Gépészet
Gépészet

Gumihevederes eszközhordozó a szélsőséges helyzetekre is

Gumihevederes eszközhordozó a szélsőséges helyzetekre is

Agrofórum Online

A francia HUBERTRACK HHT-100 típusjelzésű, új, innovatív gumihevederes eszközhordozó rendkívül hasznos lehet a mezőgazdasági termelők számára. Az ügyes gép nehéz terepviszonyok és szélsőséges időjárási körülmények mellett is mozgásképes.

A két Huber fivér által 1989-ben alapított francia HUBERTRACK ipari vállalat kezdetben, fémmegmunkálással, csőhajlítással, csőszereléssel, kazánházak létrehozásával foglalkozott. A dinamikusan fejlődő vállalat ma innovatív megoldást kínál a gumihevederes lánctalpas szállítójárművek gyártása területén is. Az elmúlt években kifejlesztett kompakt, innovatív, gumihevederes HHT-100 típusjelű mezőgazdasági eszközhordozót tavaly mutatták be a párizsi SIMA kiállításon.

HHT-100 eszközhordozó kialakítása

A HUBERTRACK HHT-100 gumihevederes eszközhordozó olyan új megoldásokkal rendelkezik, aminek köszönhetően nem hasonlít a piacon ma megvásárolható egyik mezőgazdasági gumihevederes szállítójárműhöz sem.

A frontfülkés eszközhordozón a kabin mögött helyezkedik el a dízelmotor és a hidraulikus erőátvitel szivattyúja, amelyet a raktér követ. A raktér padlólemezére szerelt H-POL elnevezésű függesztő kerettel sokféle eszköz rögzíthető: például műtrágyaszóró, permetező. A hagyományos első és hátsó hárompont emelő berendezés – amihez hidrosztatikus meghajtású TLT is tartozik – opcióként rendelhető. A szervizelés megkönnyítése érdekében a vezetőkabin előre, a padlólemezre szerelt eszköz hátra billenthető.

A hidraulikus motorral hajtott gumihevederes futómű kialakítása egyszerű, a hajtó- és a feszítőkerekeken kívül két futókerékkel, illetve egy felső támasztógörgővel rendelkezik. A HHT-100 gumihevederes eszközhordozó haladási sebessége előre-hátra 0-22 km/h között fokozatmentesen szabályozható a hidrosztatikus erőátviteli berendezés vezérlésével. Az eszközhordozó fejlett elektronikus vezérlő-, szabályozó berendezése segíti a vezető kényelmes és biztonságos munkáját.

A HHT-100 gumihevederes eszközhordozó a mocsaras, nehéz terepviszonyok esetén és szélsőséges időjárási viszonyok mellett is mozgásképes. Ez az eszközhordozó több ágazatban is használható, például a mezőgazdaságban, a kertészetben, az erdőgazdaságban, kommunális területeken, út- és parkfenntartásban, a nehéz terepi szállításban.

HHT-100 eszközhordozó dízelmotorja

A HHT-100 eszközhordozó Deutz TCD 3.6 L4 típusjelzésű dízelmotorral rendelkezik, ami 3,6 liter lökettérfogatú, 4 hengeres, soros, folyadékhűtésű, turbófeltöltős és levegő-levegő visszahűtésű (4. kép). Ez a motor maximálisan 100 kW teljesítményre képes, de a HHT-100 eszközhordozóba 74,4 kW (100 LE) 2300 1/min fordulatszám értékre van beszabályozva.

A Deutz Common Rail (DCR) hajtóanyag befecskendező-rendszerrel, valamint az új fejlesztésű elektronikus motorszabályozással (EMR4) rendelkező motor jellegzetes fajlagos gázolajfogyasztása 214 g/kWh értékű. A motor kipufogógáz utókezelő rendszere hűtött kipufogógáz visszavezetéssel (ceEGR), dízeloxidációs katalizátorral (DOC) és szelektív katalitikus redukciós (SCR) rendszerrel rendelkezik, amellyel a Stage IV, illetve a Tier 4 környezetvédelmi előírást teljesíti.

