Növényvédelem
Növényvédelem

Sokkal kevesebb vegyszert használnak, és az oldat pontosan oda jut, ahol szükség van rá

Sokkal kevesebb vegyszert használnak, és az oldat pontosan oda jut, ahol szükség van rá

Agrofórum Online

A németországi Bietigheim-Bissingenben működő családi vállalkozás, a Kiemle zöldségfélék termesztésére specializálódott. A mintegy 35 hektáron elhelyezkedő telephelyen 7,5 hektárnyi üveg- és fóliaház, valamint körülbelül 25 hektárnyi szabadföldi termőföld található.

 Az optimális termesztési körülmények és a hasznos rovarok prevenciós alkalmazása révén a faiskola a lehető legnagyobb mértékben mellőzi a vegyszeres növényvédő szerek használatát. A vállalat 2023 eleje óta a Birchmeier AS 1200 újratölthető permetezőgépét használja, és nagyon elégedett vele mindenki. Végső soron ez biztosítja a levelek tökéletes bevonását és átnedvesítését, így a kijuttatott oldat sokkal hatékonyabban működik.

A németországi Bietigheim-Bissingenben található kiemlei kertészet mint a zöldségek, saláták és fűszernövények regionális termelője az integrált kártevőirtásra hagyatkozik. A cél a növények egészségének megőrzése és a lehető legkevesebb növényvédőszer használata. E cél elérése érdekében a cég rezisztens és jó minőségű növényfajtákat választ, a növényeket az igényeknek megfelelően trágyázza, és növényerősítő hatóanyagokat használ.

Az integrált növényvédelmi intézkedéseik középpontjában a hasznos rovarok kártevők ellen történő felhasználása áll. Vegyszeres növényvédő szereket csak akkor alkalmaznak, ha a kártevők túlságosan elszaporodnak, és minden más lehetséges védekezési lehetőséget és ellenszert már kiaknáztak. Ezeket specifikusan a szóban forgó kártevőre és az adott helyzetre szabják. Ha lehetséges, a vegyszereket csak célzottan alkalmazzák.

A családi vállalkozás idén a Birchmeier újratölthető REC 15 háti permetezőgépet vásárolta meg a Birchmeier újratölthető AS 1200 permetezőgépével együtt.

Philipp Reinhold, a kártevők irtásával megbízott munkatárs elmondta, hogyan változott meg a munkája az új permetezőrendszereknek köszönhetően. A cég a permetezőgépet a fiatal zöldségek, saláták és fűszernövények, az uborka és a paradicsom kezelésére használja.
A kijuttatási mennyiség sokkal kisebb, mint a korábban használt traktorral működő permetezőgép esetében – mondta Reinhold. – A hordozható készülékkel ráadásul gyorsabban is ki lehet juttatni az anyagot.

Gyakorlott kézben a narancssárga fúvókából a közepestől a magas, 1,12 liter/perces kapacitásig állítható a kijuttatott permetszer mennyisége, emellett a légáramlás sebessége is több fokozatban szabályozható. Például a magasabb üvegházakban termesztett uborka és paradicsom esetében a légáramlást második fokozatba szokták kapcsolni, hiszen itt általában két oldalról hozzáférnek a növényekhez, míg a fűszernövények és saláták esetében, amelyeket fólia alagútban termesztenek – és így a fóliasátor két végéből kell bejuttatni a permetszert az egész állományra – a négyes fokozatot használják. A légáramlásnak köszönhetően egyenletes a szóráskép, és jobban nedvesíti a gép a növényeket.

A korábbi permetezőgép esetében fennállt a veszélye annak, hogy az erőteljes permetező sugár megsérti a növényeket. Ha a leveleken apró repedések keletkeztek, akkor azokon keresztül gombaspórák juthatnak a növénybe, és a betakarítás veszélybe kerülhet.

Most azonban a ventilátor légáramlata megemeli a leveleket, és a gép egyenletesen, a levelek alján is eloszlatja az oldatot. „Az AS 1200-as készülékkel nem csökkentettük a permetezési ciklusokat, de sokkal kevesebb vegyszert használunk, mint korábban, ráadásul az oldat pontosan oda jut el, ahol szükség van rá” – mondta Reinhold.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Masszív védelem szőlőperonoszpóra ellen

2024. június 20. 11:40

Olyan gombaölő szert ajánlunk a termelők figyelmébe, amely felszívódó, hosszú hatású, és 20 perc alatt esőállóvá válik. Ráadásul gazdaságos is.

A FMC-Agro növényvédelmi kísérletei

2024. június 20. 09:40

Az FMC-Agro Debrecen-Látóképen június 11-én megtartott szántóföldi bemutatóján 100-nál is több volt az érdeklődők száma. A látogatók figyelemmel kísérhették a kukorica, napraforgó, őszi búza, repce és cirok kultúrákban elvégzett növényvédelmi kísérleteket.

Naponta közel 4 millió dollárt fektet az innovációba a Corteva

2024. június 10. 08:10

A Corteva naponta közel 4 millió dollárt fektet az innovációba, és világszerte mintegy 22 500 embert foglalkoztat.

Május utolsó napjaiban sem csökkent a fertőzési nyomás

2024. június 3. 13:10

Fertőznek a kórokozó gombák, nagy erővel támadnak a levéltetvek, a gyümölcsmolyok és egyre több cseresznyelegyet fognak a ragacsos sárgalapok. Növekvő fertőzési nyomásról, teendőkról Zsigó György növényorvos növényvédelmi felhívását olvashatják.

Önjáró fűkasza és gyomirtó gép az 50 legjobb mezőgazdasági gépinnováció között

2018. március 5. 10:46

Permetezőgép, traktorok, salátabetakarító- és gyomirtó gép, öntözőrendszer, sőt, üvegházakba fejlesztett fotoperiodikus lámpa is a díjazott innovációk között.

A nap videója: így szakít darabokra egy permetezőt egy híd

2024. június 8. 09:10

A TikTokon frissen terjedő videó egy olyan esetet mutat be, amikor a mezőgazdasági gép a nagyobb mérete, egy túlnyúló szórókeret miatt szenved balesetet.

Új, UF 1602-es függesztett permetezőgéppel bővül az Amazone kínálata

2019. március 11. 13:46

Az UF 1602-est egy speciálisan kialakított, kedvezőbb súlyponttal rendelkező polietilén tankkal szerelték fel. A sima tartályfalak lehetővé teszik az effektív külső és belső tartálytisztítást.

Célkeresztben a John Deere vontatott permetező portfóliója

2024. április 9. 13:10

A John Deere vontatott permetezőinek portfólióját a 700-as és 900-as szériába tartozó gépek ölelik fel.