Gépészet
Gépészet

Gumihevederes eszközhordozó a szélsőséges helyzetekre is

Gumihevederes eszközhordozó a szélsőséges helyzetekre is

Agrofórum Online

A francia HUBERTRACK HHT-100 típusjelzésű, új, innovatív gumihevederes eszközhordozó rendkívül hasznos lehet a mezőgazdasági termelők számára. Az ügyes gép nehéz terepviszonyok és szélsőséges időjárási körülmények mellett is mozgásképes.

A két Huber fivér által 1989-ben alapított francia HUBERTRACK ipari vállalat kezdetben, fémmegmunkálással, csőhajlítással, csőszereléssel, kazánházak létrehozásával foglalkozott. A dinamikusan fejlődő vállalat ma innovatív megoldást kínál a gumihevederes lánctalpas szállítójárművek gyártása területén is. Az elmúlt években kifejlesztett kompakt, innovatív, gumihevederes HHT-100 típusjelű mezőgazdasági eszközhordozót tavaly mutatták be a párizsi SIMA kiállításon.

HHT-100 eszközhordozó kialakítása

A HUBERTRACK HHT-100 gumihevederes eszközhordozó olyan új megoldásokkal rendelkezik, aminek köszönhetően nem hasonlít a piacon ma megvásárolható egyik mezőgazdasági gumihevederes szállítójárműhöz sem.

A frontfülkés eszközhordozón a kabin mögött helyezkedik el a dízelmotor és a hidraulikus erőátvitel szivattyúja, amelyet a raktér követ. A raktér padlólemezére szerelt H-POL elnevezésű függesztő kerettel sokféle eszköz rögzíthető: például műtrágyaszóró, permetező. A hagyományos első és hátsó hárompont emelő berendezés – amihez hidrosztatikus meghajtású TLT is tartozik – opcióként rendelhető. A szervizelés megkönnyítése érdekében a vezetőkabin előre, a padlólemezre szerelt eszköz hátra billenthető.

A hidraulikus motorral hajtott gumihevederes futómű kialakítása egyszerű, a hajtó- és a feszítőkerekeken kívül két futókerékkel, illetve egy felső támasztógörgővel rendelkezik. A HHT-100 gumihevederes eszközhordozó haladási sebessége előre-hátra 0-22 km/h között fokozatmentesen szabályozható a hidrosztatikus erőátviteli berendezés vezérlésével. Az eszközhordozó fejlett elektronikus vezérlő-, szabályozó berendezése segíti a vezető kényelmes és biztonságos munkáját.

A HHT-100 gumihevederes eszközhordozó a mocsaras, nehéz terepviszonyok esetén és szélsőséges időjárási viszonyok mellett is mozgásképes. Ez az eszközhordozó több ágazatban is használható, például a mezőgazdaságban, a kertészetben, az erdőgazdaságban, kommunális területeken, út- és parkfenntartásban, a nehéz terepi szállításban.

HHT-100 eszközhordozó dízelmotorja

A HHT-100 eszközhordozó Deutz TCD 3.6 L4 típusjelzésű dízelmotorral rendelkezik, ami 3,6 liter lökettérfogatú, 4 hengeres, soros, folyadékhűtésű, turbófeltöltős és levegő-levegő visszahűtésű (4. kép). Ez a motor maximálisan 100 kW teljesítményre képes, de a HHT-100 eszközhordozóba 74,4 kW (100 LE) 2300 1/min fordulatszám értékre van beszabályozva.

A Deutz Common Rail (DCR) hajtóanyag befecskendező-rendszerrel, valamint az új fejlesztésű elektronikus motorszabályozással (EMR4) rendelkező motor jellegzetes fajlagos gázolajfogyasztása 214 g/kWh értékű. A motor kipufogógáz utókezelő rendszere hűtött kipufogógáz visszavezetéssel (ceEGR), dízeloxidációs katalizátorral (DOC) és szelektív katalitikus redukciós (SCR) rendszerrel rendelkezik, amellyel a Stage IV, illetve a Tier 4 környezetvédelmi előírást teljesíti.