A HHT-100 eszközhordozó H-POL munkagép-felfogató szerkezete

A francia tervezők H-POL elnevezésű munkagép-felfogató szerkezetet terveztek a HHT-100 eszközhordozóhoz. Az újszerű szerkezet segítségével a vezető kisegítő emelőberendezés nélkül saját maga fel és le tudja rakni például a permetezőgépet. A vezetőfülke mögé, a raktér padlólemezére szerelt H-POL szerkezettel hidraulikusan le és fel emelhető, valamint előre és hátra mozgatható a szabványos hárompont csatlakozású munkagép.

A H-POL munkagépfelfogató szerkezet hidrosztatikus meghajtású TLT-csonkkal is rendelkezik.

HHT-100 eszközhordozó vezetőfülkéje

A formatervezett, kényelmes vezetőfülkéből körkörös a kilátás. Az alapkivitelben légkondicionált kabin opcióként kérhető szénszűrős levegőszűrővel és túlnyomásos kialakítással is. A vezetőfülke silentblokkokon keresztül kapcsolódik a vázhoz. A vezetőülés légrugós és állítható lengéscsillapítású.

Az eszközhordozó hidraulikus kormányzása kormánykerék segítségével vezérelhető. A haladás iránya és a haladási sebesség egy multifunkciós joystik segítségével változtatható. A kabinban három darab 12 voltos, 3 pólusú csatlakozóaljzat áll rendelkezésre az elektromos kiszolgálást igénylő eszközök működtetéséhez.

HHT-100 eszközhordozó műszaki adatai

Az eszközhordozó száraz tömege 6700 kg, a gép maximális tömege 10 200 kg lehet. A gép hossza 3616 mm, szélessége 2250 mm (a gumihevederek szélén), a legnagyobb magassága 2750 mm. A raktér hosszúsága 1435 mm, szélessége maximum 2250 mm. A gumihevederek felfekvési hosszúsága 2470 mm, egy-egy gumiheveder szélessége 550 mm, a talajjal érintkező két gumiheveder felülete 27 170 cm2.

Az alkalmazott dízelmotor Deutz TCD 3.6 L4 típusjelzésű és 74,4 kW (100 LE) teljesítményű. A gázolaj tank térfogata 100 liter. A hidrosztatikus erőátviteli berendezés POCLAIN & BONDIOLI gyártmányú.

Késes henger bemutatás – száraprítás minimális költséggel

2019. szeptember 12. 10:55

Késes henger ajánlatunk a száraprításra a Gladiator! A legújabb fejlesztésű Quivogne munkagép hatalmas területteljesítménnyel, minimális üzemeltetési költséggel és optimális száraprító képességgel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Gépészet Képgaléria

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.

Új generációs bálázók a Kuhn-tól

2019. augusztus 27. 10:34

A Kuhn bemutatta új VB 7100 szériájú ISOBUS kompatibilis, változó kamrás bálázóit, amelyek a szabadalmaztatott i-DENSE rendszerrel vannak ellátva. A „maximális élettartam - minimális kieső idő” elv alapján tervezett bálázók a Kuhn szerint extrém sűrűségű bála készítésére képesek.

Területi Szántóverseny és Veterán Gép- és Gépésztalálkozó - Jászkisér 2019.08.17.

2019. augusztus 25. 04:36

Az idei verseny a szokásos ünnepélyes felvonulással, majd üdvözlő beszédekkel és ekeáldással kezdődött. A szántóverseny kiegészítéseként a nagyszámú látogató közönség számára különböző programokat szerveztek.

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

2019. június 4. 15:47

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

2018. október 2. 06:45

A talajművelő gépek specialistája a szántás területén is új megoldásokkal jelentkezett.

Figyelem! Egyelőre szigorúan tilos a permeteződrónok használata a magyar földeken!

2019. február 21. 05:38

A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy drónok növényvédelmi használata még nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Új, UF 1602-es függesztett permetezőgéppel bővül az Amazone kínálata

2019. március 11. 13:46

Az UF 1602-est egy speciálisan kialakított, kedvezőbb súlyponttal rendelkező polietilén tankkal szerelték fel. A sima tartályfalak lehetővé teszik az effektív külső és belső tartálytisztítást.