem, ha a fúvókák cserére szorulnak, viszont egy bukás a felülvizsgálaton pénz- és időveszteséget és sok bosszúságot okoz.

A szántóföldi permetezők háromévente kötelező ellenőrzése nem a termesztők ellen hozott intézkedés. Csak egy jó állapotú, karbantartott permetezőgép tudja a növényvédelmi feladatát maximálisan ellátni és a károsítóktól a növényállományt megvédeni, így az adott körülmények között legmagasabb termést – és bevételt – garantálni. Eközben a lehető legkevesebb növényvédő szert juttatja ki, a környezetterhelés minimalizálása pedig a ráadás.

(Fotó: No-longer-here/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Agromehanika permetezőgépek, a szántóföldek királyai

2024. június 12. 10:10

A 21 méteres szórókerettel és 3000 literes tartállyal szerelt permetezőgép állóbemutatón szerepelt.

Alulbecsülik a pótkocsik fontosságát Magyarországon

2024. június 11. 14:10

A legaktuálisabb portéka a Kobzarenko átrakókocsi volt, hiszen június első hetében sok helyen már elindult az árpa aratása, és nem sok idő választott el bennünket a búza betakarításától sem.

Az új BMW 1-esbe újrahasznosított PET palackokból készült kárpit is kérhető

2024. június 10. 11:40

Megérkezett a prémium kompakt szegmensbe tartozó BMW 1-es sorozat negyedik nemzedéke, hatékony motorral felszerelve.

Teljesítmény és pontosság: bemutatkozott az Amazone vontatott szemenkénti vetőgépe

2024. június 9. 14:10

Az Amazone saját székhelyén az Amatechnica 2024 gépbemutató keretein ismerkedhettek meg a látogatók a cég gépeivel és innovációival.

Mona Lisa a hómezőn

2021. február 25. 12:24

Az Agrifac Machinery B.V. az innovációk és a fenntarthatóság területén élen jár. A világ leginnovatívabb permetezőgépeit a hollandiai központi gyárban fejlesztették és ott is szerelik össze. Az 1986-ban bevezetett Agrifac Condor a StabiloPlus alvázzal és a BalancePlus rendszerrel együtt vált a világ egyik legstabilabb permetező gépe.

40 milliós kár keletkezett a felborult permetezőgépben – hogyan kerülhetők el a hasonló balesetek?

2024. március 10. 08:10

A permetezők a legborulékonyabb mezőgazdasági gépek közé tartoznak. Elsősorban a felépítési arányaik miatt, illetve az általuk szállított, nagy mennyiségű, könnyen mozgó tömegnek számító folyadék révén.

Intelligens permetezőgépet mutatott be a BASF hazánkban

2022. május 13. 09:11

A BASF Európában második országként Magyarországot jelölte ki Németország után, az új SmartSprayer intelligens permetezőrendszerének teszteléséhez.

Sokkal kevesebb vegyszert használnak, és az oldat pontosan oda jut, ahol szükség van rá

2023. október 25. 08:10

A németországi Bietigheim-Bissingenben működő családi vállalkozás, a Kiemle zöldségfélék termesztésére specializálódott. A mintegy 35 hektáron elhelyezkedő telephelyen 7,5 hektárnyi üveg- és fóliaház, valamint körülbelül 25 hektárnyi szabadföldi termőföld található.