A HHT-100 eszközhordozó H-POL munkagép-felfogató szerkezete

A francia tervezők H-POL elnevezésű munkagép-felfogató szerkezetet terveztek a HHT-100 eszközhordozóhoz. Az újszerű szerkezet segítségével a vezető kisegítő emelőberendezés nélkül saját maga fel és le tudja rakni például a permetezőgépet. A vezetőfülke mögé, a raktér padlólemezére szerelt H-POL szerkezettel hidraulikusan le és fel emelhető, valamint előre és hátra mozgatható a szabványos hárompont csatlakozású munkagép.

A H-POL munkagépfelfogató szerkezet hidrosztatikus meghajtású TLT-csonkkal is rendelkezik.

HHT-100 eszközhordozó vezetőfülkéje

A formatervezett, kényelmes vezetőfülkéből körkörös a kilátás. Az alapkivitelben légkondicionált kabin opcióként kérhető szénszűrős levegőszűrővel és túlnyomásos kialakítással is. A vezetőfülke silentblokkokon keresztül kapcsolódik a vázhoz. A vezetőülés légrugós és állítható lengéscsillapítású.

Az eszközhordozó hidraulikus kormányzása kormánykerék segítségével vezérelhető. A haladás iránya és a haladási sebesség egy multifunkciós joystik segítségével változtatható. A kabinban három darab 12 voltos, 3 pólusú csatlakozóaljzat áll rendelkezésre az elektromos kiszolgálást igénylő eszközök működtetéséhez.

HHT-100 eszközhordozó műszaki adatai

Az eszközhordozó száraz tömege 6700 kg, a gép maximális tömege 10 200 kg lehet. A gép hossza 3616 mm, szélessége 2250 mm (a gumihevederek szélén), a legnagyobb magassága 2750 mm. A raktér hosszúsága 1435 mm, szélessége maximum 2250 mm. A gumihevederek felfekvési hosszúsága 2470 mm, egy-egy gumiheveder szélessége 550 mm, a talajjal érintkező két gumiheveder felülete 27 170 cm2.

Az alkalmazott dízelmotor Deutz TCD 3.6 L4 típusjelzésű és 74,4 kW (100 LE) teljesítményű. A gázolaj tank térfogata 100 liter. A hidrosztatikus erőátviteli berendezés POCLAIN & BONDIOLI gyártmányú.

Digitális erdőgazdálkodás? Ma már nem csak egy fogalom!

Bemutatták az erdőgazdálkodók számára létrehozott LogBuch alkalmazást, az első elektronikus injektoros motorfűrészt, az MS500i-t és a Smart Connector érzékelőt is.

Egy igazi óriás született – Bemutatták a Krone Big X 1180 önjáró silózót

A Berlin közelében megrendezett gépbemutatón hatalmas érdeklődés övezte a különleges külsővel rendelkező Krone Big X 1180 önjáró silózót.

Gépészet Képgaléria

Giugiaro design és német minőség, kell ennél több?

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha kijelentem, a mezőgazdasági technológiák fejlődése már régóta túlmutat a személyautókon.

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

A talajművelő gépek specialistája a szántás területén is új megoldásokkal jelentkezett.

iF Design Award 2018: 4 díjat nyert az Amazone

Az Amazone gépei a világszerte elismert iF Design Award idei díjátadóján egyszerre négy díjat nyertek el.

2018. március 23. 10:56

Önjáró fűkasza és gyomirtó gép az 50 legjobb mezőgazdasági gépinnováció között

Permetezőgép, traktorok, salátabetakarító- és gyomirtó gép, öntözőrendszer, sőt, üvegházakba fejlesztett fotoperiodikus lámpa is a díjazott innovációk között.

2018. március 5. 10:46

A CASE IH négy legjelentősebb fejlesztése

Az AE50 Award program 2017. évi díjazottaiból ezúttal a hazai olvasók számára is érdekes CASE IH termékeket ismertetjük.

2018. április 12. 09:22

Impozáns tesztlaboratóriumot épít a John Deere

A John Deere 3000 négyzetméteres laboratóriumot épít, ahol a permetező- és műtrágya-kijuttató berendezések tervezését és tesztelését végzik.

2018. május 24. 12:13